Politika

Bez dogovora: DPS neće glasati ni za jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda; DF i Demokrate glasaće za Zakon o predsjedniku

Foto: Miraš Dušević/CdM

Predstavnici poslaničkih klubova završili su danas treći krug konsultacija o izboru sudija Ustavnog suda bez dogovora. DPS sjutra neće glasati ni za jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda. Iz DF-a i Demokrata su nakon sastanka poručili da će sjutra glasati za Zakon o predsjedniku, jer je, prema njihovom mišljenju, to jedini način izlaska iz krize.

“Ovaj sastanak zakazan je na inicijativu DPS-a. Rekli smo da treba odgoditi glasanje o izboru sudija Ustavnog suda. Od početka smo zagovarali stav da su rješenje prijevremeni parlamentarni izbori kako bi došlo do formiranja stabilne vlade. Predložili smo da se sjutra parlamentarna većina izjasni o Zakonu o predsjedniku, da ga ne izglasaju. pa da poslije toga vide hoće li biti vanrednih izbora i tek na kraju, izbor sudija Ustavnog suda. Ovo nije prihvaćeno kao ponuda i možemo reci da razgovori nijesu urodili plodom. Sjutra, definitivno, nema glasanja za sudije Ustavnog suda”, kazao je nakon sastanka šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

On je poručio da ko sjutra bude glasao za Zakon o predsjedniku, ne poštuje evropske vrijednosti i ne želi Crnu Goru kao članicu EU.

Radunović: Izgalasaćemo Zakon o predsjedniku

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

“Kako sada stvari stoje dalje će da ide većina od 41. Krenućemo da ispunjavamo neke planove koje smo sami zacrtali. Izglasaćemo Zakon o predsjedniku, jer je to jedini način izlaska iz krize”, rekao je šef Poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović.

Brajović: Samo vanrednim izborima će se izaći iz krize

Ivan Brajović iz SD-a je upozorio da se došlo do situacije da se još dublje ide u krizu.

“Nemoguće je izaći iz krize ako nema vanrednih parlamentarnih jzbora”, smatra on.

Radulović: Đukanović nas vratio nazad

Prema riječima učesnika konsultacija iz PzP-a Branka Radulovića, predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović je prethodna dva koraka ovim sastancima koje smo napravili vratio nazad.

“Njemu najviše odgivaraju izbori bez Ustavnog suda. Vencijanska komisija kaže dogovor i dijalog, a Milo to ne želi. Mi idemo svojim putem: na dnevni red Skupštine sjutra prvo ide izbor Ustavnog suda, nećemo imati podršku ni za jednog sudiju. Sljedeće je izglasavanje izmjene Zakona o predsjedniku. Zatim pokretanje inicjative protiv Đukanovića za ovo što nam se dešava. Potom davanje mandataru za novi mandat za sastav nove vlade. Ako ne budemo dosljedni u svemu ovom pokrenućemo inicijativu za skraćenje mandata”, najavio je on.

Vuksanović Stanković: Odložiti glasanje za sudije Ustavnog suda

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković poziva kolege poslanike da se sjutra odloži glasanje za sudije Ustavnog suda.

“SDP je spremna da nakon toga sjedne i da razgovaramo. Odložimo glasanje, ali se mora riješiti pitanje svih pitanja a to je neustavni Zakon o predsjedniku. Dvije godine mi pozivamo na dijalog i niko nas čuo nije. Dara je prevršila mjeru”, naglasila je ona.

Nimanbegu: Ide se u proces usložnjavanja krize

Predsjednik FORCA-e Genci Nimanbegu je ocijenio da su ovi pregovori bili neuspješni.

“Pokazalo se da svako nametnuto rješenje nije održivo. Ja ću glasati za kandidate za Ustavni sud ali to neće biti dovoljno. Ide se u proces usložnjavanja krize”, smatra on.

Bogdanović: Rješenje svih rješenja je u Ustavnom sudu

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović je saopštio da su danas imali otvorenu raspravu i poručio da je rješenje svih rješenja je u Ustavnom sudu.

