Politika

Blagojević: Presuda Karadžiću opomena i doprinos suočavanju sa posljedicama zločina

Marija Blagojević

Socijaldemokrate pozdravljaju pravosnažnu presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina.

“Ova presuda je podsjetnik da svaki ratni i bilo koji drugi zločin ima svog počinioca koji mora snositi odgovornost i nikada ne smije biti pripisan cijelom jednom kolektivitetu. Uvjereni smo da sudski epilozi svih ratnih zločina predstavljaju jednu vrstu satisfakcije za porodice žrtava tih zločina, ali isto tako znamo da je njihove žrtve nemoguće nadomijestiti”, kazala je Marija Blagojević, članica Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore.

Kako je naglasila, kultura sjećanja na jednom prostoru, bilo da su se neposredno na njemu dešavali zločini ili su se posljedice istih reflektovale posredno, je veoma važan segment za suočavanje sa prošlošću.

“Mi danas moramo da gradimo generacije koje će da pamte i da se sjećaju, jer je to jedini način da se takvi užasi nikada više ne ponove. Često se ponosimo našom antifašističkom prošlošću s punim pravom, ali moći ćemo u budućnosti da nastavimo da se ponosimo njome samo ako nove naraštaje naučimo kako izgledaju pojavni suptilni oblici fašizma, samo ako im objasnimo kako je npr. genocid u Srebrenici mogao da se desi na koncu 20 vijeka. Ova presuda je, između ostalog, i opomena i doprinos suočavanju sa posljedicama zločina na prostorima bivše Jugoslavije”, zaključila je Blagojević.

S.Đ.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Šta se izrodi od nekad časne i junačke Crne Gore, da te Bog sačuva…

Idriz Muratović
Gost
Idriz Muratović

A šta ti znaš ? Zasto ste u koaliciji s partijom koja ga je sabdijevala gorivom?

Send this to a friend