Politika

Bilčik: Evropska unija ne može biti kriva za ishod izbora u Crnoj Gori

Vladimir Bilčik

Crna Gora mora početi trčati u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), jer ako ne preduzme reforme, neće napredovati ka Evropskoj uniji, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

“Crna Gora je bila predvodnica u pregovorima sa EU, ima otvorena sva pregovaračka poglavlja, ali samo nekoliko privremeno zatvorenih, i to je problem. Ukoliko se ne dese reforme, Crna Gora se neće približiti EU. Sve je u rukama nove Vlade i svih institucija Crne Gore, pa bi bilo dobro vidjeti da su ciljevi i posvećenost nove Vlade, u odnosu na članstvo zemlje u EU, u tom smislu jasni”, ocjenjuje Bilčik i podsjeća da je EU poručila da bi voljela da najmanje jedna zemlja iz regiona bude spremna za članstvo u EU do 2024.

Kako to postići i kako tome mogu doprinijeti sve političke snage, iz vlasti i iz opozicije, pitanje je na koje odgovor treba da nađe nova Vlada u Crnoj Gori, smatra Bilčik.

“Ostvarenje tog cilja zahtijeva širu političku saradnju na reformama, dostizanje ustavnih većina u Parlamentu, i posebno važno: cjelovitu primjenu reformi – navodi Bilčik, koji očekuje da će naredne sedmice Evropska komisija objaviti Paket proširenja (Enlargement Package) koji će sadržati izvještaj o napretku Crne Gore prema članstvu u EU, ali i istaći oblasti u kojima nema pomaka. Zato i kažem da Crna Gora mora početi trčati. Očekujem da će se taj izvještaj odraziti na prioritete koje će imati nova Vlada u Crnoj Gori”,  kaže Bilčik.

Postizborna atmosfera

U ovom momentu Crna Gora ima kandidata za mandatara kojeg je predložila nova parlamentarna vlast a čiju kandidaturu treba da potvrdi predsjednik države Milo Đukanović.

Izborima od 30. avgusta je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića te formirana nova parlamentarna većina iz čijih je redova izabran predsjednik Skupštine.

Upitan o postizbornom periodu u Crnoj Gori, Bilčik pozdravlja to što su izbori protekli mirno i demokratski, sa velikom izlaznošću glasača.

“Građani su glasali za promjene i pozdravljam činjenicu da se to već odrazilo kroz formiranje novih institucija u zemlji, kao što su novi parlament i njegov novi predsjednik. Očekujemo i formiranje nove Vlade za što su pregovori u toku, i to je dobar znak za demokratiju, da se promjene dešavaju na organizovan i miran način. U isto vrijeme, mi u EU i evropskim institucijama očekujemo da će se Vlada formirati na temelju jasne i stabilne većine, a ono što je ključno za evropske institucije, posebno za Evropski parlament, je da ta Vlada jasno zadrži proevropski kurs, ne samo na riječima, nego – što je još važnije- na djelu”, kaže Bilčik.

Novu parlamentarnu većinu od 41 poslanika u parlamentu koji ima 81 mjesto, čine koalicije “Za budućnost Crne Gore” (27 poslanika), “Mir je naša nacija” (deset poslanika) i “Crno na bijelo” (četiri poslanika) koje predvode Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Najveći uticaj u najjačoj koaliciji ima prosrpski i proruski Demokratski front (DF), drugu po snazi koaliciju predvode Demokrate, dok okosnicu treće koalicije čini građanski pokret URA.

Kada je riječ o problemima tokom pregovora o novoj Vladi ( nesuglasice oko toga treba li formirati ekspertsku ili vladu od političara), Bilčik ih smatra dijelom unutrašnjo-političke crnogorske scene.

“Ali, to je i svojevrstan test stabilnosti i zrelosti demokratije u Crnoj Gori. Važno je da se Vlada formira unutar ustavnih i političkih prerogativa zemlje. Mi pratimo pregovore i ohrabreni smo time što je parlament na prvoj sjednici izabrao novog predsjednika, a važno je i da su političke snage koje su ranije bojkotovale zasjedanja, sada u parlamentu. Nadam se da to znači da bi nova Vlada mogla da bude uskoro formirana”, navodi on.

