Politika

Bogdanović – Gandel: Građanski koncept Crne Gore nema alternativu

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović je prisustvovao sastanku sa ambasadorom Slovačke Republike u Crnoj Gori Borisom Gandelom, na kojem je zaključeno da građanski koncept Crne Gore koji njeguje multietničnost nema alternativu na njenom evropskom putu.

Demokratska partija socijalista, kako je istakao Bogdanović, ostaće snažno posvećena daljoj afirmaciji građanskog koncepta Crne Gore i njenog evropskog puta, na kojem je do danas imala izuzetnu podršku Slovačke.

Bogdanović je ocijenio i kako aktuelna politička situacija u Crnoj Gori protiče u znaku brojnih izazova i nestabilnosti, najčešće i netransparentnog rada izvršne vlasti, na koji je dosad u više navrata ukazivala i međunarodna zajednica.

Ipak, on je dodao i da je uvjeren kako građanske snage imaju kapaciteta da u toj situaciji ostanu maksimalno odgovorne – kako prema cjelokupnom društvu, tako i u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Bogdanović je istakao da DPS, kao pojedinačno najjača stranka u Crnoj Gori, ostaje dosljedan partner svih aktera koji podržavaju proevropsku politiku.

“Tako je bilo i kada je naša partija bila ključni konstituent vlasti, ali i danas, kada smo samo potvrdili političku zrelost u složenom procesu kohabitacije sa novom većinom”, naglasio je Bogdanović, konstatujući pritom i da je demokratski kapacitet partije potvrđen i unutrašnjim reformama, sprovedenim tokom ovogodišnjeg Kongresa.

On je naročito zahvalio Slovačkoj, kako na izuzetnoj podršci u spoljnopolitičkim procesima, tako i na dragocjenoj pomoći Crnoj Gori tokom pandemije COVID-19.

Ambasador Gandel naglasio je da Slovačka snažno podržava integracionu agendu Crne Gore i naglasio značajnu ulogu DPS-a kada su u pitanju rezultati koji su postignuti u prethodnom periodu u procesu integracija.

Dodao je da Slovačka poziva sve aktere društveno političkog života da ostanu posvećeni evropskom kursu Crne Gore, a to podrazumijeva koncenzus oko najvažnijih društvenih pitanja.

Ocjenio je da bi izmjene svih zakonskih rješenja trebale biti predmet mnogo širih konsultacija u Par-lamentu i javnosti, i u skladu sa mišljenjem i preporukama evropskih partnera i Venecijanske komisije. U tom pravcu, Gandel je informisao da Slovačka pažljivo prati dešavanja u Crnoj Gori, pogotovo u dijelu najava izmjena tužilačkih zakona koje najavljuje parlamentarna većina.

Send this to a friend