Politika

Belada: Amfilohije 30 godina iznad zakona, pa hoće još

Nikola Belada

Srpska pravoslavna crkva i dalje ubjeđuje javnost da im je Vlada, odnosno njen ekspertski tim u nedavnim razgovorima o Zakonu o slobodu vjeroispovijesti dao “neprimjerenu, neodgovarajući i ponižavajuću” ponudu, dok crnogorski narod, ogromna većina misli da je ta ponuda bila previše popustljiva i da je sreća što MCP nije prihvatila. Ko poznaje stvari, jasno je zašto je SPC odbila ono što je bila mjera kompromisa od Vlade, navodi u autorskom tekstu za Dnevne novine advokat Nikola Belada, predsjednik NVO Crnogorski zbor.

Belada podsjeća da je Vlada ponudila Mitropoliji crnogorsko primorskoj isključivo korišćenje vjerskih objekata za koje se dokaže da su vlasništvo države.

“Lično mislim da je to bio suviše radikalan ustupak. Po Zakonu o svojinsko pravnim odnosima svojina je najpotpunija vlast na stvari, što znači da vlasnik ima pravo da stvar drži, koristi i da sa njom raspolaže. Dakle iz ove definicije svojine ispada da država ne bi imala pravo na jedan element svojine, da je koristi, jer je ponudila MCP. Sreća da je MCP to odbila. Drugo, ako bi se svi objekti koji su državna svojina dali u isključivo korišćenje MCP, đe bi Crnogorci koji su vjernici, u kojim objektima, obavljali vjerske obrede? To bi bio klasičan primjer diskriminacije nad crnogorskim narodom, jer bi im bilo uskraćeno pravo na vjeroispovijest i to u svojoj državi.

Tačno je da po međunarodom standardu crkva ne mora da se registruje, ali objektivno, kako to kaže i Venecijanska komisija, to ne odgovara ni jednoj crkvi, jer bi u tom slučaju bila van pravnog prometa. MCP i druge eparhije ne žele da se registruju, jer bi u tom slučaju morali poštovati zakone Crne Gore. I ono što je za njih bitno ostali bi bez subjektiviteta i kontinuiteta. Naime, oni uporno tvrde da imaju hiljadugodišni kontinuitet u Crnoj Gori, da su stariji od države Crne Gore, pa kad bi pristali na registraciju, subjektivitet bi im se računao i počeo da teče od 2020. godine tj. dana upisa u registar vjerskih organizacija. Drugi razlog je što hoće teološku državu i sve Srbe u jednoj državi (Srbija, Republika Srpska i Crna Gora)”, navodi Belada.

AMFILOHIJE NAVIKAO DA SE NJEGOVA SLUŠA

Belada ukazuje na činjenicu da je po pozitivnom pravu Crne Gore, kod radnji dokazivanja, svaka strana dužna da iznese činjenice za svoje navode, međutim da “Risto Radović neće ništa da dokazuje, jer je navikao da se u posljednjih 30 godina njegove “činjenice ne preispituju”.

“Radović iznosi podatak da je sva imovina u Crnoj Gori upisana na SPC u skladu sa Zakonom i ispravama podobnim za upis. To što je objektivno 80 odsto objekata upisano na SPC protivno zakonu za njega nije bitno. Risto Radović kaže da je obnovio 700 hramova, a to što su obnovom hramova uništene sve spomeničke vrijednosti to se ne broji. Kaže i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih organizacija neustavan, suprotan međunarodnim standardima i praksi Evropskog suda za ljudska prava, što takođe nije tačno…

Ali, njemu sve prolazi. Očekivao sam da će nakon dokumentarca „Svjedok Božije ljubavi”, pola građana Crne Gore izaći na ulicu i tražiti od Rista objašnjenje, a vlasti reakciju. No, realnost je drugačija. Kako god, ja za sebe i dalje mislim da nijesam hipnotisan, da nijesam izmanipulisan, da nijesam izgubio razum i da mi nije vršena lobotomija i da dobro vidim svih proteklih 30 godina što radi Risto Radović i kako plete mrežu oko Crne Gore.