Bilčik dodaje da je Crna Gora godinama do sada bila posvećena učlanjenju u EU, postala je članica NATO i odabrala put ka Zapadu i Evropi.

“U odnosu na profil nove Vlade, važno je da se to održi, pa čak i ojača. Nadam se da će na vrhu njene agende biti prozapadni, proevropski i proreformski ciljevi. Ono što bi moglo biti obeshrabrujuće u tom smislu je ako bi iznenada došlo do promjena u očekivanim pozicijama Crne Gore prema međunarodnim temama. To je nešto što ćemo pažljivo pratiti”, kaže Bilčik na pitanje RSE o tome kakav bi profil nove Vlade mogao biti prepreka za proces evropskih integracija.

“Ovo je važno vrijeme za Crnu Goru, ovo su bili važni izbori, i svi se nadamo da ćemo imati posvećenu saradnju sa budućom Vladom i parlamentom”, očekuje Bilčik.

SPC i izbori

Na pitanje kako komentariše učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC) u izbornom i postizbornom periodu, kao što su pregovori uoči formiranja novog parlamenta, Bilčik kaže da je religija važan dio svakog društva, ali podvlači i EU prakse po ovom pitanju.

“Važno je sačuvati slobodu vjeroispovijesti, ali je istovremeno važno da imamo jasnu odvojenost crkve i države. To je dio političke prakse širom EU, i to je nešto što smatramo praksom koja bi trebala da postoji i u zemljama kandidatkinjama. Važno je da postoji uzajamno poštovanje za nezavisnost državnih institucija od strane crkve, i obratno. Dakle, političke odluke o budućnosti Crne Gore trebaju biti donesene od strane političara i političkih partija te građana koji su ih izabrali”, odgovara Bilčik.

Komentarišući kritike iz DPS da EU nije, kako su naveli, adekvatno reagovala na miješanje Srbije i SPC u crnogorske izbore, Bilčik kaže da je u više puta poručivao dakampanja treba da bude slobodna i fer.

“Još čekamo konačni izvještaj posmatračke misije OSCE (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju) u kojem će biti ocijenjen izborni proces, uključujući i kampanju. I Paket proširenja će takođe uključivati ocjenu političke situacije u Crnoj Gori. Pratili smo sve što se događalo, analizirali i izražavali zabrinutost, ali na kraju krajeva političke odluke, politička kampanja i političke promjene su u rukama njihovih aktera i građana u Crnoj Gori”, dodaje Bilčik.

On smatra da se mora razdvojiti uloga koju EU ima u procesu proširenja od političke utakmice u nekoj zemlji.

“Ni u kom slučaju se ne može prihvatiti da EU na bilo koji način može biti kriva za ishod izbora u bilo kojoj trećoj zemlji, što uključuje i zemlje kandidatkinje, pa i Crnu Goru”, riječi su Bilčika.

Situacija u regionu

Na pitanje da li vidi opasnost od sukoba u regionu, o kojima je nedavno govorio predsjednik Đukanović, kada je pozvao na zaštitu evropskog prostora od potencijalno novog rata na Balkanu – kako je rekao, u slučaju obnove etničkih konflikta, to ne bi mogao ostati lokalni sukob – Bilčik odgovara da iz tragičnih događaja devedesetih svi moraju naučiti istorijske lekcije.

Bilčik u poruci Đukanovića iščitava potrebu za onim za što se zalažu u EU i parlamentu, a to je potreba za regionalnom saradnjom među zemljama i etničkim grupama na Zapadnom Balkanu.

“Naša politika je politka proširenja sa značajnim fokusom na pomirenju, regionalnoj saradnji i sposobnosti regionalnih aktera da nalaze zajednička rješenja za konflikte. U tom smislu, konflikt je nešto to se mora prevenirati, jer to, naravno, nije način kojim će može kretati ka evropskoj perspektivi”, zaključuje Bilčik.

