Politika

Beriša Krivokapiću: Pravo na crnogorsko državljanstvo mi niko ne može otuđiti

Crnogorska državljanka s prebivalištem u Londonu Maja Beriša uputila je predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću pismo u kom je istakla da joj pravo na crnogorsko državljanstvo niko ne može otuđiti.

Pismo je elektronskim putem poslala ambasadoru Crne Gore u Londonu.

Pismo, koje je objavila i na Facebooku, prenosimo u cjelosti:

“Poštovana Exelencijo, ovo pismo Vam upućujem kao višegodišnji borac za ljudska prava u sopstvenoj režiji ovdje u Velikoj Britaniji, sa nadom da ćete prenijeti vlastima u Crnoj Gori konkretno sadašnjem Premijeru Zdravku Krivokapiću kojem se ovom prilikom lično obraćam, pa da krenem:

Poštovani Premijeru,

Obraćam Vam se sa poštovani pošto mi to vaspitanje i kultura nalažu iako Vas tako ne doživljavam čime ste Vi do sada svojim javnim nastupima i obraćanjem doprinijeli.

Obratiću Vam se govornim stilom koji Vi sigurno razumijete, onim narodskim bez uvijanja. Ja sam crnogorska državljanka od svog rođenja od oca Crnogorca i majke Crnogorke. Privremeno sam živjela u Beogradu dok sam studirala gdje sam isto bila Crnogorka, a u Britaniju sam došla da usavršim jezik i silom prilika ostala. Udala sam se ovdje za Albanca sa Kosova kome sam pomogla da ostvari pravo na britansko državljanstvo iako ga ni ja nijesam imala, takođe sam i sinu obezbijedila isto, iako ni ja, a ni suprug u to vrijeme nijesmo bili britanski državljani. Kako – možda se pitate, eto tako što sam se dobro potrudila da prostudiram britanski zakonski akt o imigrantima iz 1981. I našla paragarfe koji su se odnosili na naš status, a bili duboko pravno zavučeni neđe pred kraj toga akta. Prema tome da znate da Vam se ne obraća neka tamo neznalica već veoma dobro upućena osoba u ovu tematiku.

Mom uspjehu u ovom poduhvatu čestitali su i vrsni imigracioni baristeri, advokati i britanski immigration oficiri, toliko da se i to zna. Naš slučaj je bio study case za sve buduće slučajeve koji su mogli da se kvalifikuju pod tim uslovima, a kako sam primijetila od te godine bilo ih je sve više i više. Neki su britanski advokati ponijeli slavu sa mog primjera.

Elem, čujem sada da pripremate izmjene i da moje iskustvo u ovoj oblasti opet stavljate na test.

E pa da Vam kažem da mi pravo na crnogorsko državljanstvo niko ne može otuđiti, pa ni Vi, kao ni pravo da se pitam za budućnost svoje države čiji sam jedino državljanin. Ne dozvoljavam da mi zakone mijenjaju i nameću lica koja su se odnedavno naselila u moju državu, a koja su odlučila da nam stvaraju probleme iste one zbog kojih su napustili svoja ognjišta. Mi smo ti koji trebamo da se pobrinemo da je njima dobro da imaju ista prava kao i svi drugi, ali da ne mogu da kroje zakone onako kako njima odgovara, njihovi statusi treba da imaju oznake naseljenika kao što to i jesu a pod tim oznakama zna se šta im je dozvoljeno a šta ne sto se tiče upravljanja i rukovođenja Crnom Gorom. Nije ovo žigovanje tako se radi i ovdje u Britaniji, mora se jasno odvojiti po kom osnovu se dobilo državljanstvo, da li je rođenjem ili je naturalizacijom.

