Politika

Bećković: Srbi u CG danas ne mogu biti ni domoroci, ni starosjedioci

Bećković

Srpski akademik i pjesnik Matija Bećković kaže da samo Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti dijaspora, a u ovo vrijeme ni domoroci i starosjedioci.

Bećković je u intervjuu za list Kurir reagovao na nedavnu izjavu lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da “Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora, i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedesetih, nego prvenstveno zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori”.

“Istina je da su Srbi u Crnoj Gori nastali u „političkim procesima devedesetih godina“, ali 14. vijeka kad se poslije 1389. godine i Kosovske bitke, kako kaže Njegoš, „zbježa u ove planine što se ne šće u lance vezati”. Nije manje čudo što Rusi ne mogu da uklone vlast u Crnoj Gori, a mogu da urnišu izbore i dovedu Trampa na vlast u Americi. Ali ko je mogao i pomisliti da će golootočki Crnogorci, koji su onolike muke vidjeli zbog Rusa, uvesti sankcije Rusiji. A šta ćemo ako se ispostavi da su se preračunali oni koji su povjerovali da je propala i Srbija i Rusija i od njih pobjegli glavom bez obzira, kao od najvećih neprijatelja. Pogodite na koga mislim”, navodi Bećković.

Dotakao se i teme o priznavanju crnogorskog jezika u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Čini mi se da je američko preduzeće za priznavanje jezika priznalo crnogorski nadajući se da će u znak zahvalnosti na kraju svi govoriti engleski”, smatra srpski pjesnik.

A na pitanje da li ga iznenađuje to što je Crna Gora postala dio NATO alijanse, Bećković odgovara da mu je prva asocijacija na to velika proslava ovog uspjeha, ali ne vidi jasno ni gdje se ni zašto održava.

“I da li će ili neće biti vatrometa i dovoljno njeguške pršute iz Vojvodine”, zaključuje Bećković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mina
Gost
mina

Ironija je jedini adekvatan odovor na Milovu opservaciju na nacionalnu temua, a za to je pravi majstor Matija Beckovic.Velji crnogorci treba mao da smanje dozivljaj,i da shvate da u Crnoj Gori zivi 30 posto srba,kao i da u Srbiji zivi 250000 hiljada crnogoraca,pa bilo im milo ili krivo.Mozda su smo svi mi za crnogorske anti srbe izdajice,sto je i kompliment… Više »

Rex
Gost
Rex

O da su pršute iz Vojvodine, no sa ivice roka trajanja iz Nizozemske!

Antiposrbica
Gost
Antiposrbica

1.Ko su ti Crnogorci koji su ratovali na Kosovu 1389 ? 2.Kako na Kosovu izginuše srpski velikaši,uključujući i tzv cara Lazara i tzv Miloša Obilića,a običan narod preživi i krenu put zemlje Zete ? 3.Iz drugog pitanja se nameće i ovo..je li bitka na Kosovu bila junačka pogibija ili masovna bježanija ? Logika kaže da i jedno i drugo –… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kralj Nikola prilikom krunisanja rece i ovo: s pogledom na slavnu proslost nase otadzbine, koja je dala Srpstvu prvu i mocnu i priznatu kraljevinu, donijelo je na danasnjoj sjednici prijedlog da se obnovi nase staro kraljevstvo

Nikšićanka
Gost
Nikšićanka

E, PRSLIH JE OPANAKA OTIŠAO U BEOGRAD, KAMI DA STUDIRA…A STUDIRAO JE IZDAJU SVOG NARODA…

Marko
Gost
Marko

Potpuni izrod izopačen bolesnom ideologijom koja nema pojma ni o srbima ni o crnogorcima u Crnoj Gori.

Gusinje
Gost
Gusinje

Ma sta kazes bre !!!

Mojsije
Gost
Mojsije

Eto ovako govori izrod i izopačena osoba u licu Beckovica.Nije čudno.jer baštinici u drugoj zemlji mogu opstati negiranje svoga koljena. Oni korov koji uništava sve što je ljudsko.

prk ti je
Gost
prk ti je

Bravo kretenu.

Nikola I
Gost
Nikola I

tacno tako, uvijek ce ovdje bit okupatori.. a takvi kaoti izdajnici!! i samo ne znam ko ti vise pridaje znacaj kao da je bitno sta si ti rekao ili nappisao!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pa sto ga komentarises

mne dukljanin
Gost
mne dukljanin

Laž je najmoćnije oružje bećkovića i njegovih sljedbenika.Srbi su jedini narod koji je krenuo u ratove avionima a vratijo se traktorima.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Istina

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Vodaju ga i po Crnoj Gori nekakva petokolonaska udruzenja. Dive mu se sto pljuje po njihovoj zemlji.