17

avatar
1000
12
5
0
 
15
MongroBožidarmariusCccsemarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Ja idem bez ove srpske bratije u Evropu! Mnogi suverenisti su vec odavno otišli! Nadam se da ce đeca dps-ovaca ostati braniti CG! Toliko ih je ova država zadužila…bila im je više nego majka, zar ne?!

marius
Gost
marius

Dosta si toga tacno kaza, samo si u ovu skupinu zaboravio uvrstit i djecu ove gospode iz opozicije, jer ni oni ni malo nisu na pare imuni, i, i te kako dobro prolaze. No odje je narod tako “skrojen u pamet” ,pa je dozvolio da bude izmanipulisan, i da vazda za vodjama trci. Dok se ta svijest ne promjeni, nece… Više »

Mongro
Gost
Mongro

Slažem se sa tvojom konstatacijom. Sve zajedno to nam govori kakav smo narod!

marius
Gost
marius

Vi da niste krivi, pravdali se ne bi. Toboz niste vidjeli kako su se srbija, srbijanski politicari i srbijanski mediji obrusili na Crnu Goru. Rusija se svojim izjavama i ko zna s cim jos i te kako mjesala. O SPC da i ne pricamo. I pored svega ovoga, imate obraza da kazete da niste krivi.

Božidar
Gost
Božidar

Marius nemoj da ljutiš cara Putina pa da tako ljut stisne pogrešno dugme pa da neko onda mora objašnjavati ljudima gdje je nekad bila Crna Gora.

EU licemjeri
Gost
EU licemjeri

Ko je ovaj strucnjak.. nije kriva.. pitaj Njemacku ambasadu!!

Seka
Gost
Seka

Kakva zamjena teza gospodina. Nijesmo mi vjeverice. Pitanje je zasto je EU.cutke pustila Srbiju da divlja i mijesa se u nasa unutrasnja pitanja a ne ko je kriv za izbore. Foliranti birokratski doci ce vam u glavu sto ste ucinjeli ali bice vam kasno.

Mongro
Gost
Mongro

Trebali smo mnogo oštrije odgovoriti na napade a ne samo nijemo posmatrati!

Ilija
Gost
Ilija

SPC najveca gradjevinska firma, samo u BD milioni kvadrata poslovnih prostora i luksuznih apartmana. A zasto ovo niko ne kaze. Demantujte ako mozete.

Cetinje 21
Gost
Cetinje 21

Postovani gospodine da vi niste trgovali sa srbijom a u vezo Kosova od ovoga nista nije bilo i Evropska unija je i bice kriva ili zasluzna za desavanja u Crnoj Gori

Mitar
Gost
Mitar

Stvarno fenomen ovaj intervju!!! Ovaj ga pita nesto ovaj odgovara bez ikakvoga odgovora! Ka da su Sveta konsultovali!!!

Gutijer
Gost
Gutijer

Ne, nije kriva, ona želi da bude zaslužna. Srpsko-rusko-crkveno miješanje u unutrašnje stvari suverene države, novac koji se lopatama prebacivao, mobilizacija svih resursa za pritisak na “vjerni narod”, sve to nije moglo promaći EU, i sve to je ona zdušno podržala. Kad ta politika dođe na naplatu, kad se konačno instalira ruski nosač aviona na svetosavskom Balkanu, onda će se… Više »

Srbo
Gost
Srbo

Drugim riječima pustili smo DPS niz vodu jer smo vidjeli da neće sprovesti reforme na putu za EU.

Cccse
Gost
Cccse

A SPC će provesti reforme.Kad su počele litije, iz EU nijesu skrenuli pažnju da je zakon podržala Venecijanska komisija.Njihova sterilna fraza je bila – samo neka je mirno.To što se krše mjere NKT i širi korona nije smetalo Evropi.Toliko o kredibilitetu EU.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sve floskula na floskulu, užas! Ovi uhljebi primaju goleme pare da pričaju puno a ne kažu ništa. Ja samo u Ameriku imam nadu. Naravno, ne u Trampovu Ameriku.. s ovi kilav, podli licemjeri iz EU- daleko im lijepa kuća😷

Cgcg
Gost
Cgcg

Ovim jadnicima je samo u glavi da zamute u CG i da otmu crnogorske svetinje tako sto ce ih prepisati na SPC. Njima nije ni do boljeg života i standarda gradjana ni do EU.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

risto veli ne trcite bice dobro ali samo nama…pare smo napravili ne zurite da se krcka vlast pomalo…on ceka da propane nato i eu…

Send this to a friend