Politika

Beogradska patrijaršija smijenila Gojka Perovića i poslala ga u Podgoricu

Perović, foto: Mitropolija

Beogradska patrijaršija smijenila je rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića i poslala ga u Podgoricu, gdje će biti starješina Crkve Svetog Đorđa, objavio je portal Vidovdan blizak samom vrhu SPC, piše Pobjeda.

U pitanju je znatno degradiranje Gojka Perovića, nekada prvog saradnika pokojnog mitropolita Amfilohija, koji sa veoma bitne i medijski propraćene funkcije u SPC sa Cetinja iz Cetinjskog manastira odlazi da bude starješina manje crkve čak i na nivou Podgorice.

“Svešteniku Gojku Peroviću od 4. avgusta kreće dužnost starješine Crkve Svetog Đorđa u Podgorici i neće biti arhijerejski namjesnik. Na mjesto rektora Bogoslovije na Cetinju je postavljen 1999. godine, a trenutno v.d. dužnost rektora obavlja mitropolit Joanikije”, objavio je Vidovdan.

Pobjeda je uklanjanje Gojka Perovića sa značajnijih funkcija u SPC najavila prošlog mjeseca, a ključni razlog je nezadovoljstvo Beograda i Demokratskog fronta njegovim djelovanjem. Vidovdan je kao razlog smjene naveo navodno katastrofalno stanje u Cetinjskoj bogosloviji.

Perović se, kako je Pobjeda pisala, Beogradu zamjerio jer je tokom litija prošle godine u organizaciji SPC poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Crnu Goru, jer se nacionalno izjašnjava kao Crnogorac, kao i zbog izjava u emisiji “Živa istina“ da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori bila ,,ako ne autokefalna, onda samostalna vjekovima“.

U namjeru uklanjanja sveštenika MCP SPC naročito je angažovan i aktivan bio upravo portal Vidovdan, koji je mjesecima vodio intenzivnu kampanju protiv Perovića i u posljednjem tekstu ga je čak nazvao i odmetnutim.

Osim Perovića, prema saznanjima Pobjede, uklonjeni su i drugi kadrovi pokojnog mitropolita Amfilohija.

Sekretar MCP, protojerej Obren Jovanović je, piše Vidovdan, premješten u Toplu kod Herceg Novog.

Mitropolit Joanikije je juče indirektno potvrdio tu informaciju navodeći da je Jovanović sam tražio da ne bude više sekretar Mitropolije. Novi sekretar MCP će biti jeromonah Pavle Pajić iz Srbije.

Čistka Amfilohijevih kadrova je zaključena činjenicom da je Joanikije u Cetinjski manastir doveo čak pet kaluđera iz Berana.

“Na Cetinju će parosi biti – otac Ostoja, koji je došao iz Nikšića da bude Joanikijev lični sekretar, i Ivan Pešikan, koji je nedavno rukopoložen za sveštenika da bi bio paroh”, piše Vidovdan ne navodeći prezime oca Ostoje.

Mitropolit Joanikije je ovu kadrovsku izmjenu u Mitropoliji izvršio upravo onako kako je portal Vidovdan najavljivao prije nekoliko mjeseci pod izgovorom da ,,dolaze ljudi lojalni Srpskoj crkvi“.

Taj portal tvrdi i da je nakon što je Krivokapić u Beogradu 27. maja odbio da potpiše temeljni ugovor sa SPC, da je u Patrijaršiji u Beogradu vođen ozbiljan razgovor sa Joanikijem koji se obavezao da će očistiti SPC od “autonomaških kadrova“.

Na prijedlog Joanikija i uz saglasnost članova Sinoda tema razgovora je bila oslobođenje Mitropolije od “nagomilanih separatističkih i autonomaških kadrova koji su često skloni bahatosti i lopovluku“.

Joanikije se u Patrijaršiji bio obavezao da će poslušati Sveti arhijerejski sabor SPC i u narednih par mjeseci raščistiti neke stvari na terenu.

