Politika

Bez kažnjavanja za neustajanje na himnu

Zastava Crne Gore

Skupštinski Zakonodavni odbor podržao je izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Prijedlog zakona utvrdila je Vlada 4. oktobra prošle godine, a parlamentu je dostavljen 25. januara.

U odnosu na prvobitni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, u dokumentu koji je juče podržao Odbor nema kaznenih odredbi za neustajanje na himnu, već su ove odredbe ranije uvrštene u prijedlog zakona o javnom redu i miru, koji u Skupštini nije dobio potrebnu većinu, piše Pobjeda.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da će njegova partija podržati ovaj prijedlog zakona jer, kako navodi, “država se mora poštovati”.

“Jasno je da dio građana ne voli svoju državu, ali je mora poštovati kao što poštujemo i druge države i njihove državne simbole. Pojedini ljudi ne vole ni svoju majku, niti je poštuju, ali to je njihov problem, a ovo je naš problem koji moramo riješiti”, rekao je Popović na jučerašnjoj sjednici Odbora.

On je podsjetio na, kako je rekao, “dosta bure u javnosti” koju je izazvao raniji prijedlog zakona u dijelu koji se tiče nepoštovanja himne.

“U ovim izmjenama i dopunama izmijenjen je. Da podsjetim, ranije je bilo prijedloga da se kažnjavaju ljudi, odnosno narod, zbog neustajanje na himnu. To je sada drugačije formulisano u ovom prijedlogu, tako da mislim da je ovo dobar prijedlog i LP će ga podržati”, kazao je Popović.

Predsjednica Zakonodavnog odbora Marta Šćepanović naglasila je da je Vlada na sjednici 15. oktobra utvrdila ovaj prijedlog zakona, koji je imao kaznenu odbredbu koja se ticala neustajanja na himnu i koja je izazvala dosta interesovanja javnosti.

“U međuvremenu, zakon je stigao u proceduru 25. januara. Međutim, sada ne sadrži tu normu. Zamolila bih predstavnika predlagača da nam pojasni kako je došlo do toga da je utvrđen prijedlog zakona koji ne sadrži ovu normu koja se odnosi na kaznenu odredbu za neustajanje na himnu”, naglasila je Šćepanović.

Predstavnik predlagača Aleksandar Dajković objasnio je da su na istoj sjednici Vlade izvršene izmjene zaključaka zakona, ali i utvrđen prijedlog zakona o javnom redu i miru.

“Procijenjeno je da Zakon o javnom redu i miru na bolji način tretira ovu normu koja se tiče poštovanja himne i državnih simbola i zato smo odlučili da kroz ova tri člana definišemo Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti. U ranijem zakonu bila su dva stava, u članu 29, koji tretiraju kaznene odredbe ukoliko neko ne poštuje simbole. Smatramo da se kroz prijedlog zakona o javnom redu i miru na još kvalitetniji način tretira ova norma i da će građani imati pravi zakonski osnov za poštovanje državnih simbola”, objasnio je Dajković, koji je očigledno previdio činjenicu da prijedlog zakona o javnom redu i miru nije dobio potrebnu većinu u Skupštini, na šta ga je podsjetila predsjednica Odbora.

“Kaznena odredba fizičkim licima za neustajanje na himnu od 300 do 2.000 eura nije predviđena ovim izmjenama zakona. Procijenili ste da ona treba da bude u Zakonu o javnom redu i miru. Međutim, taj zakon nije usvojen”, rekla je Šćepanović.

Nakon što je Odbor podržao izmjene Zakona, poslanik DPS Miodrag Vuković osvrnuo se na činjenicu da u ovom dokumentu nema odredbi koje se odnose na kažnjavanje zbog neustajanja na himnu.

“Poslanik je predložio jedan član oko izmjene jednog člana o upotrebi državne zastave. Vlada je na to dodala desetak članova u koje je smjestila i Zakon o himni. Pao je zakon, nema zakona, nema odredbe za koju je premijer rekao da će biti u zakonu. Zašto nijeste predložili da se vrati ta odredba u ovaj zakon o kojem danas raspravljamo, kada nije prošlo kroz onaj zakon koji je pao u parlamentu”, upitao je Vuković.

