Politika STEJT DIPARTMENT POZDRAVLJA FORMIRANJE ODBORA ZA REFORMU ZAKONODAVSTVA

Bojkot rada Odbora šteti Crnoj Gori i samoj opoziciji

Damon Vilson

Stejt dipartment pozdravlja formiranje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, i naglašava da je bojkot rada Odbora štetan za Crnu Goru, demokratske procese i samu opoziciju.

Nakon što je odluku Skupštine kojom je proširen mandat skupštinskog Odbora za reformu izbornih zakona, Evropska komisija ocijenila važnim korakom za ponovno uspostavljanje političkog dijaloga, stigla je podrška i iz Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta su pozdravili takav razvoj događaja u Crnoj Gori i pozvali sve stranke da nastave da traže put do dijaloga sa Vladom o izbornoj reformi.

Iz Stejt departmenta za Glas Amerike je saopšteno da su upoznati sa izvještajima o formiranju odbora, da pozdravljaju taj razvoj događaja u Crnoj Gori, pozivaju sve stranke da nastave da traže put do dijaloga sa vladom o izbornoj reformi, kao i da ostaju angažovani u pogledu tog pitanja.

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson rekao je za Glas Amerike da je saglasan sa ocjenama da je riječ o važnom koraku ka uspostavljanju političkog dijaloga i u razgovoru poručio da on ne vjeruje da je bojkot dobra taktika.

“Mislim da bojkot šteti Crnoj Gori, demokratskim institucijama, mislim da šteti samim procesima koje opozicija tvrdi da želi da očuva. Morate da nađete način da osvojite glasove, morate da uđete u izbornu trku. Morate da znate kako da budete manjina u parlamentu i da nadzirete vladu, da skrećete pažnju na stvari koje mogu biti sporne. Nije to lako, pričam često sa prijateljima koji su manjina u američkom Kongresu, nije zabavno, ali to je dio demokratskog procesa. Naši ustavi, iako ima razlika, treba da štite prava manjina. Drago mi je da vidim napredak u Crnoj Gori, želimo da vidimo zrelost demokratskih navika, demokratsku saradnju i demokratske institucije. Za to je potreban kompromis, za kompromis je potrebna hrabrost. Tako da je potrebno donijeti teške odluke, pozdravljam odluke u Crnoj Gori, nadam se da ovo nije samo jedan korak naprijed, već samo jedan od koraka koje će preduzeti da bi institucije fukncionisale na duže staze”, rekao je Vilson.

Vrijeme da se nametnete EU

Izvrsni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson smatra i da je neophodno ubrzati reformske procese u Crnoj Gori.

“Vidimo konstantan napredak, što i dalje nije dovoljno. Mislim da to nije sjajno, ali jako sam zadovoljan što je Crna Gora članica NATO-a i to osigurava bezbjednost i suverenitet i neku vrstu kišobrana pod kojim možete da preuzmete rizik i pogurate reformske procese. Želim da vidim brze reforme, entuzijazam na cijelom Zapadnom Balkanu za reforme u društvu. Tako da, primijetio sam napredak, nadam se da će se nastaviti u dobrom pravcu, to je evolutivni, ne revolucionarni proces, ali mislim da je sada vrijeme da se nametnete pred liderima EU kao najbolji đak, da pokažete kako Crna Gora, sa prednošću koju ima kao članica NATO, može odlučno da sprovodi reforme i da pokaže da ne pravi samo mali napredak”, saopštio je Vilson.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ema
Gost
Ema

Zgodan.

delboj
Gost
delboj

Niski su ti kriterijumi.

Rodni
Gost
Rodni

U pravu si. Ljepši je Pipun.

delboj
Gost
delboj

Pipun je lutka.

Send this to a friend