Politika

Biserko: Srbija je digla ruke od Kosova i okrenula se Crnoj Gori

Sonja Biserko

Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne bi bili ovakvi da nije bilo miješanja spoljnog faktora – Beograda i Srpske pravoslavne crkve, kazala je dugogodišnja predsjednica beogradskog Helsinškog odbora za ljudska prava (HOPS) Sonja Biserko u intervjuu za tacno.net. Ona je takođe kazala da sve više izgleda da je Vašingtonski sporazum ustvari dizanje ruku od Kosova (i Srbije i Rusije) i okretanje Crnoj Gori kao važnijem strateškom cilju.

“Izbori su bili regularni i bez, kako se nagovještavalo od strane opozicije i Beograda, nasilja. Tranzicija se odvija mirnim putem. Rezultati sigurno ne bi bili ovakvi da nije bilo miješanja spoljnog faktora – Beograda i Srpske pravoslavne crkve. Mnogi analitičari kažu da je izbore dobila SPC. Vjerovatno ne bi bilo toliko interesovanja za te izbore da nije dovedena u pitanje prozapadna orijentacija Crne Gore”, navela je Bisero.

U predizbornoj kampanji, ističe ona, opozicione partije su najavljivale “otpriznavanje” Kosova, izlazak iz NATO, promjenu identiteta, te promjenu zakona o državljanstvu, kako bi popis stanovništva iduće godine iznjedrio što veći procenat Srba.

“U tom slučaju, Srbija i Crna Gora bi bile dvije države istog naroda. Naravno, retorika je znatno umivenija nakon izbora, jer su se umiješale EU i NATO i pojedinačne zemlje EU. Pitanje koliko će one uspjeti da preko URA-e Dritana Abazovića održe prozapadnu orijentaciju Crne Gore. Naivno je njihovo vjerovanje da preko četiri poslanika URA-e mogu da ostvare takva očekivanja”, ocijenila je Biserko.

Ne treba, nagovještava ona, potcijeniti ni činjenicu da je crnogorsko društvo daleko odmaklo kada je riječ o promenjama.

“Crna Gora je pred vratima EU, zatim državni identitet je afirmisan raznim politikama i treba očekivati veliki otpor nastojanjima Beograda, SPC i Moskve da sve to pokore. Jer, tu se miješaju dva nivoa – odnos prema dugogodišnoj vlasti Mila Đukanovića i nastojanje Beograda da vrati Crnu Goru u svoju orbitu. Svakako, Crna Gora je pred velikim izazovima. Nadam se da će održati svoj suverenitet i orijentaciju koju su izabrali”, mišljenja je Biserko.

Prema njenim riječima, prosrpski blok nije mogao politički ugroziti Mila Đukanovića sa otvorenom velikosrpskom strategijom.

“Ovaj put su se zato oslonili na Srpsku pravoslavnu crkvu – koncept svetosavlja – što je u suštini nacionalizacija pravoslavlja. Uz ogroman medijski pritisak, vođen iz Beograda, ali i posredstvom medija pod kontrolom Beograda u Crnoj Gori, „svetosavska“ koalicija je ostvarila rezultat koji ju dovodi na vlast”, navodi Biserko.

Srbijanski mediji su, i prije nego što je počela izborna kampanja, Crnu Goru prikazivali uglavnom u negativnom kontekstu sa tezom o ugroženosti srpskog naroda. Patrijarh Irinej je išao čak toliko daleko da je tvrdio da je “status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske”.

“U Izvještaju Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu, Crna Gora je „najtamnija tačka“ i povezana je, kako ističe istoričar Čedomir Antić, prije svega sa etničkim i vjerskim progonom. Antić je još naveo da je Zakon o vjerskim zajednicama obespravio i u neravnopravan položaj doveo SPC kojoj pripada 70 odsto građana i da se dogodio “vjerski i nacionalni progon”. Posebno se ističe da je srpski narod u Crnoj Gori izložen učestalim pritiscima i asimilaciji. Mediji su iznosili brojne neistine poput one da je Đukanović obećao Albancima mjesto premijera, zatim su poseban akcenat stavljali na glasine da će Đukanović protjerati Srbe poput Oluje, da će pribjeći nasilju i da neće priznati rezultate izbora”, podsjća Biserko.

Politički analitičar Srđan Vukadinović, dodaje ona, isticao je da je Beograd organizovao i svojevrsni inžinjering, jer je veliki broj ljudi koji žive u Srbiji glasao u Crnoj Gori.

