Politika

Bjeković: Zabrinjava što se u prvi plan vraća etnička distanca

Siniša Bjeković

Pred parlamentarne izbore, a i u prvim danima nakon njih, uslijedili su događaji koji su okarakterisani kao govor mržnje i koji predstavljaju narušavanje multietničkog i multivjerskog sklada u Crnoj Gori. Ombudsman Siniša Bjeković za Novu M kaže da zabrinjava što se u govoru mnogih javlja žica međunacionalne i međuvjerske mržnje i što se u prvi plan vraća etnička distanca.

Smatra da bi adekvatna reakcija na ove pojave bila efikasno procesuiranje i kažnjavanje počinilaca, ali i nedvosmislena osuda političkih aktera, umjesto međusobnog optuživanja.

“Narušavanje multietničkog i multivjerskog sklada predstavlja veliku opasnost u našem društvu. Iz tog razloga Institucija Ombudsmana pokrenula je postupke po službenoj dužnosti, u svijetlu događaja koji predstavljaju govor mržnje kojima smo svjedočili tokom, ali i u postizbornom periodu”, kaže za Novu M Bjeković.

Ono što sada posebno zabrinjava jeste činjenica što se opet u prvi plan vraća etnička distanca, odnosno međuetnička i međuvjerska mržnja.

“Ona se ne ogleda samo u porukama koje smo vidjeli u grafitima, činjenica je da se u javnom diskursu i govoru mnogih ljudi koji se ovih dana pokušavaju nametnuti javnosti javlja ta žica međunacionalne mržnje odnosno međuvjerske mržnje što nikako ne treba dozvoliti”, naveo je on.

Bjeković smatra da smo u želji za ekonomskim razvojem i jačanjem evroatlantskih integracija, zaboravili da Crna Gora još uvijek predstavlja trusan teren kada je u pitanju multietnički sklad, ali da su nakon izbora ovi problemi izbili u prvi plan. Dodaje i da je za njihovo rješavanje potrebna adekvatna reakcija nadležnih.

“Jedina prava, efikasna i djelotvorna reakcija bi bila otkrivanje počinilaca, pogotovo ovih parola sa šovinističkim porukama, sa govorom mržnje. Efikasno procesuiranje i djelotvorno procesuiranje, proporcionalno i odvraćajuće kažnjavanje lica koja se nađu u ulozi počinilaca ovih delikata. Drugi način na koji možemo raditi na stvaranju multietničkog i multivjerskog sklada, kaže Bjeković, jeste nedvosmislena osuda ovakvih događaja od strane onih koji se bave politikom”, kazao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, pri takvim okolnostima previše je međusobnih osuđivanja- ko je počinilac, ko stoji iza tih akata, delikata.

“Bojim se da su te preuranjene reakcije i ta međusobna optuživanja samo dolivanje ulja na vatru”, ističe on.o

Ipak, Bjeković kaže da je izborni proces prošao relativno mirno za balkanske prilike i da su poruke koje ovih dana čujemo u javnosti vrlo jasno i glasno upozoravaju na potrebu očuvanja stabilnosti i mira u Crnoj Gori, nezavisno od toga ko bude imao vlast.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
MarioNije bitnoNarozDido
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mario
Gost
Mario

Mislim da je ovaj Bjekovic klasicno “zalutao”tamo dje su ga postavili ili “pao s marsa”ili “se pravi Francuz”.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Nisi još ništa vidio, šta će da bude…

Dido
Gost
Dido

Ko narusava medjuvjerski sklad? Ko je to, imenom i prezimenom?

Naroz
Gost
Naroz

Risto Radović.

Send this to a friend