Ono o čemu se uveliko govori, a za čim još nema reakcije od bilo kog organa u Crnoj Gori, a što interesuje javnost jeste:

– Da li je 2018. godine u katastar nepokretnosti SPC upisana kao nosilac prava svojine na nekoliko katastarskih lokacija na lokalitetu Duklja? Da podsjetim, dokumentovao sam i dostavio podatke da su mnogi ranohrišćanski objekti među kojima je i Duklja, upisani na SPC, a u pitanju su objekti nastali prije 1054. godine, kad je hrišćanstvo bilo nepodijeljeno. Ima li reakcije nadležnih organa na ovaj podatak ili će se propustiti rok od tri godine za podnošenje tužbe za brisanje upisa?

– Što je sa glasinama da se u Cetinjskom manastiru i u još nekoliko vjerskih objekata ima i oružja i naoružanih?

– Da li je kome poznato u koje svrhe stiže novac za djelovanje SPC u Crnoj Gori? Poluglasno i sa oprezom se priča da se valjaju ogromne količine novca za ovu organizaciju. Ministarstvo unutrašnjih položaja Njemačke je strpljivim i upornim radom ušlo u sve nedozvoljene tokove novca za vjerske objekte. Kontrolu novčanih i poreskih obaveza veoma uspješno sprovode i Skandinavske zemlje.

– Što je sa izvještajem hronologijom upisa vjerskih objekata na SPC, od katastra nepokretnosti i da li će biti dostupni javnosti, kao i svi podaci o poreskim obavezama po svim osnovama kojima podliježe SPC”, navodi Belada u autorskom tekstu.

Podsjeća da je 1982. godine prevagu u Svetom Arhijerejskom saboru SPC po mnogim pitanjima ostvarila grupa takozvanih “grčkih đaka” (odnosno potpisnika Apela) Amfilohije, Anastasije i Irinej.

“Koje će poteze u narednih mjesec dana preduzimati prema državi Crnoj Gori, crnogorskom narodu i svim građanima koji ne podržavaju djelovanje Srpske pravoslavne crkve, to ćemo od ove udarne trojke tek vidjeti”, zaključuje Belada, poručujući Amfilohiju da ide u Srbiju ili na Kosovu i tamo “brani svetinje”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Sveti Sava je, zajedno sa drugim svetim Nemanjićima, snažno prisutan u crnogorskoj kulturi i prije 19. vijeka. Rimokatolički misionar Leonardis javlja 1642. da je bio na Cetinju i kaže da ”tamošnji narod i crkve slave svetog Uroša, kralja srpskog”( Arhiv Svete kongregacije za propagandu vjere, Rim, v. 60, f 502r, 460r). Samim tim, svetosavlje nije samo nacionalna ideologija nego duboka… Više »

Tamo neki
Gost
Tamo neki

Pa dobro Sava nije Uroš, koliko mi je poznato.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

“ali je ono srpska Crkva svega slaveno-serpskoga naroda i mati svijeh srpskijeh crkavah, u koju su patrijari naši stojali i koju su cari naši ogradili” Sveti Petar Cetinjski, o svojoj crkvi.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

1896 Dr Lujo knez Vojinović odlazi za sekretara crnogorskog kneza Nikole.Na oproštajnoj večeri u Narodnoj Štionici u Dubrovniku , dubrovački vlastelin Jero Natalić mu poručuje.: Lujo reci na Cetinju da srpska Atina pozdravlja srpsku Spartu

vitamin C
Gost
vitamin C

Mesija, kad ćeš konačno shvatiti istinu? Zapravo, znaš ti dobro što je u pitanju, no ne možeš da preodoliš srbofilsku politiku. Za početak ti preporučujem oduševljenog i prvog slovenofila Homjakova, i nađi kod njega (1860. Poslanie serbam) đe piše kako su Turci nazvali balkanske pravoslavne hrišćane srbima, pa tako i pravoslavne Crnogorce. Nakon toga čitaj i što je prije i… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Vitamin C mozes ti da tvrdis i da si vanzemaljac naprimer da si sa Marsa znaci Marsovac ali nemas dokaze da si sa Marsa.
Ahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ja sam Crnogorac i to sa Cetinja i nemoj da mi spocitavas to tvoje ludilo nmilogorsko.

vitamin C
Gost
vitamin C

Mesija, sveti Petar je za sebe govorio da je “prirodni Crnogorac”, znaš li što to znači? Znači samo jedno – Crnogorac!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Postoje pisma koja je vladar Crne Gore pisao skadarskom veziru Osman paši Skopljaku, s kojim je bio u stalnom ratnom sukobu, a u kojima se poziva na njihove zajedničke srpske korene i bosansko poreklo.