Naturalizovani Crnogorci su veoma dobro došli ukoliko poštuju sva prava i Ustav Crne Gore i ukoliko ne podrivaju crnogorski sistem vrijednosti. Za one koji svoju angažovanost u Crnoj Gori usmjere suprotno dobrim namjerama država ima pravo da im uskrati dalje gostoprimstvo i oduzme dobrovoljno dato državljanstvo čime gube mnoge privilegije koje su do tada uživali kao jednaki građani Crne Gore. Takođe podržavam i neke diskrecione odluke o dobijanju državljanstva, to je već odluka sektora koji se bave tim pitanjem, ali pod istim okolnostima i pravilima kao za naturalizaciju.

Što se tiče nas koji smo vani privremeno ili za stalno, red bi bio da nas prethodno obavijestite o namjerama kao i o datumu od kada počinju da važe vaše namjere jer time ostavljate prostor za prigovore i za razmjenu mišljenja koje se u demokratskim državama sprovode. O ovim stvarima ne možete da donosite odluke na prečac i time ubirate političke poene, nečiji životi su građeni decenijama na pravilima koja ne mogu preko noći da nestanu. To nije humano niti civilizacijski. Ja sam čekala 12 godina u Britaniji za dobijanje stalnog boravka, taj proces je bio mukotrpan ali ja sam znala da tako mora da bude ako se poštuje britanski zakon. Tako treba da važi i za sve one koji imigriraju u Crnu Goru, ne mogu preko noći postati Crnogorci, nego kao i u Britaniji oni to moraju da zasluže time što će pokazati da poštuju zemlju u koju su došli da borave i da ne podrivaju njene vrijednosti, upoznaju tradiciju nauče jezik!

S toga, poštovani Premijeru pozivam Vas da zdravorazumno porazmislite o svojim postupcima kojima krojite sudbinu države koja nam pripada punim pravom kao i Vama bez obzira đe zivimo i iz kojih razloga smo van nje, ona je stalno u našim srcima i našim nadama, u našoj svakoj kapljici znoja ostavljenoj po tuđim zemljama. Ne dozvoljam da mi je otuđite!

97

avatar
1000
67
30
0
 
84
Dr. PgKrstoMoja 🇲🇪HappyPosmatrač
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr. Pg
Gost
Dr. Pg

Poštovanje i svaka čast gospođo Majo. Niko vam ne smije i ne može oduzeti državljanstvo i pravo da glasate u svojoj rođenoj zemlji koju volite.

Krsto
Gost
Krsto

Za koga ce glasati ovi kinezi sa autoputa?

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Niko ti ne oduzima državljanstvo, već pravo na glasanje. Plate ti avionsku kartu, ti dođeš, obiđeš rodbinu, i glasaš. Odlučuješ iz Londona o našoj sudbini. E nema više.

Prosto
Gost
Prosto

Neces vise moci da glasas jer ne zivis u CG.

Proslost ste
Gost
Proslost ste

Promasila temu. Niko ne oduzima drzavljanstvo vec glasacko pravo.

Guru
Gost
Guru

Bravo.I odje ima dosta takvih što rade,plaćaju porez pa im crna gora ne daje državljanstvo.Jos i rađaju male Crnogorce.Tako je časna Crnogorko,još casnijeg prezimena.

Branko
Gost
Branko

Gospoja je otišla da uči jezik,i na silu pokušala i uspjela da ostane u UK. Kao imigrant ili kako god. To nije spomenula. Kao što nije pomenula da li je uzela UK državljanstvo na koje ima pravo. A zaboravila je da je upravo po zamisli prethodne vlasti,sticanjem UK drzavljanstva izgubila pravo na CG. Tako da je i ovo pismo,i njeno… Više »

MNE
Gost
MNE

Tako je a isto tako Vi ne mozete doci i glasati i odlucivati o sudbini mene i moje djece i vratiti se u blagostanje a nas ostaviti da se patimo kao sto smo radili predhodnih 30 godine

Joj,majko moja
Gost
Joj,majko moja

Nećemo da nam popovi,konobari ili kuvari iz BiH i Srbije kroje sudbinu a naši mučenici otišli da zarade hleb i nemaju nikakva prava !