Vidovdan je u svom tekstu proročnički naveo da je prvi na udaru upravo Gojko Perović, kako su ga nazvali ,,vođa separatističke, autonomaške i ultracrnogorske struje, rektor Cetinjske bogoslovije“.

“Proto Gojko je inače veoma ,,skroman“, pa pored plate koju kao rektor srpske pravoslavne bogoslovije dobija iz Srbije, obično ima i po nekoliko primanja iz bočnih poslova i nenadnih zaduženja”, pisao je Vidovdan i naveo imena kadrova koje treba ukloniti.

“Peroviću će se sigurno priključiti i neki drugi autonomaški kadrovi sa Cetinja koji su skloni enormnom bogaćenju preko grbače vjernika i turista: sekretar Mitropolije, prota Obren Jovanović, njegov pomoćnik, prota Igor Balaban i drugi pomoćnik, prota Anđelko Boričić. Svi su sa parohijama na Cetinju i svi i sami žele premještaj u neke bogatije krajeve jer od uvođenja sankcija Rusiji i krize izazvane virusom kovid-19 Cetinje više nije ni rudnik zlata za pljačkanje ruskih turista ni mjesto za brzo i enormno bogaćenje”, tvrdio je Vidovdan u tom tekstu.

Osim čistke Amfilohijevih kadrova, Beogradska patrijaršija se grubo obračunala sa nasljeđem pokojnog mitroplita.

Tako je odlukom Sabora ukinut Episkopski savjet u Crnoj Gori, odnosno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori formirani 2006. godine iza koje je svojim autoritetom stao pokojni mitropolit Amfilohije, ali i pokojni patrijarh Pavle.

Ukinuta je i titula mitropolitu Joanikuju arhiepiskop cetinjski kao i titula egzarh Pećkog trona. Taj naziv stoji na Amfilohijevom grobu.

40

avatar
1000
38
2
0
 
38
Bokelj i.bobTuborgDzordzemrki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj i.
Gost
Bokelj i.

ovo vi je početak kraja srpske crkve u crnoj gori.

Tuborg
Gost
Tuborg

Ne sjekiraj se Gojko, nece dat URA!!! hahahahahahahahahahahaha

Dzordze
Gost
Dzordze

“Smjenila” ko bi poželio živjeti ili službovati na Cetinju.
Ovo je nagrada.

bob
Gost
bob

Čuš…

mrki
Gost
mrki

Gojko umjesto Mihaila, sledeca rokada.

Kristina
Gost
Kristina

Svi bjeze iz Podgorice ljeti, samo Gojko dolazi.

Sloboda
Gost
Sloboda

Kakva propaganda.

drzavnik
Gost
drzavnik

ko sa df tikve sadi o glavu mu pucaju ali necete dugo sledeci izbori u opoziciju pa malo i do spuza

Hogar
Gost
Hogar

Sad Gośa sluša “Ko te voli nikad izdat’ neće” i razmišlja đe je pogriješio..

Barka
Gost
Barka

Vazda je izdajnik prije stradao od svog gazde, nego od bilo cega drugog. A sada ide i istraga oko kupovine skypocjenog stana u Novom Sadu, i oko jos mnogo drugih “zagubljenih” para…

Mara
Gost
Mara

Izdajnike svak prezire , kao krpe kad se potrose, kanta.

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Pa-pa… Jedi li do bio otpremninu ?Hahaha….

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Jel brata poveo za sobom?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Oće li bit rektor ili direktor u toj crkvici u Titograd?