“Njima su, kako ističe, plaćeni troškovi puta i boravka u Crnoj Gori, kao i PCR test. To su veliki troškovi i to je neko morao da plati Torlaku, srpskom Institutu za javno zdravlje. Takvo ponašanje Beograda veoma podsjeća na talas srpskog klerikalnog nacionalizma i na antibirokratsku revoluciju iz osamdesetih i posebno na smjenu vlasti u Crnoj Gori 1989. Iz svih reakcija u Srbiji može se zaključiti da im nije smetao Đukanović što je tako dugo na vlasti, već njegova promjena politike koja je počela još 1997. godine, a koja je završila obnavljanjem nezavisnosti i ulaskom u NATO. Te reakcije nisu zakamuflirane već se otvoreno likuje i unaprijed planira izgon Đukanovića i njegovog najbližeg kruga”, kazala je Biserko.

Prošlo je dvadesetak dana od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kojim je predviđena normalizacija ekonomskih odnosa Srbije i Kosova. Biserko ističe da postoje mnoga tumačenja tog sporazuma, ali je sigurno da on prije svega odražava američke interese i da je u funkciji Trampove predizborne kampanje.

“Pošto je neizvjestan ishod, predsjednik Tramp koristi sve što mu je na raspolaganju. Pristanak Srbije na takav sporazum predstavlja i Vučićevu podršku Trampu, a Vučić za to ima i potporu Rusije. I Rusija i Srbija priželjkuju pobjedu Trampa. Stavljanje sporazuma u bliskoistični kontekst – naravno, ukoliko se ikad realizuje – Srbiju dovodi u nepoželjan položaj u odnosu na brojne partnere, poput EU, arapskih zemalja, Turske, Kine i, uslovno, Rusije. Međutim, kako vrijeme prolazi, sve više izgleda da je Vašingtonski sporazum ustvari dizanje ruku od Kosova (i Srbije i Rusije) i okretanje Crnoj Gori kao važnijem strateškom cilju”, mišljenja je Biserko.

Moguće je, ističe ona, da su crnogorski izbori promijenili balkansku stratešku paradigmu, i da su se i Rusija i Srbija sada fokusirale na Crnu Goru.

“U tom slučaju, ako je to tačno, Kosovo je u mnogo povoljnijoj situaciji. Beograd će svakako nastojati da preko Zajednice srpskih opština obezbijedi svoj uticaj na Kosovu”, kazala je Biserko.

Ovih dana se navršilo 33 godine od Osme sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije na kojoj je prevlast odnijela tvrda nacionalistička struja Slobodana Miloševića. Biserko smatra da je to bio prirodan ishod politike koja je u Srbiji vođena javno i tajno nakon Brionskog plenuma, ustavnih amandmana i Ustava iz 1974. godine.

“Što znači da Srbija nikada nije prihvatila istinsko federalno uređenje Jugoslavije i unutrašnje republičke granice. Pripreme za Titovo nasljeđe počele su sedamdesetih, a nakon njegove smrti krenulo se na konkretizaciju strategije koja je imala za cilj recentralizaciju Jugoslavije pod dominacijom Srbije ili ujedinjenje svih srpskih etničkih teritorija. Danas smo tu gdje jesmo. Srbija nije odustala od svojih aspiracija, a crnogorski izbori su najbolja ilustracija za to. Taj projekat ujedinjenja se stalno reciklira pod raznim naslovima – od “ujedinjenja svih Srba”, “srpskog kulturnog prostora” do “srpskog svijeta”. Sad se pominje i “federacija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske”. Balkan je, na žalost, sada pozornica na kojoj se konfrontiraju različiti spoljni interesi. I sve dok je tako, Srbija će živjeti u nadi da je moguće ostvarenje njenih aspiracija”, ocijenila je Biserko.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KoN StantiN
Gost
KoN StantiN

Nikad Crna Gora nece postati dio Srbije ,,, zalosna Srbija ,tako je gledam i tako je zovem ,,,puka narod totalno ,povazdan gledaju Vucica i rijalitije na Tv. Nikad imat Crnu Goru nece . A i Kosovo neka zaborave ,kasno im je sad. Tramp vrti Srbiju oko malog prsta hahah. Aooo bruka srbi i posrbice na sto spadoste. Sprdaju se s… Više »

broj 1
Gost
broj 1

zivjela nezavisna crna gora koja nikada nece postati dio velike srbije

KPJ
Gost
KPJ

Crna Gora je jedina ostala Jugoslavija u malom
A to odje ne prolazi
Tako nece nimalo lako biti
Ocuvati tu najvecu njenu vrijednost

Mađoni
Gost
Mađoni

Koja je zemlja najviše štete nanijela Crnoj Gori zadnjih 100 godina, do Srbija!? Pametnome dosta, a posrbicama vazda malo (para)…

Mica
Gost
Mica

Zato vas toliko studira i živi u Srbiji pa vam ona nanosi štetu . Srami se i ne raspiruj mržnju . Veliki pozdrav iz Srbije .