Mongro
Gost
Mongro

Ko zna- zna, ko ne zna- litijaće!

Nino
Gost
Nino

Državljanstvo ti niko uzeti neće i ne može ali na glasanje zaboravi dok živiš tamo

Vjera
Gost
Vjera

Svaka cast

Proslost ste
Gost
Proslost ste

Svaka cast? Nije se se ni informisala da nije rijec o drzavljanstvu

Boris
Gost
Boris

nece ti ga niko ni dirat, ali glasaj tamo za Dzonsona! ostavi nas da sami odlucujemo o svojoj sudbini u svojoj zemlji!!!!

el_guapo
Gost
el_guapo

Dobrodošli ste uvijek kao Crnogorci i kao državljani CG. Da glasate u zemlji u kojoj ne živite – ne treba i nije fer.

Happy
Gost
Happy

Fer je da drzavljanin ima pravo na glas u svojoj zemlji. To je stub demokratije!

Diplomata
Gost
Diplomata

Može zakon.

Pobro
Gost
Pobro

Glasat nećemo smijet a pare od nas su vam dobrodošle?
E sprdnje

Ivan
Gost
Ivan

Ako ti se ne svidja ti ajde dje ces moc glasat,kad ti je to bitno

Moja 🇲🇪
Gost
Moja 🇲🇪

Ne Ivane, nego ako se tebi ne svidja ovdje ti izadji. Nemas pravo ti i takvi koji su prebjegli ko zna okle, kojima se ovdje sve dalo da odlucujete vise nego oni ciji su svi preci stotinama godina ovdje. Nije vam bilo milo kad su vas sa Kosova pocerali i uzeli vam sve. Isto to vi sad nama radite. Nece… Više »

Morty
Gost
Morty

Koje pare mrcene, ako smo spali na to da nas vi izdrzavate sa 10$ godisnje bolje da nas nema kao nacija da ne postojimo . Vratite se u cg pa zajedno da gledamo meni sto cemo jest danas za rucak a ne da nam vi birate iz inostranstva sto nam se jede danas.

Tash
Gost
Tash

Drzavljanstvo ne diraju ali namjera je izgleda da se oduzme biračko pravo – čak i za one koji su u drugoj zemlji privremeno, koji tamo ne ostvaruju ni stalni boravak ni pravo da glasaju!!

Diplomata
Gost
Diplomata

Netačno

Tash
Gost
Tash

Po svemu sudeći je tačno. Problem je upravo u tome što nije javno objavljen zakon i stavljen na raspravu, da vidimo o čemu se zapravo radi. Nego se donosi na prečac i bez konsultacija.

Istina
Gost
Istina

Tacno!

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Pravo glasa vi necete imati ,ali zato ce imati mrzitelji nase CRNE GORE !!!
Ali ce ih zelja biti sigurni neka budu !!!

Marin
Gost
Marin

Gdje u svijetu se državljaninu uskraćuje pravo da glasa, sama pomisao na to je suluda

Tutinac
Gost
Tutinac

Nece ti oduzeti drzavljanstvo nego PRAVO GLASA gospoja

MartiMisterija
Gost
MartiMisterija

I gdje će onda Maja moći da glasa? U Londonu neće jer nije britanski državljanin. Vlada hoce da joj uskrati pravo da bira i bude birana igdje u svijetu? A ministri Spajić i Leposavić će moći da biraju i budu birani i u CG i u Srbiji, to je pravedno?

Munjoslav
Gost
Munjoslav

Neka dodje da zivi u CG
Vratit ce joj se pravo glasa
A kad vidi kako nam je bilo sa dps om glasat ce za front haha

Dule
Gost
Dule

Nemaju pravo ako politicko pravo ostvaruje samo u CG kao Cg drzavljanka koja ima prebivaliste u Cg.
I nece bratko budi siguran. Jer ce Zdravmisa dobiti po prstima ako proba.

