Politika

Bečić: Vlada da se hitno izjasni o naknadama za majke

Aleksa Bečić

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić uputio je drugo otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, kojim traži da Vlada obavijesti javnost kada će kada će biti obezbijeđene procesne pretpostavke za izvršenje odluke Ustavnog suda oko naknada za majke, po osnovu rođenja troje ili više djece. Bečić traži, da premijer naloži Ministarstvu rada i socijalnog staranja da majke kojima je predstao radni odnos na određeno, informiše kada će ostvariti pravo na mjesečnu nakndau.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti: 

Gospodine Markoviću,

Dana 25.01.2018. godine, otvorenim pismom ukazali smo Vam na neophodnost blagovremenog izvršenja odluke Ustavnog suda Crne Gore, donesene 25. decembra 2017. godine, kojom su kao suprotne Ustavu ukinute pojedine odredbe Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda U-I br.6/16 od 19. aprila 2017. godine.

Na naše navedeno otvoreno pismo nijeste našli za shodno da odgovorite ni u kom vidu.

Podsjećamo Vas da je Ustavni sud naznačenom odlukom, između ostalog, ukinuo odredbu navedenog Zakona, čijom primjenom je ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu bilo uskraćeno majkama, kojima je radi korišćenja tog prava prestao radni odnos na određeno vrijeme.

Ustavni sud je, takođe, kao nesaglasne sa Ustavom ukinuo i odrebe člana 12 osporenog Zakona, čijom isključivom primjenom su nadležni centri za socijalni rad donijeli oko 22.000 rješenja, kojima su sa danom 30.06.2017. godine obustavljene isplate naknada majkama.

Primjenom neustavnih odredaba Zakona posebno su povrijeđena prava više hiljada majki, koje su nakon što im je obustavljena naknada upućene na Zavod za zapošljavanje, gdje najveći broj njih ne ostvaruje bilo kakvu naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Odluka Ustavnog suda objavljena je u “Službenom listu Crne Gore” br. 3 od 19.01.2018. godine, kada su ukinute odredbe navedenog Zakona prestale da važe.

Međutim, već više od dva mjeseca Vlada i nadležna ministarstva nijesu stvorili normativne pretpostavke za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda, niti su javnost upoznali na koji način i kada će to biti urađeno.

Majkama, kojima je radi ostvarivanja prava na mjesečnu naknadu prestao radni odnos na određeno vrijeme, još uvijek nije omogućeno da mogu ostvariti pravo na mjesečnu naknadu koja im sada po Zakonu pripada, niti mogu dobiti zvaničnu informaciju od strane nadležnih državnih organa kada će to pravo moći ostvariti.

Umjesto da budu u službi građana, Vlada i nadležno ministarstvo nedopustivo dugo ćute. Centri za socijalni rad očekuju  instrukcije Ministarstva, koje nikako da dobiju. Pojedini centri za socijalni rad, uključujući i Centar za socijalni rad za Glavni grad Podgorica, primaju zahtjeve majki za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu po osnovu prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme, ali po tim zahtjevima ne odlučuju. Sa druge strane, većina centara za socijalni rad odbija da primi zahtjeve majki za ostvarivanje navedenog prava.

U svakoj državi koja teži vladavini prava,  ovakvo postupanje državnih organa i kršenje prava majki bilo bi nezamislivo.

Gospodine Markoviću,

Ustav Crne Gore i Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore obavezivali su Vladu i nadležno ministarstvo na blagovremeno stvaranje procesnih pretpostavki, ukoliko su iste neophodne, za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda.

Kako je takvo postupanje Vlade, na krajnje nedopustiv način, bez bilo kakvog objašnjenja, u potpunosti izostalo, krajnje je vrijeme da Vlada Crne Gore:

–          obavijesti ukupnu javnost na koji način i kada će biti obezbijeđene procesne pretpostavke za izvršenje odluke Ustavnog suda U-I br. 22/17, 24/17, 25/17 i 30/17 od 25.12.2017. godine;

–          naloži Ministarstvu rada i socijalnog staranja da majkama kojima je radi ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu prestao radni odnos na određeno vrijeme, odmah pruži potpunu informaciju kada će i na koji način moći ostvariti pravo na mjesečnu naknadu koja im sada po zakonu pripada;

–          hitno obezbijedi zakonito i jedinstveno postupanje centara za socijalni rad u Crnoj Gori po zahtjevima majki za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu, koje im pravo nakon objavljivanja navedene odluke Ustavnog suda pripada.

Ponovo ukazujemo da poštovanje načela ustavnosti i zakonitosti, vladavine prava i zabrane diskriminacije, kao i zaštita prava majki kojima je mjesečna naknada prestavljala jedini izvor prihoda, obavezuju Vladu na navedeno hitno postupanje.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Ok..a kako glasi trenutno zakon? Sta ocekuje majka koja ceka trece dete i koja je napustila posao na odredjeno vrijeme zbog trudnoce? Ako nista da se selimo..necemo sigurno stvarati crnogorce zemlji koja ne vodi racuna o njkma

Ano Minus
Gost
Ano Minus

HITNO UKINUT sve diskriminacione odluke vlasti. SVAKA majka je majka, svako dijete jednako je vrijedno. S toga država ne može neke nagrađivat, a neke nagrđivat. Ako JEDNA majka ima pravo na doživotnu naknadu, onda to MORAJU imat SVE majke. Visina naknade može se vezivat za “broj” đece, ali NE prostom evidencijom broja živorođene đece, već OBAVEZNO uzimat u obzir kako… Više »

Raki
Gost
Raki

A djeciji dodatak kad ce da vrate svoj djeci…bruka i sramota

Starac Focco
Gost
Starac Focco

e vidji demagoga.kad je toliko posstrn,ssto se ne odrecce nezaradjene plate, a ka briga ga za narod.sramota!

Puz demon
Gost
Puz demon

Majke.Samo hrabro kao uvijek u zivotu.Pokazite hrabrost i u aprilu.Zivjele sve zene i majke.

marius
Gost
marius

a kad ce te vi nam objasnit dje ste to vidjeli lokomotivu sa volanom

Mali Jože
Gost
Mali Jože

Javio se preparirani. On traži da se Vlada izjasni a ni o čemu nema stav. On je protiv NATO ali neki njegovi su za, ne zna kojim jezikom govori, koja mu je crkva i koja himna. Slika se ispred crnogorske zastave a u Beranama slavi sa srpskom. Samo blagajnu priznaje.

Liberal
Gost
Liberal

Neka ih ovaj demagog bez ijedne vijuge isplati. I tako ništa ne radi no trči okolo i “skuplja mrvice”.
Da se čovjek zapita koja b… može glasati za ovo stvore.

tebra
Gost
tebra

kad preuzme nadlezne resore mozda i oce… ovako ne znam sta lupas

tebra
Gost
tebra

samnjite lijepo svoje izdatke za vase bahanalisanje i obezbjedite tim majkama novcana sredstva! posla slabo – nikako (samo za vase dupelisce), sve veci broj ljudi jedva spaja kraj s krajem, natalitet opada, a vi i dalje pricate o interesu “gradjana” – elite! jer se tako stite interesi crnogorskog naroda ili zapadnjackog imperijalistickog kapitalizma??

Sales
Gost
Sales

Briga beciceva je pregolema 🙂

zzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzz

WHAT??? prdnjava rabota…

Građanin
Gost
Građanin

Nemoj tako. Izgore Blečić za mamama.

Send this to a friend