Politika

Bivši ambasador Kosova o tome kako je Abazović prevario međunarodne partnere

Iljber Hisa
Iljber Hisa

Odluka premijera Dritana Abazovićeva da potpiše Ugovor sa SPC može dugoročno podijeliti crnogorsko društvo, poručio je bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori Iljber Hisa. On upozorava da ova odluka neće proći bez posljedica.

“Ugovor je potpisan i sklopljen na tajan, netransparentan način“, naglasio je on.

Hisa je u emisiji KTV Interaktiv rekao da mu je Abazović u razgovoru njih dvojice ranije rekao da želi da se ova tema zatvori, da se ne ostavlja po strani, i da se nastavi sa drugim pitanjima koja su važna za zemlju.

“Sreo sam se sa Abazovićem i prema njegovim riječima, ovo je pitanje koje treba zatvoriti, ne treba ga ostaviti po strani, koncentrirati se na važne teme za Crnu Goru. Rekao je da hoće to da uradi pred lokalne izbore da to ne bude problem. Ali čini mi se da to danas može postati tema i dugoročno može podijeliti crnogorsko društvo na dva tradicionalna, suverenistički tabor i dio koji se odnosi na SPC”, naveo je Hisa.

On je podsjetio da su pravnici, neke političke partije ali i NVO sektor upozoravali da ovaj Ugovor nije u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Pomenuo je sve ono što smatraju spornim u ovom Ugovoru, od preambule u kojoj se pominje kontinuitet SPC. On je istakao, a kako su pisali mediji, da je patrijarh SPC Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole, helikopterom MUP-a Srbije sletio u kamp na Zlatici, odakle je tajno prevezen u Vilu Gorica gdje je u tajnosti potpisan Ugovor bez prisustva javnosti.

Konjević i Krivokapić nijesu bili obaviješteni

Hisa kaže kako ministar odbrane i ministar vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić nijesu sa ovim bili upoznati, te da je dolazak Porfirija Abazović organizovao sa ljudima “od povjerenja u policiji”.

Bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori rekao je da je Evropska unija poručila ranije premijeru Crne Gore Abazoviću da sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom onemogućava integraciju ove zemlje u EU.

Hisa je rekao da međunarodni faktor nije očekivao da će biti potpisivanja Ugovora 3. avgusta. Prema njegovim riječima, Abazovića ne brine šta misli međunarodna zajednica.

“Mogu da vam kažem da je noć prije nego što je ovaj Ugovor stavljen na glasanje u Vladi, čitav diplomatski kor je vjerovao Abazovićevim obećanjem da će se sjutradan o tome samo razgovarati, a desilo se potpuno suprotno. Glasalo se o Ugovoru. Gospodin Abazović je rekao da 3. avgusta neće biti potpisivanja Ugovora, a potpisivanje se desilo. Ne čini se da ga previše brine šta misli međunarodna zajednica“, rekao je on.

Poruka od Borelja i Varheljija

Hisa je podsjetio da su još prije nekoliko sedmica šef diplomatije EU Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji tokom posjete Crnoj Gori direktno poručili da ništa ne bi trebalo da se desi.

“U Crnoj Gori, prije nekoliko nedjelja, gospodin Borelj i Varhelji su ostali u zemlji i oni su mu jasno rekli da ne čini nešto što bi moglo da “osakati” proces evropskih integracija“, rekao je on.

Hisa je rekao da je za rušenje vlade potreban 41 glas i da za ovu akciju u parlamentu nedostaje samo pet glasova. On je dodao da 3. avgusta, manjinske stranke zauzimaju stav po tom pitanju.

“Ovakav Abazovićev stav podijelio je i manjine koje su tradicionalno bile u crnogorskom suverenističkom dijelu”, naglasio je on.

Hisa je naglasio da je Abazavić time “skratio svoje mogućnosti” za Vladu. Sporazum daje Srpskoj pravoslavnoj crkvi eksteritorijalnost vjerskih objekata u Crnoj Gori, otvara put razvoju nastave veronauke u državnim školama i daje joj javno-pravna ovlašćenja, dok joj u nekim oblastima daje i ravnopravan pravni status sa državnim institucijama.

Težak dan za Crnu Goru

Bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori  je podsjetio i na ono što se desilo na sjednici Vlade, na kojoj je, kako je kazao, jedan doajen crnogorske politike kakav je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić jasno kazao da je ovo težak dan za Crnu Goru, da se Ugovor sa SPC ne može porediti sa katoličkom cekvom i Islamskom zajednicom Hisa je pdsjetii i na to da je Krivokapić kazao da nijesu ostale vjerske zajednice isto što i SPC.

“Ova vjerska zajednica je došla ukidanjem ustavne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Došla je nasilnom aneksijom države Crne Gore”, parafrazirao je Hisa Krivokapićeve riječi.

Hisa je napomenuo i da je argument Abazovića da ovo pitanje treba što prije staviti ad akta neobjašnjiv za aktuelni trenutak.

“Država Crna Gora ima dva prioriteta. Prvi je evropski put a drugi je stabilnost. Zbog rata u Ukrajini, otvorila su se vrata EU za Crnu Goru koja je mogla da iskoristi trenutak tako što će ispuniti određene kriterijeme i dobiti završna mjerila i tako postati prva država sa Zapadnog Balkana koja će biti nova članica EU”, istakao je Hisa.

On je tokom intervjua kazao da možda sve ovo, kako se to može čuti, ima veze i sa Srbijom i sa Aleksandom Vučićem kojima se ne sviđa nikako ideja da Crna Gora prije njih postane dio EU.

Napomenuo je i kako neki analitičari tvrde i da bi priključenje Crne Gore EU uticalo na projekat Otvoreni Balkan koji zagovaraja Srbije, te da sve ovo ima veze i sa tim. Na pitanje da li ovo može da znači kraj političke karijere za Abazovića ili potpuno suprotno, Hida odgovara da to zavisi.

“Abazović kako se vidi po reakcijama Beograda i srpskih predstavnika dobija kompimente”, kazao je on.

Istakao je da misli da neće dobiti gladove srpskog glasačkog tijela jer oni kmaju svoje partije koje glasaju, ali da je zato Abazović potpisivanjem Ugovora sa SPC izgubio glasače iz suverenističkog bloka među kojima je bilo i onih koji su nekada glasali DPS.

Ostaje da se vidi koji je Abazovićev motiv da ovo uradi u ovom trenutku. Hisa kaže da je situacija u Crnoj Gori kompleksa napominjući i činjenicu pravosudnog istema, odnosno da Crna Gora nema kompletiran Ustavni sud, nema Sudski savjet i VDT.

Na pitanje ima li ovdje u ovim dešavanjima ruke Rusije koja želi da destabilizuje Crnu Goru, Hisa kaže da ovo izgleda kao “poklon” Rusiji koja želi da i kriz Crnu Goru destabilizuje Zapad.

Čini se da Rusija ne mora puno truda da uloži da destabilizuje Balkan jer to radi sam Balkan. On je napomenuo na važnost dobrih odnosa Crne Gore i Kosova, jer je Crna Gora partner Kosova, država koja je primila izbjeglice sa Kosova, priznala nezsvisnost Kosova…

Miraš Dušević

16

avatar
1000
6
10
0
 
15
PavleElvisDritanLakixhonsina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Elvis
Gost
Elvis

Rekao je i da nece biti povlacenja priznanja Kosova….

Laki
Gost
Laki

Nije mi jasno šta očekuje Dritan poslije ovakvog sramnog čina,a mislim da ga to baš i ne zanima jet ima neke svoje lične interese.Ko normalan poslije može da ga pamti po dobru.Ma niko baš niko Albanci kao i Bošnjaci i Crnogorci ga ne vide kao svog premijera.Da potpiše 100 ugovora sa SPV Srbi neće bit nikad za njega.

Jaki
Gost
Jaki

Ne zanimaju me vise ni bosnjacu ni bosanci ni muslimani..ne kamene evo 2 godine..polako dok zaigra mecka pred njihova vrata

Rudo
Gost
Rudo

Ovi srbijanski popovi sve sami letaci.Nebeski popovi.

Smirnof
Gost
Smirnof

E to priznanje Kosova nijesmo trebali raditi. To je stvar izmedju vas i Srbije.
Genocid u Srebrenici isto nijesmo trebali priznati,neka to Bošnjaci sami zavrse sa Srbijom.
No mi sve samo pošteno. A sad Albanci i Bošnjaci ruku prijateljstva umjesto Crnogorcima daju svojim dzelatima.
Tako nam i treba. Naivan i lud, ista je stvar.
Objavite jer nikoga ne vrijedjam!

gosy
Gost
gosy

Abazović predstavlja samo nekolicinu korumpiran8h albanaca, svakako ne većinu.
In je sramota za albance, i činjenjem kao i prezimenom.

Kojšija
Gost
Kojšija

Meni kao casnog albanca koji postuje drzavu Crnu Goru, stidim se za ovog izdajnika Abazovica. On je dobio novac i njen brat kliniku u Srbiju. On ce traziti azil u Srbiju posle ovoga sto je radio.

Pavle
Gost
Pavle

Dritan sve čini da izbjegne rat u CG, to vi ne shvatate!

Me myself and I
Gost
Me myself and I

Ako se Albanci i Bošnjaci ne oglase u vidu podrške, počeću misliti da ih većina misli o nama isto što i njihovi politički predstavnici koji su nas, da napomenem, izdali ( blago rečeno) !

Pegeovac🇲🇪
Gost
Pegeovac🇲🇪

Nije nego jednostavno se kaze” Ima Boga”

Mirela
Gost
Mirela

Bosnjakinja sam, protiv Abazovica, za moju Crnu Goru!

Dritan
Gost
Dritan

A zašto curo protiv Albanaca?

xhonsina
Gost
xhonsina

Jesi lukavo to rekao ,Ali nemoj zaboraviti da Albanci 2006 100% njih su glasali za Nezavisnu Crnu Goru ,STO TI NISI URADIO JER VIDLJIVO DA SI LITIJAS TESKI.

Laki
Gost
Laki

Druže ma koji je Albanac za Dritana,ma nijedan.A Za Bošnjake da ne pričam oni tek nikako

SasaPG
Gost
SasaPG

Lista stvari na kojima CG treba da radi da bi se priblizila EU nigdje ne pominje crkve niti temeljni ugovor. Tu su organizovani kriminal, pravosudje, korupcija. Kao i zadnjih desetak godina.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tu su i ljudska prava, poput slobode vjeroispovijesti

Send this to a friend