On je dodao da je Amerika prije više od 200 godina usvojila himnu, koja je, kako je naveo, tada podržana od strane 30 odsto građana.

Novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave.

Izmjenama Zakona, koje je podržao Zakonodavni odbor, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore. Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebi kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koje vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dvije hiljade eura, za fizička lica od 300 do dvije hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada eura.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miško Šiško
Gost
Miško Šiško

“Мелодија је позајмљена од једне популарне енглеске песме из 18. века, To Anacreon in Heaven од Џона Стефорда Смита (John Stafford Smith). Песма је брзо постала патриотска химна, да би 1931. године била проглашена за званичну националну химну Сједињених Америчких Држава, осим треће строфе која због јаких антибританских тенденција није ушла у званичну верзију.”

Ko PRNE dobro
Gost
Ko PRNE dobro

da se nagradi sa 2000 eura

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Sramota ! Ko je glasao za ovo ! Himna je obiljezje drzave i mora se ustati makar iz vaspitanja,ako vec ne iz postovanja.

Ljuta
Gost
Ljuta

Himna je sjecanje na ustaskog oficira i osudjenog izdajnika sekule od drljace

CiNick
Gost
CiNick

S.Drljević nije izdajnik, nikoga i ništa nije izdao. To što je rat proveo u Zagreb, pa nije jedini, i hiljade drugijeh su. Što se znao s Pavelićem? Mnogi su se znali s njim, pa ih niko nije ni pogledao poprijeko. Grijeh S.Drljevića nije ustaštvo, jer nije bio dio toga, već njegovo zalaganje za nezavisnu Crnu Goru, koje je za novu… Više »

Sekula patriota
Gost
Sekula patriota

Rano izjutra 12. srpnja 1941. (pravoslavni taj dan slave kao Petrovdan) organizatori i sudionici Petrovdanskog sabora su istakli na Dvoru kralja Nikole crnogorsku državnu zastavu, a njoj su “činila počast” sa desne i lijeve strane dvije talijanske zastave. Sviralo je 120 italijanskih glazbara. Sabor je počeo s radom u 10 sati, u zgradi Crnogorsko Kraljevsko kazalište “Zetski dom”.Saborom je predsjedavao… Više »

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Stidite li se kako ste dobijali izbore zadnjih 30 godina. Imate li osjecaj da ostavke podnesete nakon sto ste razotkriveni. Sve se nesto borite protiv sive ekonomije a koferi para se djele za aktiviste. Znaci li ti da za clanove DPS ne vaze zakoni ove drzave. Jesu li zakoni napisani da se oni koji stolice dobiju zahvaljujuci kovertama i koferima… Više »

CiNick
Gost
CiNick

Kažnjavat treba samo one koji od države primaju platu. Najefikasnije bi bilo da ko ne poštuje državu i njezine simbole bude skinut s budžeta, tj. da dobije odkaz, uključujući i poslanike. Ovi bi trebali na početak mandata dat svečanu izjavu da se obavezuju na poštovanje institucija i simbola države.

Nikad vise
Gost
Nikad vise

A treba li kaznjavati patriote koji slusaju himnu i drze ruku na kovertu. Dosta nam je vaseg patriotizma, a kad himna svira stisnete kovertu u dzepu od sakoa da ne ispadne. Zasto ne pozovete da se kaznjavaju oni koji narodu iz usta uzimaju.

Ljuta
Gost
Ljuta

I kazniti ooga kome je koverta namenjene

CiNick
Gost
CiNick

Brkate babe i žabe. Ođe je riječ o zakonu koji štiti državne simbole, za to drugo postoji krivicni zakonik. Ili mislite da ne smiju bit kažnjeni oni što parkiraju na travnjak dok se ne riješi ko je vlast u Venecuelu?