“Opstrukcije i gubljenje vremena nijesu rješenje jer to dodatno blokira državu i institucije. Niko nije osporio kandidate za sudije Ustavnog suda. Izbor svo četvoro sudija je jedino rješenje. Blokada institucija sistema više ne dolazi u obzir. Opstrukcija predaje vlasti u pojedinim opštinama ne dolazi u obzir. To je destrukcija. Dijalog nije uspio. I to zbog tvrdih stavova dijela opozicije. Glasaćemo za Zakon o predsjedniku”, kazao je Bogdanović.

Predstavnik koalicije Crno na Bijelo Srđan Pavićević nakon sastanka nije davao izjavu za medije.

Sastanaku su prisustvovali Danijel Živković (DPS), Genci Nimanbegu (Forca), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Ivan Brajović (SD), Damir Gutić (BS), Srđan Pavićević (Crno na bijelo), Dragan Ivanović (SNP), Slaven Radunović (DF), Boris Bogdanović (Demokrate) i Branko Radulović (PzP).

Foto: CdM/Miraš Dušević
Foto: CdM/Miraš Dušević

Inicijator sastanka je Demokratska partija socijalista (DPS), a šef njihovog poslaničkog kluba Danijel Živković ranije je rekao da dogovorom treba stvoriti preduslove za rješavanje institucionalne krize.

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je u utorak da ta partija može glasati za jednog sudiju Ustavnog suda ako postoji spremnost da se razgovara o utvrđivanju datuma prijevremenih parlamentarnih izbora i odustane od usvajanja neustavnih zakona.

Venecijanska komisija preporučila je da Skupština Crne Gore ne usvaja izmjene i dopune Zakona o predsjedniku koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade.

Crnogorski parlament trebalo bi sjutra da glasa u drugom krugu o izboru četvoro sudija Ustavnog suda, a na dnevnom redu sjednice su i izmjene Zakona o predsjedniku.

Ustavni odbor za sudije je predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Za njihov izbor potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

U prvom krugu nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvoruma za donošenje odluka.

Miraš Dušević

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragon
Gost
Dragon

Df i urasi nikakav sud ne priznaju ni zskone ni pravila osim kad njima zatreba za dalje razaranje ove zemlje..sram vas bilo urasi i sve vas izdajnike.A dps ne treba da potpisuje dosta vise ovog rugla i blama od drzvae i poloticara 99 posto vas treba da je u spuzu

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Devedesetih samo Crna Gora nije ratovala,ali izgleda da je i ona došla na red.

For Cg
Gost
For Cg

Trazili ste gledajte.
Kako jedni tako i drugi

Milos
Gost
Milos

Sto ne izadje dps sa cetri imena koja su njima prihvatiljiva 🤷🏻‍♀️ pa dako se nakanite da nadjete jednog no svi derete dobre plate lako mi je i za vlast i za opoziciju

Tivat
Gost
Tivat

Za to što koga god da stave za Sudiju pitat će ga da li piše da Predsjednik mora pozvati sve partije Skupštine na razgovor…ko god da bude reči da je morao a da ih nije zvao

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

Kako su se sad sjetili Demokrate i Uraši da je strašno važan Ustavni sud! I jeste, jedna od najvažnijih institucija ali ne na način kako ste zamislili!

Loš
Gost
Loš

Treba jasno saopštiti da se nijedna politička odluka ovakvih vlasti ubuduće neće poštovati .

Kotorani
Gost
Kotorani

Bez velikog bola , nema ni velike radosti , ovoj anarhiji treba stanut na kraj , pa makar se familije podijelile , popovi ce glasati neustavnim tako o predsjedniku, upamet se Crnogorci

Pyer
Gost
Pyer

Ti Kotoranin
ako jesi bruka

Almanah
Gost
Almanah

Danas je nedelja. Moze li ovaj narod bar jedan neradni dan da odmori od vas svih i vase neodgovorne politike? Je li ostalo u vama imalo obzira prema nama ili vas bas briga, zabavljate ste u vasem pomanitalom karuselu punom sujeta i inata?

Loš
Gost
Loš

Znači li ovo pravno nasilje koje najavljuju iz vlasti rat?

250H 2 stana D
Gost
250H 2 stana D

Pod hitno glasati .

expert123
Gost
expert123

Njima nije ni stalo do EU integracija vec do drpskog sveta i okretanja na istok .Cim ne zele da postuju stavove VK iza koje stoji EU jasno je za sta se oni zalazu. Hoce neustavnim zakonom o predsjedniku da izvrse pravno nasilje i jos vise profube politicku krizu. Jedino rjesenje za izlazak iz ove politicke krize su vanredni parlamentarni izbori.