Emanon
Gost
Emanon

Niste dobro informisani, niko vam nece uzeti drzavljansttvo.

zoran
Gost
zoran

Jesi ti vidimo

Zoi
Gost
Zoi

Izmanipulisano je sve ,mijesajunse babe i zabe da bi se produbljivale podjele.

H2O
Gost
H2O

Ko radi u interesu druge drzave, ne postuje onu u kojoj zivi, izaziva medjunacionalne nemire, vjersku mrznju, sluzi se govorom mrznje, oduzeti drzavljanstvo i deportovati u onu drzavu za koju se zalaze! Da se ljudi ne pate odje kad im je vec toliko lose!

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Što su dosadni botovi koji pišu eto oni rade tamo 20 godina i hoće da nam odlučuju !!!Alo ovo je njihov dom ,ovde donose novac! Ovo je njihova zemlja .Svako ko uzme drugo državljansto nema pravo glasa u CG osim ovih što imaju srpsko !

stetoc1na
Gost
stetoc1na

Ne svatih iz ovoga teksta, ima li gospodja Maja Britansko državljanstvovo?

Kuvar
Gost
Kuvar

Drzavljanstvo nece ,ali pravo glasa na izborima hoce jer je vase prebivaliste u Londonu!

Jadomoj
Gost
Jadomoj

Oce li Spajicu i Leposavicu, Braticko oduzet?

Lusesita
Gost
Lusesita

Kakva si ti osoba,kad svake cetvrte godine dolazis u Nk da glasas,a uzivas u Britaniji?!
Nazalost,takvi kao ti nam odredjuju sudbinu ,a ima vas dosta.

Gradjani Crne G
Gost
Gradjani Crne G

Ne no ce mi krivokapic e sekta spc odredjivati i izbjeglice i kuvari na privremenom radu po budvi

nebitno
Gost
nebitno

Bravo

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

U cijelom svijetu dijaspora glasa pa i u Srbiji !!! Šta vas briga da li neko radi jedan mjesec ili četrdeset godina to nije bitno ! Nemate pravo ljudima ds uzimate osnovno ljudsko pravo da glasa !!

Nikolina
Gost
Nikolina

To je definisano zakonom,dok se isti ne promjeni

Vantage1111
Gost
Vantage1111

Pusti se sebije

Edw
Gost
Edw

Integracija je najbitniji faktor. Britanci čak po tom pitanju oduzimaju državljanstvo, čak i kad je osoba rođena u zemlji. Na primjer, ako su ucestvovali u terorizmu ili podržali neprijateljsku državu, pod uslugom da osobe imaju pravo da steknu državljanstvo neke druge zemlje. Tako je nekolicini sa porijeklom iz Bangladesa, zbog podrške ISIL-u oduzeto državljanstvo. Crna Gora je to trebala da… Više »

Drago1
Gost
Drago1

Potpuno se slazem. Niko ne bi smio ukinuti drzavljastvo. Ali pravo glasa bih ukinuo. Jer složiti ce te se da zivis vani 20 godina i dođes svake cetvrte da nam odlučuješ o sudbini nije posteno. Kako tebi tako svima.

Antilopije
Gost
Antilopije

Isto tako ne treba dati pravo glasa onima koji su došli iz druge države. I ne piše se ĆE TE se, valjda se to nauči u osnovnoj školi. Jednostavno je: SLOŽIĆETE se. A onda razmišljaj o pravima i zakonima.

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

A šta bi ti da im ukidaš pravo ! Ovo je njihov dom,ovde pare ulažu !! A dao bi pravo da nam konobari iz Srpske ili popovi iz Srbije kroje sudbinu !

Atos
Gost
Atos

Da li ova žena zna da niko kolom be uzima Državljanstvo. Da je tako be bi bilo na protestu 2.000 ljudi nego bi vas svi mi podržali

StojanKa
Gost
StojanKa

Trebaš i meni Majo Beriša i mojoj porodici da pomogneš. 30 g nemogu da ostvarim svoja ljudska prava.