Realista
Gost
Realista

Je li i njima osvjezilo jeste… sto ste sijali, sad i zanjite! Jos od Vasilija su mitropoliti nosili tiptulu “egzarh Pećkog trona” zna se i zasto i ukinuse vam je… ne vidim litije i proteste zbog toga

freeMNE
Gost
freeMNE

Peroviću okreni se našoj svetoj Crnogorskoj crkvi jer ćeš vazda za njih biti izvanjac.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

U Titograd zasluzenu agoniju

_penzioner_
Gost
_penzioner_

Putuj igumane i ne misli na manastir ,cuvace ga Cetinjani od takvih kao ti ,cuvaju ga od kad su ga napravili

Krsto
Gost
Krsto

Izdajnici roda svojega su vazda bili tretirani kao poslednji ljudski otpad upravo od onih kojima su služili.

Nepravda
Gost
Nepravda

Sloga,a?!?Za litija se činilo da cvjeta ljubav između zaposlenih u crkvi,zaposlenih u politici i nezaposlenog naroda,a sad vidimo koliko je sve bilo iskreno- krljaju se među sobom kao najgori neprijatelji.

Mr.Montenegro
Gost
Mr.Montenegro

Evo vam ga dragi Srbi. Tako se.to radi kad si nečiji, ne pitaš se s’ gaćama!

Marks
Gost
Marks

E gojko gojko bolje bit prvi u selo no 2 u grad!

crnogorka
Gost
crnogorka

Glavu gore Peroviću.Valjda si shvatio da je tebi prirodno mjesto u našu SVETU CRNOGORSKU CRKVU.

Bob
Gost
Bob

Nikad.

Alokin
Gost
Alokin

E poltroni srpski… U pamet se, pokajte se primice vas Crnogorci jer znaju da je ljudski grijesiti.

Komita p z
Gost
Komita p z

A sad adio a sad adioooooooo

Antilopije
Gost
Antilopije

Nije da mi nije milo 🙂 I treba da dovedu raznorazne perice, braticke, bulovice i slicne, kad su nam litijasi to trazili…

Baranka
Gost
Baranka

Df zlo i sotona. Nikad shvatiti necu kako narod to ne vidi…

prolaznik
Gost
prolaznik

Eto, vidimo li sad Crnogorci moji dobri sto oce Beograd? Kako mu se ko ne svidi, koju god funkciju obavljao, oni da ga odozgo maknu. Naravno, sve to uz logisticku podrsku izdajnika odavde u obliku tvorevine zvane DF.

Zoran
Gost
Zoran

Prelomi Masane okreni se Crnoj Gori.

boxon
Gost
boxon

ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se obiju kažu stari

Rolp
Gost
Rolp

Velika greška, ovoga Cuckog Srbina je trebalo poslat na Kosovo — srce Srbije.

zoran
Gost
zoran

Sami izmedju sebe zaratili

Zoran
Gost
Zoran

Kako Krivi razbija, neka DF nego i SPC u 100 komada. Pocelo je da oci vade. Nema Rista da ih u brazdu turi.

Daro
Gost
Daro

Gojko što si se bavio politikom kad si ti pop.?

Gogi
Gost
Gogi

Vidis li pope gojko, s kim si se ufatio da igras protiv Crne Gore i protiv Crnogoraca, vidis li da si na krivu stranu…. Izdadose te tvoji.
Moga si znat kako ces na kraju proci.
Sad vise nijesi dobar ni za Crnogorce niti za Srbe.
A cetinjani su te postovali i voljeli nekad….

slotrok
Gost
slotrok

Nema vise MCP, ovi litijasi nisu ni svijesni ali su litijama samo asfaltirali put ka autokefalnosti CPC (naravno i litijasi su dobrodosli), kao i doveli da gasenja MCP u nekadasnjem obliku i znacaju, svih 30 god. autonomije je Vucko izbrisao, sad smo na 0, tj. sada nema vise zbunjivanja kud ce ici Crnogorci.

Zeljko
Gost
Zeljko

Sto se mene tice neka su ga smijenili.Da vidimo oce li se ko od njih ziv cuti..Svi cute i trpe e DOSTA JE VISE!!

boban
Gost
boban

ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbiju kažu stari i mudri ljudi

Seka
Gost
Seka

To je i zaslužio kad je izdao svoj narod, svoju domovinu CRNU GORU🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend