Politika

Borelj: Crna Gora da poštuje princip odvojenosti crkve od države

Foto: Evropska komisija

Od suštinskog je značaja da crnogorske demokratske institucije budu u stanju da svoju politiku sprovode autonomno, bez ikakvog nepotrebnog spoljnog uplitanja. To je u najboljem interesu ne samo Crne Gore, već je veoma važno za stabilnost cijelog regiona, poručio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je kazao i da se u sekularnoj zemlji kao što je Crna Gora, mora poštovati princip odvojenosti države od crkve.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjednik stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku – Ladislav Ilčić ocijenio je da je stabilnost u Crnoj Gori uzdrmana, a za to je, kako tvrdi, odgovorna Srbija, koja je, kako kaže, još jednom pokušala da destabilizuje Crnu Goru.

Ilčić zbog toga pita Evropsku komisiju što Brisel namjerava da uradi kako bi se stabilizovala situacija u Crnoj Gori.

“Komisija je zajedno sa visokim predstavnikom duboko angažovana u Crnoj Gori, uključujući i preko Delegacije EU u Podgorici, kako bi podržala zemlju u napredovanju ka njenom strateškom cilju, a to je pristupanja EU i podsticala međusobnu saradnju u nizu oblasti, uključujući bezbjednost”, odgovorio je Borelj.

Borelj je istakao da je uplitanje spoljnog uticaja u rad crnogorskih institucija neprihvatljivo.

“Od suštinskog je značaja da crnogorske demokratske institucije budu u stanju da svoju politiku sprovode autonomno, bez ikakvog nepotrebnog spoljnog uplitanja. To je u najboljem interesu ne samo Crne Gore, već je veoma važno za stabilnost cijelog regiona”, naveo je Borelj u odgovoru Ilčiću.

Komentarišući nerede na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, Borelj je kazao da EU očekuje od nadležnih organa nepristrasnu istragu.

“Sloboda okupljanja je osnovno pravo, koje treba ostvariti bez štete po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine zakona i javnog reda. EU očekuje od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbijede efikasne sudske mjere za sve slučajeve fizičkog i verbalnog nasilja kako nad demonstrantima tako i nad službenicima za sprovođenje zakona “, ocijenio je evropski predstavnik.

Ponovio je i da regulisanje vjerskih zajednica treba da bude urađeno na inkluzivan način.

“Iako je regulisanje verskih zajednica u nacionalnoj nadležnosti, to treba da se radi na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere, I u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava, uključujući princip odvojenosti države od crkve, što treba poštovati u jednoj sekularnoj državi kakva je Crna Gora”, zaključio je Borelj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blažo
Gost
Blažo

Ništa sad.

Milija zabrdje
Gost
Milija zabrdje

Mi smo okupirani od srpske crkve i domacih poslusnika te iste crkve !!!!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

CG je trenutno pod kontrolom srpske crkve i njenog Namjesništva!

Send this to a friend