Politika

Besmislena peticija za poništenje nezavisnosti Kosova, galama kratkog daha

Crna Gora i Kosovo

Iako je sve izvjesnije i jasnije da će Srbija uskoro morati da prizna nezavisnost Kosova, Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Srpski nacionalni savjet žele da Crna Gora opozove priznanje nezavisnosti ove susjedne države. U tome imaju svesrdnu podršku zvanične Srbije i tamošnjih medija koji “nemiolosrdno pumpaju ovu priču”. Njihova poruka je da treba organizivati referendum o ovom pitanju, i uvjereni su da bi građani Crne Gore glasali za ukidanje odluke o priznanju.

Sagovornici CdM-a iz Demokratske partije socijalista DPS i Liberalne partije kažu da je pitanje Kosova završena priča, te da ni Srbija ne odlučuje o Kosovu. Ovom pričom udaraju na temelje Crne Gore, ali, kako tvrde sagovornici CdM-a žele i da stvore vjerske i nacionalne podjele. Sa druge strane, iz SNP-a su saopštili da su potpisali peticiju da za raspisivanje referendum o poništenju odluke.

<<<DF pokreće peticiju za poništenje priznanja Kosova<<<

Lideri DF-a su pilikom nedavne posjete Kosovu poručili da će pokrenuti peticiju za poništenje odluke o priznanju Kosova. Kako su kazali, žele da predaju potpise 1. decembra, na obiljeležavanju stogodišnjice stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

I Srpski nacionalni savjet Crne Gore mjesecima vodi kampanju za poništenje odluke o priznanju Kosovu.

Prije nekoliko dana su saopštili da je Patrijarh srpski Irinej blagoslovio Inicijativu za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisne države Kosovo, odnosno za raspisivanje državnog referenduma o tom pitanju. U saopštenju Savjeta se navodi da je prethodno na Cetinju dobijen blagoslov i od mitropolita crnogorsk primorskog Amfilohija.

Juče je priča dobila nastavak.

“Srpski nacionalni savjet je sa zadovoljstvom prihvatio podršku najvećeg broja parlamentarnih, vanparlamenarnih partija i nevladinih organizacija njegovoj inicijativi o poništenju priznanja tzv. države Kosovo, koja je promovisana prije nekoliko mjeseci. U dosadašnjim aktivnostima prikupljanja podrške sakupljeno je više od petnaest hiljada potpisa, koji će kad se ispuni kvota od deset posto ukupnog broja biračkog tijela biti jedan od Ustavom definisanih uslova za održavanje državnog referenduma po tom pitanju. Organizatori imaju namjeru da obezbijede i drugi uslov za održavanje državnog referenduma, odnosno da dobiju podršku najmanje dvadeset i pet poslanika aktuelnog sastava Skupštine Crne Gore”, kazao je predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović.

Premanjegovim riječima Srpski nacionalni savjet se takođe pisanim putem obratio predsjedniku države Crne Gore gospodinu Milu Đukanoviću da pruži podršku održavanju državnog referenduma o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznavanju “takozvane” države Kosovo, kako bi se provjerila izjava premijera Crne Gore gospodina Duška Markovića, izrečena u Prištini, o Sretenju ove godine, u prisustvu najviših funkcionera tzv. države Kosovo na čelu sa Ramušom Haradinajem, da je Vlada Crne Gore donijela odluku o priznavanju “takozvane” države Kosovo i pored toga što je 85 posto građana Crne Gore bilo protiv.

Za lidera Liberalne partije Andriju Popoviću je priča o poništenju odluke o priznanju Kosova potpuno besamislena.

“Inicijativa za poništenje Odluke o priznanju nezavisnosti Kosova, donesene u Skupštini Cene Gore prije 10 godina, je potpuno besmislena i služi kao pokušaj unutar opozicije za preraspodjelu “tvrdih” glasova, a biće kratkog daha. Naša građanska država za sada mudro pokušava zaustaviti još jedan instrumentalizovani pokušaj nacionalne i vjerske podjele društva, ali i udara na temelje Crne Gore, koji sihronizovano dolazi iznutra ali i spolja. Sposobnost rješavanja ovakvih pitanja u ozbiljnom društvu, kakvom težimo se nikada ne smije potcijeniti i zanemariti, ali se svim ovim učestalim provokacijama ne smije ni pridavati značaj koji ne zaslužuju”, istakao je Popović za CdM.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj, za CdM kaže da je ova galama kratkog dana i ima za cilj pridobijanje sitnih političkih poena.

“Crna Gora priznanjem nezavisnosti Kosova uvažila političku realnost. I ne samo o Kosovu nego uvijek je država Crna Gora slijedila političku realnost, a ne iluzije. Znala je naša država da donosi odluke koje nijesu bile lake, ali je svaka pokazala ispravnom, kao što je priznanje nezavisnosti Kosova. Najlakše je dati neodmjerene izjave kao što čine pojedini naši opozicionari. Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu. Ona je nezavisna država koja ima definisanu teritoriju i institucije. Nije dobro živjeti u predrasudama i gajiti mitove i iluzije prošlosti,kao što čine oni subjekti koji traže poništenje nezavisnosti Kosova”, rekao je Gegaj za CdM.

Za razliku od Popovića i Gegaja, lider SNP-a Vladimir Joković za CdM je rekao da je potpisao peticiju o poništenju odluke o priznanju Kosova.

“SNP se uvijek protivio priznavanju Kosova”, kazao je kratko Joković za CdM.

I dok traje priča o Kosovu nakon posjete čelnika Fronta toj državi, funkcioneri Nove srpske demokratije bili su i do Republike Srpske da se požale na status Srba u Crnoj Gori. Čini se da je ovo smo nastavak dobro osmišljenog scenarija, nakon što su se predstavnici Srba u Crnoj Gori nedavno požalili rukovodstvu Srbije na položaj u Crnoj Gori nastavili su da putuju do RS da i tamo pričaju svoju priču o navodnoj ugroženosti.

<<<Bulajić i Aleksić u Banjaluci: Srbija i RS dužne da unaprijede položaj srpskog naroda<<<

Kažu da je položaj Srba veoma težak i delikatan. Poručili su da je neophodno uspostaviti saradnju na svim mogućim nivoima u cjelokupnom srpskom korpusu.

<<<Ruske službe ponovo spremaju udar na Crnu Goru, Amfilohije i Irinej sjeme razdora<<<

Miraš Dušević

153 Komentara na "Besmislena peticija za poništenje nezavisnosti Kosova, galama kratkog daha"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend