Politika

Blažić: Predsjednik države bi ukazom mogao da raspusti Skupštinu

Đorđije Blažić/Foto: gradski.me

Ukoliko poslanici u petak ne skrate mandat Skupštini stanje će ostati kakvo jeste, odnosno održaće se status quo, pojasnio je Pobjedi dekan Fakulteta za evropske i državne studije Đorđije Blažić. Međutim, kako je istakao ukoliko se ciljno tumači, Ustav daje predsjedniku države mogućnost da ukazom raspušti Skupštinu u ovakvoj situaciji u kojoj Vlada nema ovlašćenje da to učini.

Blažić je podsjetio na član 92 Ustava koji u stavovima 2 i 3 propisuje da Vlada može raspuštiti Skupštinu ukoliko ona duže vrijeme ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, a da se Skupština raspušta ukazom predsjednika Crne Gore.

NORME

“Ustav propisuje situaciju da predsjednik ukazom može raspuštiti Skupštinu, ako je prethodno raspušti Vlada. Mi ovdje imamo pravnu prazninu – neuređen društveni odnos. To bi značilo da ova norma formalno-pravno ne može da se primijeni jer je Vlada ograničena. Ona vrši funkciju u gotovo 99 odsto kapaciteta, ali nema ovlašćenje da raspušti Skupštinu”, pojasnio je Blažić.

Istakao je i da Ustav ne uređuje druge situacije kada predsjednik države može raspuštiti Skupštinu, jer ustavotvorac nije mogao da predvidi sve situacije u koje možemo da dovedemo sistem.

Zbog toga bi, prema mišljenju Blažića, u konkretnom slučaju, ako Skupština ne skrati sebi mandat trebalo primijeniti ciljno tumačenje ustavne norme.

“Kod tumačenja bi samo trebalo poći od cilja – da li je društveni cilj da se nastavi haotično stanje, da se nastavi ova blokada, posebno ako Skupština sebi ne skrati mandat? Ili je društveni cilj da se ovo riješi”, istakao je Blažić.

U konfuznoj, „pat poziciji“, kako je rekao, trebalo bi ciljno i analogno tumačiti član 92 Ustava koji kaže da se Skupština raspušta ukazom predsjednika.

“Iz jednostavnog razloga što Vlada u tehničkom mandatu ima ustavno ograničenje da ne može da raspušti Skupštinu. Dakle, umjesto Vlade kao izvršnog organa koja ima ustavno ograničenje, predsjednik Crne Gore koji takođe čini izvršnu vlast, iz istih razloga zbog kojih raspušta i Vlada, mogao bi da raspušti Skupštinu, jer inače ima ovlašćenja stavom 3 da je „raspušta ukazom“”, istakao je.

Pri tome, dodao je Blažić, obrazloženje odluke o raspuštanju mora biti veoma dobro utemeljeno u odnosu na činjenično stanje – „da Skupština duže vrijeme ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom“.

“Smatram da ima čak i previše takvih činjenica, počev od desetine zakona koji čekaju na usvajanje, zakon o Skupštini, zakona o Vladi, izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, drugi zakoni koji se već nalaze u proceduri, zatim blokada institucija i neizbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda…”, pojasnio je Blažić.

Ukazao je i da se pravne norme mogu tumačiti na više načina – analogno, jezički, argumentum a contrario, logički…

TUMAČENJA

“Jezičko tumačenje je ono početno, ono ukazuje na to da li je onome ko primjenjuje normu ona jezički jasna. Ciljno tumačenje ima za cilj da kroz tumačenje norme uđe u sadržinu norme, cilj. Ono odgovara na pitanje što je zakonodavac ili ustavotvorac želio da postigne sa tom normom kad je tako propisao, koji društveni cilj da ostvari ili društvenu vrijednost da zaštiti. Ne može se norma tumačiti, a da nema cilja”, kategoričan je Blažić.

Ukoliko se tome ne pribjegne, dodao je, na snazi ostaje status quo – vlada nastavlja da funkcioniše u tehničkom mandatu.

“Hoće li biti nešto poslije toga, hoće li neko povlačiti neke poteze, to je druga priča”, zaključio je Blažić.

18

avatar
1000
14
4
0
 
17
raxMaxMala MurtenicaMala MurtenicaHogar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rax
Gost
rax

Je li uvredjiv komentar sto poslah prije “cudi me da nije upotrebio termin – partitokratija”…

Max
Gost
Max

Pa ne moze se bas tako tumaciti Ustav…Skupatina prije svega funkcionise, zasijeda, usvaja zakone…tako da pada u vodu prica da duze vrijeme ne obavlja nadleznosti. Pozicija uopste nije pat…u Skupatini imamo 41 poslanika koji ce koliko sjutra izabrati Vladu. Jedini koji to blokira je predsjednik

Drpo
Gost
Drpo

Pa sta i da je raspusti? Poslanici obavljaju svoje duznosti sve dok se ne izaberu novi poslanici

Rakun
Gost
Rakun

Po tvome ako ima tu moc, moze da raspusti skupstinu kad god hoce…

Merkur aum omHK
Gost
Merkur aum omHK

Naravno da Blazic ispravno govori. Naime Ustav omogucava predsedniku da raspusti-skrati mandat skupstini. U suprotnom malo tamjana pa neka ovi rokaju po svom!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Velika se frustracija nakupila u narodu,nekoliko porodica se nenormalno obogatilo a narod radi za bijedu kod još bijednih privatnika,može doć do đavola,bojim se?

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Da može, davno bi to uradio.

Гастос
Gost
Гастос

Би он, али му Устав не дозвољава.

Hogar
Gost
Hogar

Ne,upravo mu Ustav dozvoljava.. #a ovo što rade četnici je gaženje ustava.Nije prvi put,ustav se gazi otkad su na vlasti..valjda je i poenta da se gazi,sa njihove tačke gledišta.

Mala Murtenica
Gost
Mala Murtenica

Mislis popovi

volim svoje
Gost
volim svoje

ovima iz stare vecine je samo jedan cilj pred ocima, da se taman raspusti i da imaju izmisljen razlog za litije.
dosta je, narode probudite se!!!!

Crni
Gost
Crni

Presednik je gospodin za njih sve, neće on da se blanira kao ovi experti.

Mala Murtenica
Gost
Mala Murtenica

Preśednik je nas doveo tu đe smo..XVII vijek …nek je vjecna

Mitar
Gost
Mitar

Ako se danas ne skrati mandat skupstini predsjednik treba sos veceras da raspisati skupstinu I raspise izbore.Sve suprotno je zadrzavanje nelegalnog stanja.

Rakun
Gost
Rakun

E kukali studenti ako im ovako objasnjavas pravne norme…

Dejan
Gost
Dejan

Hahahaha oce kako ne. On jos par mjeseci i odlazi u penziju

Ludnica
Gost
Ludnica

Aha, tebe će pitati kad ce

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Da može da je raspušti, on bi je davno raspuštio. To je mogaosamo kralj Nikola.

Send this to a friend