Politika

Blažić: Svaki državljanin Crne Gore ima pravo da bira

Blažić

Izborni proces odvijaće se kao u svim normalnim demokratijama, iako u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva nije bilo volje da se posao privede kraju. To je, za Televiziju Crne Gore, kazao dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić. Ističe i da svako ko ima crnogorsko državljanstvo, ima pravo da bira i bude biran.

Izborni proces sledeće sedmice biće okončan izbornim danom. Kako će to vrijeme proteći , Blažić nema dilemu.

“Ja ne vidim zasto on ne bi trebao da se odvija na jedan sasvim normalan način, kao u svim demokratskim zemljama . Ako postoji elemenata krivičnih djela, kupovine glasova, korupcije, postoje organi koji to rade i koji treba da se uključe u te procese. Drugo je pitanje koliko rade”, kazao je Blažić.

On smatra da je više mogao da uradi i Odbor za reformu izbornog zakonodavstva.

“Nije bilo volje u Odboru da se urade neke stvari koje su trebale da se urade”, ocijenio je Blažić.

Na pitanje da li građani koji imaju dvojno državljanstvo imaju pravo da biraju i da budu birani, Blažić je rekao ono što zakon kaže.

“Svako onaj ko ima crnogorsko državljastvo stiče između ostalih prava i aktivno i pasivno biračko pravo”, naveo je Blažić.

Da bi bilo jasnije, dao rekao je i definiciju državljanstva.

“Državljanstvo je pravna veza između države i državljanina. U tom kontekstu, status državljana podrazumijeva da to lice ima sva prava koja imaju i sva druga lica koja su državljani na toj teritoriji”, kazao je Blažić.

Kada je riječ o izbornom sistemu, Blažić kaže da je Ustav precizan – podrazumijeva princip jednakosti .

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Profesor je izostavio jednu sitnicu, a to je da nije dozvoljeno dvojno državljanstvo sa zemljama sa kojima nije potpisan sporazum, npr Srbijom. Ako neko ima, u tom slučaju, srpsko državljanstvo automatski gubi crnogorsko, i nema ni pasivno ni aktivno biračko pravo. Inače, osim vladajućih partija i Medojević je glasao za Zakon ondržavljanstvu.

Joo
Gost
Joo

Sem onog drzavljanina koji je SVESNO pocinio KRIVICNO DELO, i u CG i u Srbistanu, imajuci dvojno drzavljanstvo….takvima se po automatizmu oduzima Crnogorsko i neka svoja glasacka prava ostvaruju u Srbistanu……..

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Jasno, ukoliko ims takvih i ako ima inf. YDržavni organ treba da postupi po Zakono. Pitanje, zašzo ne postupa!!!!

zoka
Gost
zoka

ovo je gospodin covjek..obozavam ga …svaki komentar mu je na mjestu oduvjek..

Jovan
Gost
Jovan

E profesore knjige u šake. Uz državljanstvo potrebno je da birač ima prebivalište da bi glasao.

Joo
Gost
Joo

Tacno…..ne glasa se pasosem vec licnom kartom…….

Jole
Gost
Jole

Eto tako.

Send this to a friend