Edw
Gost
Edw

Jer ne želiš da se odreknes državljanstva Srbije. Kad to uradiš, sve si riješila.

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

A koja prava to nisi ostvarila, StojanKa? Posao si vjerovatno odmah dobila i stan ti je sigurno dala država. Sad bi još da odlučujes u dvije države, tj da glasaš.

Šef Sale
Gost
Šef Sale

Punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako:
1) je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenom članom 18 stav 2 ovog zakona;
18.2. Međunarodnim ugovorima i sporazumima iz stava 1 ovog člana može se ustanoviti dvojno državljanstvo, pod uslovom uzajamnosti.

Edw
Gost
Edw

Ona nema državljanstvo druge države.

Koza
Gost
Koza

Bravo Majo!

Crni
Gost
Crni

Nece niko ni da ti ga uzme

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Tako je ! Neće da nam bosanski Srbi i Kosovari odlučuju ko ima pravo glasa kao i 3000 popova iz Srbije !

Pravopis
Gost
Pravopis

Ostani sa strane bolje ti je

P.P.
Gost
P.P.

Bravo , bravo , bravo !

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nadam se da je ovo dobričanin i njemu slični pročitao?

Tako je
Gost
Tako je

Pa i ne moze.. Samo je problem glasanje..

NikSIC
Gost
NikSIC

Svaka cast. Sve objasnjeno i sve tacno!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne umije on ovo da pročita

boka
Gost
boka

svaka cast mnogo dobar tekst
da je srece da bude vise ovakvih a oce

Realan
Gost
Realan

Poštovana gdjo Berisa, kao što ste i vi silom prilika otišli u UK, i prema zakonu nakon x godina dobili državljanstvo i boravak, za koji ste se, kako kažete mukotrpno borili, svom silom se sada borite da ljudi koji su u istoj situaciji kao i vi, ali u CG ne mogu ostvariti isto???

Edw
Gost
Edw

Nije dobila državljanstvo. Samo stalni boravak.

Realan
Gost
Realan

“Udala sam se ovdje za Albanca sa Kosova kome sam pomogla da ostvari pravo na britansko državljanstvo iako ga ni ja nijesam imala, takođe sam i sinu obezbijedila isto, iako ni ja, a ni suprug u to vrijeme nijesmo bili britanski državljani.” Nisu BILI tada a onda muz i sin ostvarili, a sebe ne pominje ni da jeste ni da… Više »

Hurem
Gost
Hurem

Realsn nije dobila drzavljanstvo.PROCITAJ PONOVO PAZLJIVO I SA RAZUMIJEVANJEM

Gromica
Gost
Gromica

Bravo

Dula
Gost
Dula

Tako je. Svaka cast.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Naravno da ti niko nece oduzeti drzavljanstvo. Ali da glasas na izborima, a zivis u Londonu, ne moze. Jednostavno, zakon ne dozvoljava. Dodao bih jos i ovu narodnu: “Lako Vam je palamuditi sa zapada”. Svako dobro tebi I familiji

Đorđe Božović
Gost
Đorđe Božović

Nema pravde u našoj državi treba da se pitaju oni koji nijesu čuvali svoje ognjište no pobjegli sa njega treba da uređuju moje a oni koji vekovima vole i poštuju svoju državu a zarađuju leb van nje da ostaju bez državljanstvo i pravo glasa to ti je Krivokapić igrač SPC

dragan darmanovic
Gost
dragan darmanovic

Bravo Maya

beharovic serif
Gost
beharovic serif

Bravo ? Do nosi zakon kako njemu odgovara ? Crna gora NIJE privatno vlasnistvo ?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

“Ne dozvoljavam da mi zakone mijenjaju i nameću lica koja su se odnedavno naselila u moju državu, a koja su odlučila da nam stvaraju probleme iste one zbog kojih su napustili svoja ognjišta”
VRH, NE MOŽE BOLJE I PRECIZNIJE

Realan
Gost
Realan

“a u Britaniju sam došla da usavršim jezik i silom prilika ostala.” Gdje je empatija za ljude koji su kao i ona, silom prilika dosli i ostali?

