Politika POLITIČKI ANALITIČAR RANKO ĐONOVIĆ ZA DN

Bolest opozicije napreduje, boje se sami sebe

Ranko Đonović

Politički analitičar i publicista Ranko Đonović ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine da svaki pozitivan proces koji se započne u Crnoj Gori blokira frustrirana želja za vlašću po bilo koju cijenu, koja je u najvećem dijelu opozicije utemeljena na mržnji prema državi Crnoj Gori, prema vladajućoj koaliciji, odnosno Demokratskoj partiji socijalista i njenom čelniku Milu Đukanoviću, ali i mržnji prema političkim subjektima na opozicionoj sceni.

“Kako sve ovo poduže traje, i kako nije nepoznato da mržnja može da rodi samo mržnju, vrlo je prepoznatljivo da crnogorska opozicija sve strastvenije razvija i međusobnu mržnju, do mržnje prema vlastitom političkom biću. I ovog puta žele prečicom i bezočnim ucjenama prema postojećoj vlasti da, za početak, dođu do dijela izvršne vlasti suprotno demokratskim principima i volji građana”, kaže Đonović odgovarajući na naše pitanje da prokomentariše početak rada u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i dešavanja tokom sjednice 11. septembra.

On ističe da je opozicija svjesna činjenice da na principima i pravilima demokratskih zakona, sve i da ih sami formulišu i napišu, “takvi kakvi jesu ne bi skoro došli na vlast”, tako da je “frustracija potpuna”.

“Dakle, boje se sami sebe, naročito se boje vladajuće koalicije, pa je Ničeov stav kako se u mržnji zapravo nalazi strah, na ovom primjeru očigledan. Zaključak o ukupnom političkom djelovanju opozicije bi mogao biti da je bolest crnogorske opozicije u političkom smislu ozbiljno uznapredovala”, ističe Đonović.

Ovaj politički analitičar tvrdi da je zahtjev opozicije prema Administrativnom odboru da predstavnik Posebnog kluba poslanika bude dio Odbora za reformu izbornog zakonodavstva čisto tehnička stvar, te da to tijelo, kakva god bila odluka Administrativnog odbora Skupštine neće biti ni bolje niti gore. Za Đonovića nema sumnje da iza zahtjeva opozicije ne stoji iskrena namjera za dijalogom, već da je riječ o nekoj vrsti ucjene.

On smatra da Demokrate insistiraju na tehničkoj vladi kako bi se na perfidan način i oni i ostala opozicija dokopali vlasti, a potom pod parolom da živimo bolje vraćali Crnu Goru na pozicije ranih 90-ih godina, na šta su temeljili mladalački politički rad, kojeg se nikad nijesu odrekli.

“Najbolji svjedok za tako nešto je upravo njihov čelnik koji javnim nastupima i podignitim rukama, podsjeća na neko ne daj Bože vrijeme i neke ne daj Bože vođe. Gotovo je smiješna tvrdnja kako su se dogovorili sa međunarodnom zajednicom da se u Crnoj Gori uspostavi nekakva tehnička vlada. Valjda se podrazumijeva da bi na njenom čelu trebalo da bude niko drugi do u vasionu lansirani pripravnik naš Aleksa Bečić, a uz njega još pregršt njemu sličnih pripravnika. Ko su i kako se zovu predstavnici te međunarodne zajednice koji bi u Crnoj Gori da postavljaju vladu, ne smije se valjda ni pitati. Za sad možemo biti sigurni da to nije ova međunarodna zajednica. No, neistine kod dijela javnosti prolaze, za njih se ne odgovara niti prekršajno niti krivično, a ne plaća se ni PDV. Zato samo naprijed za našeg Aleksu u ovoj disciplini, možda će postati šampion naše planete”, poručuje Đonović.

On smatra da bi bilo zaista simpatično vidjeti jedan pokušaj stvaranja koalicije građanske orijentacije.

“Tako nešto nije viđeno od 90-ih godina prošlog vijeka kada je politički cilj građanskih partija iskreno bio suverena građanska država Crna Gora. Tada bez obzira na užasno vrijeme u kojem smo živjeli i mnogo nepovoljnih uslova za uspjeh ostvarivali smo na mnogim poljima korektne pozitivne pomake”, podsjeća Đonović.

Đonović smatra da je potpuni apsurd da se danas, kada imamo suverenu državu Crnu Goru koja je u proteklom periodu ostvarila određene demokratske iskorake, značajne ekonomske rezultate i najznačajnija međunarodna priznanja, neko udružuje sa nacionalističkim retrogradnim snagama ili ih poziva u svoje političko društvo, navodno za bolju državu i bolji život u njoj.

45

avatar
1000
42
3
0
 
44
TalogStedimŠpijun kolegaInesBDAzra01
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Talog
Gost
Talog

Boze.jeli ovaj covjek pri svijesti.Zar ne moze shvatiti.da su njegove..analize..bliske SATIRAMA R.Domanovica.zamo sto su prozete totalnom nepismenoscu.
Ako ti placaju kakvu crkavicu da se blamiras.reci.pa cemo mi.preko NO ..CPC..ubacit koji EURO

Stedim
Gost
Stedim

Ako je polovina crne gore bolesna, onda se ni onoj drugoj polovini ne pise dobro !!!

Špijun kolega
Gost
Špijun kolega

Računam za gospodina dva sendviča i kisela. Nekako nije dovoljno inspirisano.

InesBD
Gost
InesBD

Koliko je opozicija nesposobna jasno je od pocetka. Nisu u stanju jedan grad da vode kako treba

Azra01
Gost
Azra01

Jadni ova opozicija, sta sve nece uraditi da bude u centru paznje

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Odavno ovoga ne viđesmo, već sam počeo da brinem

Артур
Gost
Артур

Ја мислим да је као патриота заслужио један стамбени кредит под повољним условима.О каквој се личности ради прочитати у колумнама С.Перовића.

Strijelac
Gost
Strijelac

Zamidlite kako bi to izgledalo da je umjesto Đukanovića, crvenim tepihom nedavno u Varšavi, prošetao Bečić.Blam!

cvrkut
Gost
cvrkut

Oni prvo da postuju tu saku biraca svojih obavljali bi posao za koji ih gradjani placaju

srki
Gost
srki

Opozicija uporno samo pokusavas da nas vrati u 90te i zavadi ovaj narod

crni sin
Gost
crni sin

Hoce svaki opozicionari da bude kolovodja, a ne zna nijedan od njih dje je lijevo

Mačak
Gost
Mačak

Njih je i unisti la medjusobno mrznja i pohlepa za vlascu to su najbolje pokazali tokom onih protesta

Gandalf
Gost
Gandalf

Zašto ga ne predstavite pod stvarnim imenom koje je dobio kak doušnik službe, još dok je špijao u LSCG?

Pesa
Gost
Pesa

Pa kakav je ovo analitičar… Prije će biti da je najljući fan DPS i Mila Djukanovića

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Obrazdjonovic

Send this to a friend