MMM
Gost
MMM

Ovaj ratnohuskacki pjesnik, koji govori crnogorskim jezikom a pljuje i negira taj isti jezik, jos uvijek svojim primitivnim slovom obezbjedjuje sinekure u svekolikom srpstvu.

Lobovanje
Gost
Lobovanje

Udba mu je sudba.

NIK
Gost
NIK

Da ne pljuje po CG niko ga za njega nebi čuo.

Joka
Gost
Joka

Sto ovo u Srbiju zovu seotski lelekac ??

Sport caffe
Gost
Sport caffe

Beckovic je cijelu svoju poeziju preveo u lelekanje o Kosovu, srpskim prevarama i mitovima. On je prije rata napisao Ceracemo se jos, priprmeio je Srbe za ratove, koje su na srecu svih nas koji nijesmo Srbi izgubili. I danas lelece iako je smanjio Srbiju na najmanju mogu cu mjeru.

Gulag
Gost
Gulag

Ovo je kad nacionalizam prerasta u nacizam ..
Užasan lik koji je pun sebe….

markos
Gost
markos

kakva si ti budala….

BAL99
Gost
BAL99

Polako ljudi, mora covjek da opravda sve steceno u Srbiji. Ne treba mu zamjerati nista.

prof dr
Gost
prof dr

Obavezno da nam Srbija izruci Beckovica ili ukidamo bilateralne odnose 🙂

Zoko
Gost
Zoko

A kakvu su srecu Srbi iz Srbije imali da si im ti tamo dosao , to je cudo.. Jedino sto slabo razumiju te tvoje stihove.. A i nisu mnogo na gubitku zbog toga.. Sto oni u Srbiji mogu trpjet svaku fukaru , svaka im cast.. Ti nisi opasan za CG , opasan je bio tvoj otac Vuk koji je stotine… Više »

Sport caffe
Gost
Sport caffe

Nedavno je na nekoj proslavi FK Crvena zvezda izjavio da je Rajko Mitic cesljao kosu kao Petar II Karadjordjevic, podmecuci tako velikom Rajku Miticu i velicajuci kralja bez kraljevine. A sve to da se kao oprobani nacista dodvori Zvezdi i nacionalistickoj Srbiji. Slazem se da Crna Gora nije na gubitku, naprotiv.

Vaso
Gost
Vaso

Koga je briga sta prica nacionalisticki talog , koji je zapalio bivsu drzavu…

Miko
Gost
Miko

Salonski branitelj Srpstva,dobrovoljni davalac tude krvi,ratnohuskac i podstrekac zla,nije barut nikad omirisao,a slao je tude sinove da ginu na ratistima sirom bivse Jugoslavije,tipicni velikosrpski blejac!!!

Mileva
Gost
Mileva

MATIJA – MLATINJA.

Pušti nas
Gost
Pušti nas

Uživaj, Bećo, u svome Beogradu, usko je tebe ođe 🙂

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Opet beogradski velikosrbin i stihoklepac
matija bećković place nad srpstvom u crnoj
gori.

pjesnik
Gost
pjesnik

Tako je, imamo mi svoje pjesnike, Mija Popovića i ostale gorostase!

daga
Gost
daga

A neka place,nikad se ne oveselio njegovom glavov,a dao je izjavu za veoma ” ozbiljane i lijepe novine” kuriru je i gazda kao Matija i Olja

z.d.
Gost
z.d.

Stari udbaš, vazda protiv Crne Gore.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Crnogoraca će biti i jezik i država će nadzivjeti takve izrode kao tebe.

PG_man
Gost
PG_man

Evo dusmanina najveceg Crnogorskog.

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

Đe si Matija, UDB-in žigolo?!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Matija Beckovic veliki pjesnik danasnjice. Za njega se s punim pravom moze reci da mu je svaka ko Njegoseva.

Lipovo
Gost
Lipovo

Vise mi lichi na Marka Miljanova

cikotić
Gost
cikotić

Nazdravlje Marku!

aj polako
Gost
aj polako

Budimo realni, ma neka tvoga znanja o književnosti….

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Jedino vrijedno od M.Bleckovica jest prikupljeno bogatstvo izrazaja crnogorskoga narodnoga jezika kroz narodne mudrosti. Jezika kojega danas negira, a koji ga je doveo do tutule srbskoga akademika i bez kojega je knjizevnicki niko i nista, ali politicki se uzdize obezvrijedjivanjem samoga sebe.

lipovo
Gost
lipovo

jedino si ti pogodio moju misao, hvala ti!

Pg081
Gost
Pg081

Aj druze pisi te knjige i pusti nas

mne dukljanin
Gost
mne dukljanin

Koje knjige..to je smeće?

Send this to a friend