Milos
Gost
Milos

Ukoliko se odlucite da zivite u Crnoj Gori onda mozete u Crnoj Gori i glasati.

Milos
Gost
Milos

Postovana gospodjo niko vam nece dirat drzavljanstvo ali necete moci da glasate na izborima, sto je i posteno jer vi ne zivite ovdje nego u Londonu.

Podgorica
Gost
Podgorica

Nebitno pismo

Soko
Gost
Soko

Slicno kod mene imam samo pasos I pravo za glas u Crnu Goru iako Sam vise God. U Nl

vlado
Gost
vlado

Respect!

Cuca
Gost
Cuca

Dobila drzavljanstvo u Britaniji,a oce da se pita u Cg,a u isto vrijeme oce da brani naseljenicima da dobiju crnogorsko,a sama priznaje da je naseljenik u UK. Niko tebi drzavljanstvo uzet nece,a bogami da mi se iz UK pitas o nasoj sudbini,neces!

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

“Ja sam čekala 12 godina u Britaniji za dobijanje stalnog boravka…” trebaš pročitati šta piše i nije isto stalni boravak i državljanstvo!

MartiMisterija
Gost
MartiMisterija

Nije dobila britansko državljanstvo i pravo da tamo glasa već je dobila pravo na stalni boravak. Tako da joj niko ne može uskratiti pravo da glasa u državi čiji jedini pasoš posjeduje. Pogotovo ne dok u CG imamo desetine hiljada ljudi koji imaju pored crnogorskog i pasoše Srbije i BiH i mogu da glasaju u više drzava, počevši od nekih… Više »

Stara varos
Gost
Stara varos

Upoznat cemo cijelu demokratsku javnost da su ugrozena sva moguca ljudska prava nacjonalnih Crnogoraca u njihovoj drzavi od strane vladajuce vecine u ovom trenutku u Crnoj Gori. Ovo je zlocin vladajucih prema svemu sta je Crnogorsko.

Stara varos
Gost
Stara varos

Neka je vijecna Crna Gora 🇲🇪❤️🍀

Id no
Gost
Id no

Bravo! Cim se vlast promijeni uvodi se klauzula dobijanje drzavljanstva naseljenjem sa ciljem da se izbjeglicama srbima oduzme drzavljanstvo!

Zoran Lubarda
Gost
Zoran Lubarda

Sta ova mlati praznu slamu. Pa nece niko da oduzima drzavljanstva. Jedino sto nece imati pravo glasa to je to. Kad bude zivjela 24 mjeseca dobice i to pravo. Tako da ne treba da se plasi.

Alelu
Gost
Alelu

Svaka čast. Tačno od A do Š!

Mne bre
Gost
Mne bre

Svaka cast. Sve u tacku i zarez

meho
Gost
meho

Lijepo kaze gospodja, ja zivim vec 250 godina u britaniji i nece mi se sa crnom gorom pitati neko ko tamo zivi no ja odavde!

Safi J.M.
Gost
Safi J.M.

Postovana Gdjo. Beriša, vrlo razložno i logično predočen stav, ali na žalost čini mi se da ne stiže u prave ruke, jer na prijemnoj adresi nema onog ko će to ispoštovati ili razumjeti. U svakom slučaju podrška iz Španije i neka je vjecna Crna Gora!

SaroKonor
Gost
SaroKonor

Bivsa clanica URAe koji su zaboraavili kad su pravili poslanicku klub pa od tada se sveti

BosaNova
Gost
BosaNova

Majo znas li koliko si nebitna!?

sreten
Gost
sreten

manje no ti i to mlogo manje

Igor
Gost
Igor

Bravo.

Send this to a friend