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

To se neće desit dok je i jednog crnogorca,ako treba branićemo svoju zemlju od mitomana svim sredstvima!

Borko
Gost
Borko

A ja vjerujem da ces je ti i takvi odbraniti.Gledas li ti sunca idje ili si vjecno tu iza tasture,svakom loncu poklopac.

nnnnnnnnnnnn
Gost
nnnnnnnnnnnn

ti ces da branis iz luksemburga?

Младен
Gost
Младен

Ретроградна и назадна Бисерко. Промовише некакве вриједности које су све само нису напредне.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

I cg i srb su se vratile sebi a za ks polako

Leka
Gost
Leka

Nema mjesta cudjenju, sve se ovo znalo i prije izbora. Sad uzivajmo u demokratskoj odluci vecine. 40 godina za sve su bili krivi komunisti, narednih 60 za sve ce Milo biti kriv.
Laku noc CRNA GORO

Mila K
Gost
Mila K

Istrošenost u neodrživom intelektualnom stavu…

Zabun
Gost
Zabun

Ajde prosvijetli nas, molim te… Sonja Biserko ima stav… Intelektualni… A šta je tvoj stav Mila K? Osim mržnje prema Đukanoviću i DPS-u, koji je to stav?

Nenad
Gost
Nenad

Zbogom Biserko nema vise apanaze od dps..mnogi ce u srbiji ostati bez primana iz cg

Bernini
Gost
Bernini

Ostaviše svoje najveće svetinje i kolijevku,a naše bi da svojataju. Ajde litije po Kosovu,da vidimo koliko će ih otići!! Da dokažu na dijelu,lako je bilo po Crnoj Gori.

Cile
Gost
Cile

I ova je za shumu 😂😂😂

Cika miki
Gost
Cika miki

Draga gospodjo, sve sto ste opisali i predvidjeli je tako, a da dodam izjavu Vucica,,jedini su mu prijatelji Milan Knezevic i vojvoda Mandic,,i ludome je sve jasno kako se srbija nije,, mijesala ,,u izbore. Ps knezevic u skupstinu sjedi sa zastavom srbije oko,, poganih usta ,,Pi pi

Cuca
Gost
Cuca

Srbija je najveći neprijatelj Crne Gore u zadnjih 100g!!!! Ugasili su dinastiju Petrovića, kraljevinu CG, crkvu Crnogorsku, pobili komite, žene, đecu, starce, spalili hiljde kuća, oteli ratnu odštetu(I sv.rat), klali i ubijani narod u IIsv.rat…..i onda ti vele “braćo Crnogorci”.

Titograd
Gost
Titograd

Tako je Cuca, samo što od te istine svi u CG bježe ka’ đavo od krsta.

Marina
Gost
Marina

Titograd
Zato sto bjeze od te istine,
zato se istorija stalno ponavlja i zato su ponovo ovaj narod navukli na tanak led.

Mica
Gost
Mica

A zašto čestiti Crnogorci bježe od te vaše istine . Nešto mi tu ne štima Cast i Poštenje da beži od istine .

ilke
Gost
ilke

Koga proterali, koju ratnu odstetu? Vi ste kapitulirali i presli na stranu Austrougara. Nego ste iskoristili nasu naivnost, pa ste postali Srbi kada je to bilo isplativo. A zahvaljujuci Srbiji ste dobili Boku. Jos trazite odstetu.

Mitar
Gost
Mitar

Briga te vala! Sto da citas istoriju? Nema nikakve potrebe! Lakse je slusat Ristove lazi!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ne prdi

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Draga Sonja, Srbija se NIKAD nije okrenula OD Crne Gore.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Srbi se srba nikad ne okanu.Jedino se kad neme pravih neprijatelja pomalo radi vlasti medjusobno l
Potuku.

Morty
Gost
Morty

Sad ce pocet da vicu “kosovo je crna gora”

lost in time
Gost
lost in time

Bakutan nije normalan, ode joj fond

460
Gost
460

Malo su se preračunali, BORIĆEMO SE SVIM SREDSTVIMA ZA ODBRANU NAŠE DRŽAVE.

Daro
Gost
Daro

Sonja, nebitna si u novoj konstelaciji snaga u regionu. Odoše vaši

zorka
Gost
zorka

ostace bez vojvodine i spasce na bg pasaluk ko sto je i bila odvajkada..

