Politika

Bešlin: Negiranje CPC istorijski je falsifikat

Istorijski posmatrano Ustav Crnogorske pravoslavne crkve CPC i Ustav Kraljevine Crne Gore, ali i izvori iz Carigradske i Moskovske patrijašije, svjedoče da je u našoj državi postojala autokefalna crnogorska crkva, kazao je u intervjuu za Radio Crne Gore istoričar, Milivoj Bešlin.

Dodaje da se i u Odluci o ujedinjenju crnogorska autokefalna crkva pominje kao subjekt koji će od 1920. činiti dio Srpske pravoslavne crkve.

“Dakle, apsolutno, istorijski posmatrano, nema spora da je Crna Gora imala autokefalnu crkvu i sve drugo što potencira njeno negiranje je istorijski falsifikat sa jasnom intencijom da se postignu nekakvi političko-ideološki ciljevi u savremenosti”, kazao je Bešlin.

Intencija Srpske pravoslavne crkve je i očuvanje monopola u Crnoj Gori, smatra Bešlin.

“SPC želi da bude jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori i da ima imunitet nad ustavno-pravnim poretkom države Crne Gore. Želja im je da sebe stave iznad zakona i to Mitropolija crnogorsko-primorska ne krije, to dokazuju i izjave mitropolita Amfilohija koji je u više navrata kazao da je crkva starija od države što je jedna tragikomična situacija”, dodao je Bešlin.

Objašnjavajući da je riječ o crkvi srpskog naroda i crkvi kao instituciji države Srbije, Bešlin smatra da “ako o tim stvarima govorimo otvoreno predstavnici Srpske pravoslavne crkve ne obraćaju se Crnogorcima, a ako im se i obrate onda je to posredno kroz uvrede, od toga, citiram velikodostojnike SPC, da je to nepostojeća nacija i kopile komunizma. Oni su time redukovali sebe kao poglavare samo dijela pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i predstavljaju se kao institucija Srbije”.

SPC posljednja noga u vratima velikosrpskog projekta

Bešlin za Radio Crne Gore dodaje da je bitno uočiti model manipulacije Srpske pravoslavne crkve i da se o tome mora razgovarati na racionalan način.

Pojašnjava da, osim što ne predstavlja sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva ne priznaje i ne prihvata crnogorske institucije i u tom smislu, prema njegovim riječima, SPC je posljednja noga u vratima velikosrpskog projekta.

SPC koristi Zakon da izvrši politički udar na Crnu Goru

Govoreći uporedno o zakonima koji uređuju vjerske slobode kod nas i u regionu Bešlin za Radio Crne Gore ističe kao relevantnu činjenicu da je Venecijanska komisija dala pozitivnu ocjenu.

Politički i ideološki vođena Srpska pravoslavna crkva, smatra Bešlin, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koristi kao povod da uzdrma i izvrši pritisak i politički udar na Crnu Goru.

Cetinjski manastir duhovna vertikala Crne Gore i Crnogoraca

Smatra da se vjerski objekti koji su i kulturna baština Crne Gore ne mogu svesti pod SPC.

“Šta je Cetinjski manastir? Kako njega možete da svedete na Srpsku pravoslavnu crkvu srpskog naroda u Crnoj Gori, a da ga izuzmete od onoga što je kontekst crnogorske istorije i kulture? Ja teško mogu da zamislim, znate, to bi bio jedan dobar povod da se ovaj Zakon donese. Teško da mogu da zamislim veću sramotu u Crnoj Gori od one koja se dešavala devedesetih kada je mitropolit Amfilohije u Cetinjski manastir dovodio ratnog zločinca Arkana da čuva Cetinjski manastir od Cetinjana i Crnogoraca. E, znate, to je nivo sramote za Crnu Goru sa kojom će ona sad morati da se suoči. I sada SPC pokušava da taj manastir u kojem je rođena moderna Crna Gora oduzima Crnoj Gori kao državi i Crnogorcima kao narodu i da ga monopoliše i zadrži za sebe“, kazao je on.

Cetinjski manastir i brojni drugi vjerski objekti moraju biti spomenici kulture Crne Gore, ustvrdio je Bešlin i kategorično dodao da, ma šta god pisalo, Cetinjski manastir je mjesto rođenja moderne države Crne Gore i on će uvijek biti spomenik crnogorske istorije i kulture.

Optimističan je Bešlin da je državni, kulturni i nacionalni identitet u Crnoj Gori danas dovoljno snažan i da su crnogorske institucije dovoljno stabilne te da je demokratsko društvo dovoljno zrelo da na pritiske iz Srbije pruži adekvatan otpor.

Bešlin se osvrnuo i na ulogu medija.

“Mediji moraju pokazati građanima o kakvim zakonskim rješenjima je riječ, moraju pokazati da se ne radi ni o kakvoj represiji ili nasilju i da nema govora o otimanju imovine.. Mediji se moraju odgovorno ponašati i pokazati da Zakon o slobodi vjeroispovijesti pokušava da na pravni način uredi vlasništvo vjerske imovine i ispravi jednu nepravilnost koja se, zaista, u kontinuitetu dešavala”, zaključio je Bešlin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srbo
Gost
Srbo

Nigdje nisam pročitao da neko spori postojanje CPC kao što se spori postojanje SPC, e sad što ljudi idu u jednu crkvu a neće u drugu
ne može se to zakonom natjerati

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Srbo, lijepo je to što priznaješ da je postojala CPC, ali isto tako njoj je pripadao Cetinjski manastir, Manastir Ostog i mnogo ostalih manastira i crkava, a danas su oni u vlasništvu SPC. Ti to razumiješ, ali očigledno ne želiš da priznaš da je sve to oteto od crnogorskog naroda i države o ds bi bilo fer da se vrati.… Više »

Srbo
Gost
Srbo

Bilo bi dobro i ti da priznaš da samo su manstiri i crkve jedine u vlasništvu crnogorskog naroda a da je sve ostalo prodato i otišlo na doboš
pa sad ne slažem se da treba dati i ovo a manastiri i crkve se ako ideš u njih već zajedno koriste bilo da se izjašnjavaš kao Srbin ili Crnogorac.