Osman paša je potomak čuvene loze Sulejmanpašića iz Bugojna, koji su se pre prelaska na islam prezivali Despotovići.

Petar
Gost
Petar

“Drugo, ako bi se svi objekti koji su državna svojina dali u isključivo korišćenje MCP, đe bi Crnogorci koji su vjernici, u kojim objektima, obavljali vjerske obrede?” Pa gde i do sada,u manastirima i crkvama SPC, ko im to brani? Ja razumem da je za neke neprihvatljivo što se CPC čini mi se 1920. god SVOJOM odlukom vratila pod ingerenciju… Više »

crnomace
Gost
crnomace

a zašto to ne bi srbi radili kao i prije 1918-te u crnogorske crkve?

Petar
Gost
Petar

Zato što ona trenutno ne postoji. Ako se kanonski formira svaki vernik iz CG može da odluči kojoj će pripadati crkvi MCP ili CPC.

Nomad
Gost
Nomad

Treba se paziti advokate Korona je a ti si vremešan . . A upekao ovaj zvizdan pa nepovoljno utiče na moć rasuđivanja pa se trabunja svašta.

Neka to
Gost
Neka to

Risto je trebao biti uhapšen kad je čuvao ratne zločince po Crnogorskim Crkvama,ali eto DPS-u se sad to obija o glavi

Božidar
Gost
Božidar

Pa nije uhapšen jel su veliki broj tih DPS-“ovaca” bili ratni zločinci a on ih je čuvao.

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

Dje radis

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

U Djakovicu

MIRKO
Gost
MIRKO

Bravo BELADA !!!!!!!!

Орао
Gost
Орао

Ко је овај????

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Ne sviđa ti se jer zbori istinu.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Jesi li s grane opao ili si orao?

Орао
Gost
Орао

Орао,орао….😂😂😂

Kotor
Gost
Kotor

Pitaj Amfilohija uzrupatora Crnogorske crkve i države – neznalico.

Purke
Gost
Purke

Po njemu ce dobit ime buduca fabrika cetinjske cokolade,belada, eviva sa ljesnjacima

sivi soko
Gost
sivi soko

Ko bi ovaj coek….

SINDON58
Gost
SINDON58

sivi soko I KO STE VI JA ZNAM BELADU

lika
Gost
lika

vidjecemo 30.avgusta ko je uz DPS i nasem najboljeg predsjednika a kko u SPC …

Dana.maja
Gost
Dana.maja

DPS nema cega da se plasi, radi sve po zakonu kao i uvijek. A vidjecemo kroz vrijeme dje ce oni stici, a dje SPC bojim ce da ce SPC stojati u mjestu kao i sada.

ivana747484
Gost
ivana747484

SPC saradjuje sa svima i medjusubno se mrzi sa svim, jer su sami sebi prvo neprijatelji

juca
Gost
juca

Stvarno katastrova sta radi SPC i Amfilohije, jednostavno ni samii ne znaju sta zele. Spustiite se malo, okrenite se iza sebe razmislite da svakog dana bacate svadje na ovaj narod.

Cg_mne_
Gost
Cg_mne_

Ovo je katastrofa sto radi SPC i Amfilohije, a jos veca katastrofa sto ih je DPS pustio i sto ih i dalje pusta

Geometar
Gost
Geometar

Što se čeka sa hapšenjima službenika jz katastra. Ovo sve oni zakuvali?

Joo
Gost
Joo

to i mene zanima….ko su ti sluzbenici koji su na drzavnoj grbaci izdali CG…..

Ruki
Gost
Ruki

Njihovoj mržnji kraja nema,u tome su stvarno neprevaziđeni,ne znaju za drugo i njima je najmilije kad pokažu sugrađanima da su uspjeli da dokažu mržnju.

Mila K
Gost
Mila K

Hahahaha a ko je dozvolio da Amfilohije bude to što je bio bez ovi isti, vladajuća partija, ali se to kao sad ne treba ni vidjeti ni pominjati. Uhhhh koliko je jedino tradicionalno- vrijedna CG vjekovna potreba za beskičmenjaštvom.

mačor
Gost
mačor

Poučno !