Sloboda
Gost
Sloboda

E neka se raspao drps. Da i ostala djeca prodisu. Nije se djete moglo upisti u skolu, baviti sportom, dobiti stipendiju ako mu tajo nije visoki drps aktivista.
Sad malo da oni jedno 30 godina dokazuju da su prijatelji drzave. Malo revansizma nije na odmet, ipak 30 godina pakla treba naplatiti.

MNE962
Gost
MNE962

Onda Pipun i vojvoda mogu slobodno da ne ustaju na himnu bez ikakvih posledica. Sacuvase ste im im takulin ovakvim zakonom. Katastrofa.

Titograd
Gost
Titograd

Potpuno je nebitno oće li se neko ustati na himnu. Za mene bi najveća uvreda bila da se prodane duše, posrbice, četnici i ostala ološ ustanu dok svira Crnogorska himna.

Radijator
Gost
Radijator

Kako brzo mjenjate misljenje. Pa do juce ste insistirali da svi treba da se ustanu na himnu. Je li to stigla nova direktiva ili ste se pogubili usled raspada drpsa pa sad ne znate jeste li za Mila, Dula ili Duleta.

Titograd
Gost
Titograd

Radijatoru moj komentar nema blage veze sa DPS-om. Nikada nijesam bio član te partije. Liberal jednom – liberal uvijek!

Ljuta
Gost
Ljuta

Liberali su prevara CG gora od prevare pozitivne

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Pa da nije bilo Liberala nebi se 2006 Crna Gora ugasila no bi postojala i dan danas,vas treba na lomacu

Čapur
Gost
Čapur

Još malo će zakon da kaznjava ko se ustane na himnu…

Ljuta
Gost
Ljuta

Nikad vise sekulina himna

anoniman
Gost
anoniman

gradjani su kaznjeni vec 30 godina vladavine jedne porodice tako da druge kazne od ove velike kazne prve familije i dps ne treba

Sova
Gost
Sova

Austrijske pokrajine imaju veću moć nego savezna država. Predsjednik pokrajine Beč i gradonačelnik Beča Michael Häupl je bio 24 godine neprekidno na vlasti. Putin već 19 godina vlada Rusijom. Socijaldemokratska partija Austrije je vladala neprekidno 30 godina? Hoćeš li još? Ko kaže da svi moraju biti kao Italija koja smjenjuje premijera svakih 8 mjeseci?

marko
Gost
marko

kad bi neko to shvatio. ovom zakonu se toliko daje na značaju. zasto kad se ne sprovodi.

Nik
Gost
Nik

Kao da u CG nema precih stvari za rjesavanje nego je od izuzetnog, da ne kazem krucijalnog, znacaja da se vidi hoce li se kaznjavati narod ako ne ustanu tokom himne. Komedija, kao i sva politika koja se vodi

Tomos
Gost
Tomos

Neka su makli taj dio. Ali bez obzira na to, ustajanje na Himnu treba da bude prirodna stvar svakog građanina. I jeste za 90%…

Njegos
Gost
Njegos

Samo izdajnik moze da voli ovaj rezim

Mario
Gost
Mario

Zali Bize cijim se imenom predstavljas ( Njegos)i sto je u tu tvoju praznu glavu,ja ne vilim ovaj rezim,ali dok su god na vlasti moramo ih makar malo “gotoviti)ali zato VOLIM CRNU GORU moju domovinu,a koja je tvoja Njegose.

Jonuz
Gost
Jonuz

Jedan razlog zasto minus na ovaj komentar?

Sova
Gost
Sova

Blago tebi! Ti vidiš samo dvije boje – crnu i bijelu (možda zelenu i bijelu). Na moju žalost, ja vidim mnogo, mnogo više boja. Život nije tako jednostavan. DPS jeste loše stvari radio, ali ne znači da sve njihovo treba obilježiti crnom bojom. Uglavnom su to neke druge boje. Onda se pitam gdje je istina. Razmišljam dugo, dugo. Onda donesem… Više »

Send this to a friend