CiNick
Gost
CiNick

Upravo to je intencijja Zakona, da građanima vrne otetu imovinu. Ali neki ocajnicki žele tu imovinu darovat srbskijem popovim da se jos vise bogate

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto da milo ne scese napraviti novu crkvu za sve pravoslavce MCP bi bila legitimni naslednik…ocigledno da je mislio da ce Amfilohije prihvatiti da bude Patrijarh i onda bi sve bilo bez problema…ovako ce morati silom da nas pokrstava….ili cemo mi njega,boskovica, i druge njegove velokase u Spuz specijalno odeljenje dok ne vrate sve ukradeno

murko
Gost
murko

Obecao deda mraz da ce da nauci da cita. Ako uspe i ja postajem clan CPC, da nas bude 10.

E ne znam
Gost
E ne znam

Ma pravoslavna crkva i kraj. Ne peglajte se vise dal je SPC ili CPC. Isti narod ce ici dje i do sad. Nema nacionalnih obiljezja i svi sretni i zadovoljni

Sova
Gost
Sova

Lijepo bi bilo da može. Ali, Srbi ne daju.

Bora Bora
Gost
Bora Bora

CPC je cista ka suza…Jednog Jutra ponovo ce svanut .

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

murko
Gost
murko

Karlovacki narod je propatio vise od crnogorskog. Nad njma je izvrsen potpuni genocid od strane Srba. Pominje se da je stradalo oko 500000 pripadnika karlovackog naroda. Uzeta im je crkva, a jezik zatrt. Danas Karlovacki govore samo na krajnjem severu Evropa, gde ima jedna mala kolonija prezivelih koji su pobegli na vreme.

Boris
Gost
Boris

Beslin??? sto je ovo? ko je ovo?

Sova
Gost
Sova

Samo su važni stavovi koje autor iznosi. Ko je autor – nije važno.

Gost
Gost
Gost

Dušanovo carstvo je isto bilo, ali više nije.

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Oni ovo zovu “odbrana svetinja” a mi rodoljubi bi trebali ovo zvati Odbrana od avetinja.

xxy
Gost
xxy

CPC da li je bila i kakva je bila ,bila je u okviru Mitropolije Crnogorsko primorske koja je i dan danas tu. 1920 niko je nije prstom pipnuo,svi svestenici i svi vjernici i svi objekti su ostali kao i prije 1920. Ako neko zeli nesto drugacije o tome treba ragovarati sa Mitropolijom. Organizovanje NVO sa registracijom u stanici Policije ne… Više »

Marifetluk vaš
Gost
Marifetluk vaš

xxy, STIDI SE! STIDI SE ZADIVIJEK!

Sova
Gost
Sova

Mitropolija Crnogorsko-primorska je osnovana 1931. godine. Kad ćeš to razumjeti? Piše u Ustavu SPC.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ovo razmisljanje nije od covjeka ovo moze samo da bude punoglavac a i to je kompliment,iz koje skrilje ovaj izadje

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Zna Risto a znaju oni svi to naljbolje.Znaju da su Okupatori I po zemaljskim I po bozjim zakonima.

Svjetlost
Gost
Svjetlost

Znas ti mnogo vidim ja… Neka ima ovih dnevno politickih istoricara. Niko nista ne negira, Crna Gora je bila i bice, ali ovi komentari preudo istoricara su uvreda za inteligenciju. Nasi stari su se izjasnjavali kao Srbi i to je cinjenica. i nikome nije smetalo sto se zove SPC. Sada odjednom, coce, ne mogu uc u crkvu ako se ne… Više »

Libero7
Gost
Libero7

Vasa crkva propagira cetnicku ideologiju a to je dovoljno da crnogorci nemaju nista snjom.ai to sto ona ne priznaje crnu goru i crnogorce

Stid vas bilo!
Gost
Stid vas bilo!

Svjetlost??? Nema ti svjetlodti bez ISTINE. To sto pricas je LAŽ.

Janus
Gost
Janus

Ako su naši preci svi bili Srbi, otkud naziv Crna Gora? Ako je bila SPC oduvjek na ovim prostorima, zašto se 1920. ukida autokefalna crkva iz Crne Gore ( da ne pominjem kako se zvala da mi se ne ljutiš) i stavlja pod okrilje SPC?Mislim da nekome smetaju nazivi,naročito svi nazivi koji iole podsjećaju na Crna Gora, Crnogorac itd.

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Svjetlost- Kako objasnjavas onda Crnogorske pasose pocetkom 19og vijeka, u periodu 1830-1851? Na svakoj od sacuvanih putovnica za nacionalnost domicilnog stanovnistva je pisalo: Crnogorac. Nije istorija od juce, a pogotovo nije ova sto pise po srpskih portalima, jer i ptice na granu znaju da vam fali istorije, pa biste ovu nasu, ali nismo mi vesla sisali, ne pricamo napamet i… Više »

Sova
Gost
Sova

Činjenica je da u tomosu SPC piše da je CPC bila autokefalna. Nećeš, nadam se, da i to negiraš.

Send this to a friend