Liman
Gost
Liman

“demokrate”

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Najgora partija.Licemjeri

Fendi
Gost
Fendi

Kaže ovaj iz Dps “….. I tek na kraju izbor Sudija” šta na kraju, ili glasajte ili ne…

M.M.
Gost
M.M.

Predsjednik treba da raspusti skupstinu j raspise izbore.
To je to.

BMX
Gost
BMX

DPS, SDP, SD, LP i stranke manjina treba odmah da napuste Skupštinu i da ostave njih 41 da glasaju sta im padne na pamet. Jer upeavo to i rade. Sa njima dogovora nema, jer ovom drzavom vladaju AV, Sinod SPC, Škaljarski klan, BIA i ruska agentura. Neka dobro vide zapadni saveznici, SAD, EU, UK i NATO sta se radi sa… Više »

🤍 Kotor 🤍
Gost
🤍 Kotor 🤍

E ako se ođe zna ko pije a ko plaća…🙄

Miljan
Gost
Miljan

Piju oni mi placamo…

RODOS
Gost
RODOS

Svakome jasno kao dan.DPS kočničar svega a onda im puna usta Evrope…

neko
Gost
neko

vidis,meni nije to jasno. hoces reci da je df ovdje sacuvao mir? da se njima trebamo zahvaliti za dobre odnose sa susjedima? na obnovi nezavisnosti? na ulasku u nato? na stranim investicijama? na zacrtanom eu putu? dps radi sve da udjemo u OB, ili u srpski svet? ili da budemo ruska gubernija? jedino dijete do 5 godina to misli

niko
Gost
niko

zna se ko placa

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Svi bježe od izbora, osim Evrope sad! DF je spreman na puno pravno nasilje!

Atos
Gost
Atos

Znači vi kad kad ste go dobili izbore i Df nakon poraza stalno tražio nove prijevremene, i nijednom mu niste izapli u susret. Da li je to bio vaš strah ili snaga da vam može bit…e što god izabereš od to dvoje, tako oni sad…

Joksim
Gost
Joksim

To je i poenta svega ,jer će momci još više glasova svima njima uzeti,vidimo im sposobnost svih ovih godina,zajedno sa ovim zadnjima

Tara
Gost
Tara

Evropa sad..je Cetnik sad-kopija DF

Commentator
Gost
Commentator

Mislim da narod treba da ih drži sjutra u skupštini sve dok se ne odgovore i da niko ne može da izađe prije toga.

Role je King
Gost
Role je King

Demokrate evropejci,zalazu se za EU,kazu, a glasaju protiv stavova V. komisije zajedno sa Vucicevim DF/om. Vi ste stvarno partija kako vjetar duva i nije ni cudo sto gubite glasace kao Budva recimo itd… Sprdnja ste od partije koja nema jasan stav,viziju ni program.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Imaju program. Prave haos mamjerno!

BlagiNk
Gost
BlagiNk

Sjutra “Crnogorci” sve jedan po drugome, a i nijeste za druge rabote…!

Sandra🇲🇪
Gost
Sandra🇲🇪

Ne brukaj se!

končar
Gost
končar

Blago operisani litijaš iz Nikšića i njegove” mudre “riječi🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Znači idu na srpsku okupacinu Crne Gore i izazivanje građanskog rata! Uz podršku naših američkih prijatelja! Pa sram vas bilo! Fukare!

Joksim
Gost
Joksim

Ne avetaj,ko će da ratuje,kakav crni Vučić i Srbija,oni nj sa sobom neznanju stoje,problem su stanovi,pare,funkcije,ostaje se bez toga,a to boli strasno

Podgorica
Gost
Podgorica

Pa znali se da Dps ne odgovara da Ustavni Sud radi, jer je Predsjednik ne pozivajući sve partije (i sam je rekao da nije pozvao sve) Parlamenta na obavezne konsultacije prekršio Ustav i što bi sam sebe smjenio.
Vukovil Gradinačlnik i dalje, Mio Predsjednik, a sve čoče oni brane Ustav..

Sasa
Gost
Sasa

Ne sprdaj se. U čemu je poenta da zove Lekića, Danilovića, Milačića, Vučinića… koji zbirno imaju manje glasova nego što bude nevažećih listića na izborima.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ustav ne poznaje Lekića, Ustav ksže sve.. Jasno jasno je to tebi a i Milu za to i ne glasa..

