Politika

Bečić zvanično pozvao sve parlamentarne partije na dijalog 7. jula

Aleksa Bečić

Predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić uputio je poziv svim predsjednicima parlamentarnih političkih partija da 7. jula u Skupštini otpočnu dijalog s ciljem rješavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

“Poziv je upućen predsjednicima svih parlamentarnih političkih partija, i vlasti i opozicije”, saopšteno je iz kabineta Bečića.

Poziv Bečića prenosimo u cjelosti:

Ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja, oko kojeg postoji politički konsenzus u našem društvu, ali i ogromna podrška građana, koja je u posljednjim mjesecima u uzlaznoj putanji, jeste naša zajednička obaveza.

Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije. Naime, već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u oblasti pravosuđa i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji parališu vrlo često sistem u cjelini.

Upravo za rješavanje mnogih od ovih pitanja je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini Crne Gore. Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rješenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh.

Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da Vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije, koji će se održati u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, u srijedu, 7. jula, sa početkom u 13 časova.

 

Send this to a friend