Politika

Bliska saradnja država Američko-jadranske povelje značajna za prevazilaženje izazova

Bliska saradnja država članica Američko-jadranske povelje (A5) značajna je za prevazilaženje izazova, ocijenjeno je na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskihposlova država članica i posmatrača koji je održan danas putem video linka, u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Poveljom.

Crnu Goru su predstavljali generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ministarstva odbrane, general major Rajko Pešić i generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova, Vladimir Vučinić.

Na sastanku su razmatrani aktuelni bezbjednosni i politički izazovi i mogućnost saradnje regiona u kontekstu suočavanja s posljedicama pandemije virusa COVID-19, kao i zajedničke aktivnosti država regiona tokom predsjedavanja BiH ovim regionalnim formatom.

General major Pešić je naglasio da sadašnja situacija zahtijeva snažnu međunarodnu saradnju i solidarnost, jer ovu krizu možemo prevazići jedino zajedničkim radom i razmjenom iskustava. Ističe da ova inicijativa predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija država Zapadnog Balkana, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane.

S tim u vezi, on je kazao da bi prioritet svih država članica ove inicijative trebalo da bude bliska saradnja, zasnovana
na našim temeljnim principima, vladavini zakona i dobrosusjedskim odnosima, čiji je cilj jačanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu jugoistočne Evrope.

Govoreći o budućoj saradnji u okviru Američko-jadranske povelje A5, on je istakao da smo od formiranja ovog forumapostigli mnogo, čineći značajne korake u produbljivanju saradnje na svim nivoima, te da je sada pravi trenutak za razmatranje novih modaliteta saradnje koji će ojačati ulogu i vidljivost ove inicijative na međunarodnoj
sceni.

Pešić je istakao i da integrisanim djelovanjem u okviru regionalnih inicijativa potvrđujemo političku zrelost i posvećenost našeg regiona jačanju globalne stabilnosti i bezbjednosti i vrlo uspješan primjer zajedničkog regionalnog odgovora na zajedničke izazove.

Vučinić je ukazao da su aktuelna pandemija i njene posljedice dodatno pojačale neophodnost još tješnje saradnje članica i posmatrača A5.

Pohvalio je već započete zajedničke regionalne napore na suzbijanju negativnih implikacija ove pojave, kao što je saradnja u okviru Centralnoevropske inicijative (CEI) kojom ove godine predsjedava Crna Gora.

U pogledu bezbjednosnih izazova, Vučinić je posebno naglasio značaj saradnje regiona na suzbijanju širenja dezinformacija, što jeizazov koji je tokom pandemije dodatno dobio na značaju.

Istakao je da se zajednički moramo oduprijeti dezinformacijama koje podrivaju demokratske vrijednosti u regionu, kredibilitet evropskih i evroatlantskih procesa Zapadnog Balkana. U tom svjetlu, zahvalio je na dragocjenoj pomoći koju SAD pružaju državama u regionu i Evropi, kao vidu demonstracije transatlantskog jedinstva i solidarnosti. Takođe, ukazao je i na značaj podrške koju nam je pružila EU na suzbijanju posljedica COVID-19, što je još jedna potvrda evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Send this to a friend