Politika

Bojkot nije rješenje

Analitičar agencije Ipsos stratedžik Marko Uljarević ocjenjuje da u Crnoj Gori nije došlo do većeg pomjeranja raspoloženja građana prema političkim strankama i da je, prema decembarskom istraživanju te agencije, Demokratska partija socijalista i dalje ubjedljivo najjača stranka, a Demokratski front dominantan unutar opozicionog bloka.

U decembarskom talasu redovnog istraživanja javnog mnjenja, koje Ipsos sprovodi svakog mjeseca, registrovana je visoka zainteresovanost građana za izbore, pa bismo tako i u ovom trenutku imali relativno visoku izlaznost. Od ukupnog biračkog tijela u Crnoj Gori, gotovo dvije trećine zna za koga bi glasalo u ovom trenutku, i na ponovljenim izborima ne bismo mogli očekivati značajnije promjene u biračkom raspoloženju, kaže Uljarević u razgovoru za Pobjedu.

DPS i DF

Prema rezultatima Ipsosa, DPS i DF su zadržali svoje pozicije i ne odstupaju od rezultata koji su ostvarili na izborima 16. oktobra. Demokrate Alekse Bečića su pojedinačno treća po snazi partija.

Slično nedavnom istraživanju Cedema, stranke iz koalicije Ključ pojedinačno bolje stoje nego što su kao izborni savez ostvarile na oktobarskim izborima.

DPS bi mogao da računa na 41 odsto podrške, Front na svakog petog birača koji bi glasao na izborima, a Demokrate Crne Gore bi bile treće po snazi u Skupštini. Posmatrano na nivou konstituenata koalicije Ključ, može se zaključiti da ta koalicija nije imala nikakvu sinergiju, već da se jedan broj birača pojedinačnih stranaka koje čine tu koaliciju rasuo ka alternativnim izborima. Pojedinačan zbir tih stranaka je bolji od rezultata koji su u koaliciji ostvarile na izborima, a većinu glasova je zadržao Demos, ističe Uljarević.

Prema Ipsosovom decembarskom mjerenju, najpopularniji političar u Crnoj Gori je i dalje i to vrlo ubjedljivo predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Na drugo mjesto se probio Aleksa Bečić, dok je

Miodrag Lekić pao na treću poziciju.

Uljarević objašnjava da postoje različiti načini kojima se može mjeriti popularnost političara i da se na osnovu ocjena kojim građani ocjenjuju političare mogu upoređivati njihove prosječne ocjene, zbirovi pozitivnih ocjena, razlike između pozitivnih i negativnih ocjena…

“Vjerujem, ipak, da najbolju sliku o popularnosti političara dobijamo kada građane pitamo kome od njih najviše vjeruju, a da pri tome nemaju ponuđene opcije već da se sami sjete, odnosno navedu ime političara kom najviše vjeruju. Posmatrano na tom indikatoru, Milo Đukanović se i nakon povlačenja sa najviših državnih funkcija drži ubedljivo na prvom mjestu. Za njim slijedi niz opozicionih kandidata, gdje je novina daje Aleksa Bečić pretekao Miodraga Lekića, a osim njih dvojice dobro se kotiraju u Andrija Mandić i Filip Vujanović”, konstatuje Uljarević.

Send this to a friend