Rozaj
Gost
Rozaj

Samo da se drzava ne plasi, sve po zakonu koje kriv odmah u spuz na 2-3 god druge rusioce ko nema drzavljanstvo CYg protjerati iz drzave i zabrana na 10 god

Salijeri
Gost
Salijeri

Muk države i ne snalaženje vlasti su zabrinjavajući. Potpuno smo zbunjeni

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska fašistička sekta ne miruje, nego rovari po CG uz pomoć domaćeg izroda.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Na zalost i uz precutnu pomoc rezima,zadnjih 30 godina

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Polako sve će doć na svoje,prvo da ove mantijaše na privremenom radu što bi da ruše državu,vratimo odakle su došli,pa neka tamo”rabotaju”.

Darinatamu
Gost
Darinatamu

Bravo Belada. Samo se pitam u koju mišju rupu su se sakrili intelektualci koji cijene i poštuju Crnu Goru. Koji uostalom i poznaju njenu istoriju.

Banja CT
Gost
Banja CT

Anfija su nezakonito tolerisali i do sada. Isključivo sa ciljem vezanim za pobjedu na izborima.

Pomorac
Gost
Pomorac

Kakve 15to vjerovne price

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Svaka Vam sveta advokate Belada. Ovo što radi svetosavska sekta neće na dobro izać, Živi bili pa vidjeli. Bolje je ovo zlo spriječiti nego da nastanu još pogubnije posljedice po narod i državu.

Srbo
Gost
Srbo

Kad je starina od 80 i kusur godina najveći problem društva,države to više govori kakvo je beznađe društva.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Lako što je starina od 80 godina nego što slijedi naopake i protiv crnogorske sve moguće i nemoguće instrukcije da Crna Gora i Crnogorci nestanu. E to se više ne smije tolerisat.

Srbo
Gost
Srbo

Pa on je sam Crnogorac da nisi moda ti u krivu ?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Prvo, roditelji te starine su kršteni u Crnogorsku crkvu kad on ima preko 80 gidina . Drugo je što ta osoba sve radi protiv Crnogorske crkve i drzave.
A izgleda i ti kad ga braniš.

Cudo nevidjeno
Gost
Cudo nevidjeno

Vala si u pravu
Dodijese vladari I jedan I drugi
A jos dva milionera hahaha kako bi narodu biio lijep zivot da im Amfije I Milo makar mrvice daju ali ovoga puta zato
PADAJU

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Огромна већина народа( вјерујућег и православног) подржава МЦП. Доста и оних који нису вјерници сматрају овај закон лошим тако да м остаје нејасно да ли је овај стручњак безобразан или слијеп? А ако је неко 30 година изнад закона то су политичари власти који ни за шта не одговарају, а мали би доста тога за робијати.

Dgra
Gost
Dgra

Ogromna većina naroda podržava i Saveznu Republiku Jugoslaviju čuo sam…

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Realni, tu tvrdnju cemo lako provjeriti 30og avgusta. Nemojte kasnije da se zalite da su izbori pokradeni i tome slicno. Jer nemoguce je da tvrdite da vas ima na litijama konstantno 300.000 i plus oni sto su kuci ostali, a da pored toga izgubite sve te glasove. Jer ovo je sad referendum o Crkvi, a ne obicni izbori. Ovo je… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Стани мало, јесу ли избори или референдум Сердаре?! Ја ти кажем и то је чињеница да огромна већина православних вјерника подржава МЦП. Наравно нијесу сви у ЦГ вјерници, а још мање православни тако да не можемо изборима мјерит број вјерника МЦП. То можеш видјети у црквама нарочито на какав већи празник. Буди ми здраво!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Tolerisano je bezakonje, samo da se vlada ali sad je država u opasnosti “budimo realni” hoćemo li sekularnu državu ili teokratiju u XXI vijeku.

BBC
Gost
BBC

@budimo realni, ono sto je potpuno jasno je da ti nisi ni procitao tekst vec samo naslov, jer ne zelis da cujes cinjenice

Budimo realni
Gost
Budimo realni

На основу чега то закључи? Прочитах и жали ми Боже времена потрошеног.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Realni, situacija je propagandom dovela do toga da ce ovo nezvanicno biti referendum o Crkvi. Nakon nebrojenih nasrtaja na Crnu Goru sto sa strane , sto iznutra, sad cete vidjeti koliko ima patriota. Mi nijesmo ni litijali niti se okupljali. Bili smo mirni da vec mutno ne mutimo. Bicemo obojica zdravo, Bogu fala, pa cemo vidjeti koja Crna Gora ce… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ja ti kazem da razloga za slavlje nece bit ma ko da dobije izbore, a ziv mi bio vidjet ces i sam.

Send this to a friend