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Zorka mora da si prirodna plavusa kada si tako pametna.
Ahajhahahahahaahaaaaorka

!!!
Gost
!!!

Dok je potonjega Crnogorca,ovo nece moci.Cekamo….

Role je king
Gost
Role je king

A ne,ne. Srbija se nece nikad odrec Kosova samo je sad pitanje Kosova stavila na stendbaj jer je dosta slozeno i komplikovano,trenutno vidi sansu da uradi nesto od CG sto je vec davno zapocela.

Bisa
Gost
Bisa

Samo da Biserko jos digne ruke od CG. Dje je ona mutila, nikome dobro nije bilo. Ona svakako nije iz CG pa neka svu svoju energiju i dobronamjerne savjete usmjeri tamo gdje zivi. Nijesu ni oni zlatni, pa neka tamo prosipa mudrosti

Pameću se vodim
Gost
Pameću se vodim

Sada ce srbija da trazi medjunarodnu koncesiju za izgradnju / zavrsetak autoputa, jer mi nijesmo bili sposobni za 30. godina ! Sljedeca je Luka Bara i tako redom! I kako je nama tada ne ( poznat ) zdravko krivokućić izdao knjigu 2015. ” i ako nije biće ” sve jasno danas !

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Opet ne prdi

Gibanica
Gost
Gibanica

Sve ove “nove informacije ” me podsjećaju na šalu kada se upoređuju web pretraživači :
“Internet Explorer ” i ” Google Chrome ” …
Nego mislim i da će ovo poređenje imati zakašnjelo kapiranje kao šala i poređenje , baš isto kao PRA-stari “Internet Explorer ” i njegova brzina ….

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲

Slijedi proglašenje kraljevina Crna Gora a onda kraljevina Srbija kao odvojene države i Kosovo pripada Albaniji tako će se zaokruziti plan CIA za ex Jugoslavija ko ne veruje Expres politika 80 tih god neka gugla naćiće

Idea
Gost
Idea

Dok bude Cetinjana bice Crne gore.

ilke
Gost
ilke

Prvo se vratite iz Beograda na Cetinje.

Mojaš
Gost
Mojaš

Kakve nebuloze i koještarije od ove dame na slici.U ovo što je rekla ni ona sama ne vjeruje.

marius
Gost
marius

Dje ti vidje u ovom tekstu nebuloze ?

Hogar
Gost
Hogar

Šališ li se to,zakuni se?

Bernini
Gost
Bernini

Moki,vrlo dobro znaš da nam ovo slijedi. Kako će Irinej sada biti Patrijarh Srpski i Arhiepiskop Pećki?

Cheese
Gost
Cheese

Sreca nasa, pa je nova spoljnopoliticka agenda Amerike, prije svega okovana u mir, stabilnost ali i ulaganje na Balkanu. Imamo srecu veliku da se Amerika interesuje za ovaj region, da se u velikom stilu vraca dogovorom izmedju Srbije i Kosova, mozda cak i buducom revizijom Dejtonskog sporazuma koji ce ucvrstiti unitarnu BiH i time stavit tacku na stvaranje velikih Srbija,… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Ili to ili ce dat Srbiji da nas unisti! Sto mislis , koje je od to dvoje?

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Da, hoće Crnu Goru u zamjenu za Kosovo! E NEĆE MOĆI!

Bano
Gost
Bano

… Da zamjenU.. Vidi se da si pravi Cetinjanin😆

Cile
Gost
Cile

Ne mlatinjaj…

Onogost
Gost
Onogost

Slusajte dobro ovu dobronamjernu bakicu!

Kotor
Gost
Kotor

A što će mo sa parolom:” Kosovo je srce Srbije”. Sad da se peva Crna Gora je sece Srbije do odcjepljenja.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Sve istina od rijeci do rijeci.

badžana
Gost
badžana

Brzo će i od CG kad vide da ne mogu i pod pritiskom medjunarodne zajednice

perovic
Gost
perovic

ima li ona dokaze za ovo što piše

perovic
Gost
perovic

ova je bunovna, nije se naspavala

DOLINA BOGOVA
Gost
DOLINA BOGOVA

Oni jos nisu izasli iz srednjeg vijeka, neka paze svoja posla.

mačor
Gost
mačor

Nikad više velike Srbije ni izlaska na more,može biti samo manja.

Milos uskok
Gost
Milos uskok

Od Cg ?

CCCCCC
Gost
CCCCCC

,, Tvrd je orah voćka čudnovata ne slomi ga a zube polomi”
Nikad više 1918.

Send this to a friend