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Bojkotovanjem i neglasanjem za sudije ustavnog suda dps gura crnu goru u haos i dps sa njegovim satelitima su odgovorni zbog nepoštovanja evropskih vrijednosti.

R.S
Gost
R.S

Ajde sad pravac IN4S, nije ti mjesto ođe .

Ledi
Gost
Ledi

Bravo!

Marko
Gost
Marko

Neka ce ,a ne trgujte sa tom bagrom pa sto bude bice ,ucjenjivaci ,foliranti ,jedno veliko nista koje je ujedinjeno da razori ovu drzavu !PI!

Sasa.
Gost
Sasa.

Hocete li to svi zajedno da narod izgonite na ulicu ,a vi da ne glasate i krkate…

RODOS
Gost
RODOS

Najbolji komentar!!!

Brucoš
Gost
Brucoš

Kako će poslanici koji su pravnici da dignu ruku za zakon koji je protiv-ustavan?

Goro
Gost
Goro

ode DPS u istoriju. Ovo im zapad nece oprostiti

Sasa
Gost
Sasa

DPS je obnovom državnosti i učlanjenjem Crne Gore u NATO već ušao u istoriju. Nažalost, srpski (polu)svet je blokirao put u EU

prcko lektor
Gost
prcko lektor

Ne zna se ko je luđi.

Kotor🇲🇪
Gost
Kotor🇲🇪

Tako je Zivkoviću, punom parom nikakvog sudiju Ustavnog suda kraj priče svake.Da vidimo hoće li izglasat sto radunović malati.
Izaće 80% Crne Gore da vidimo i blokirat sve.
Jedna je CG branit se mora od cetnika, ko je jaci da vidimo.

Balša
Gost
Balša

Ocete ocete cim vas pritegnu ovi iz EU. Prije ili kasnije svak će odgovarati pred sudovina za svoje malverzacije, koprcali se ili ne.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Naravno da niko normalan nece pristati na uvodjenje novotarija u obliku nekakvog zakona o predsjedniku, sto znaci skrnavljenje Ustava radi potreba DFa i Abazovica.

Bruka
Gost
Bruka

A Armenko je bratanica Pedje Bulatovica a Ilija Vukcevic, savjetnik Rada Milosevica. I njih treba DPS da glasa? !

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Kako se vi igrate sa ovim narodooomm,
Lagano, naplatice se i to, izbori, pa cemo glasati bilo koga osim vas svih tamo

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Pametno od DPS-a, bar nesto da ne popuste,

Joksim
Gost
Joksim

A sto su zo uradili korisno,sve uništili,jednu jedinu fabriku nemamo sve su ih pozatvarali

Rade
Gost
Rade

Glasajte, Milo ga neće potpisati, jer može mu biti!

Commentator
Gost
Commentator

Meni se čini da je jasno da trenutna parlamentarna većina apsolutno ne želi da ispoštuje preporuke Venecijanske komisije i EU, čime se jasno svrstava protiv EU i evropskih integracija Crne Gore. islim da je već dugo jasno ko je na kojoj strani – EU ili Rusija – a da se sada to samo potvrdilo. Da se razumijemo, niko ovdje nije… Više »

Mili
Gost
Mili

Briga vas za CG…samo svoj interes

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sve mi miriše na barut i cvijeće

Primorje76
Gost
Primorje76

A može li mi neko objasniti…ali normalno i promišljeno,a ne sarkastično ili neuko….Pošto se toliko spominju izbori i stabilna vlada….šta ako na izborima budu recimo potpuno isti rezultati?Koje je onda riješenje….opet izbori???

Nmk
Gost
Nmk

Ne moze biti isto ,poslije izbora ne moze ura imati ni premijera niti 10 ministara a ni snp isto tako. Takve likove tesko da ce iko ikad vise sastaviti. Oni vise nemaju podrsku biraca i zato izboriii.

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Tako je bre, do slobode od okupatora cetnicko popovskih.🇲🇪🇲🇪🇲🇪

slavicao
Gost
slavicao

Tako je nijednoga nemojte glasati

Elektra
Gost
Elektra

Mogli ste još malo da pośedite….
Nema fudbala noćas

Send this to a friend