Politika

Borelj: Pažljivo pratimo političku situaciju u Crnoj Gori

Foto: Twitter

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj kazao je da Evropska komisija pažljivo prati politička dešavanja u Crnoj Gori.

Poslanica Evropskog parlamenta Matilda Andrue pitala je Borelja da li je poštovanje osnovnih vrijednosti EU obavezno za sve, pa i za Crnu Goru.

“4. septembra, kada su otvorene istrage o trovanju Alekseja Navaljnog, Borelj je odbio da isključi moguće sankcije protiv Rusije. Nije bilo govora o sankcijama nakon ubistva malteške novinarke Dafne Galicije i slovačkog istraživačkog novinara Jana Kučijaka, uprkos snažnim dokazima da su u pitanju bile grupe bliske vladama ove dvije zemlje EU. Ćutnja o situaciji u Crnoj Gori takođe ne ohrabruje. Šta Komisija namjerava da učini da odagna utisak popustljivosti prema vladama koje ne poštuju temeljne vrijednosti EU, sve dok su članice NATO-a i blagonaklono gledaju na Uniju”, navela je ona u pitanju.

Borelj je kazao da EU zasniva na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina.

“Jačanje vladavine prava je prioritet za efikasno funkcionisanje EU, a u vezi s tim preduzeto je nekoliko inicijativa, uključujući uspostavljanje Mehanizma vladavine prava. Međutim, istraga pojedinačnih krivičnih slučajeva s ciljem privođenja odgovornih lica pravdi je u nadležnosti država članica. Demokratija, vladavina prava, univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava i osnovnih sloboda, poštovanje principa Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, između ostalog, su okosnica djelovanja EU”, kazao je Borelj.

On je istakao da je poštovanje vladavine prava takođe ključni aspekt procesa pristupanja EU, te da određuje ukupni tempo pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

“EU pomno prati politička kretanja u Crnoj Gori i drugim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Komisija objavljuje svoje nalaze i preporuke u Izvještaju o zemljama, koji je konačno usvojen 6. oktobra 2020”, rekao je Borelj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toro
Gost
Toro

Šalji vojsku Borelje, zar ne vidiš đenosajd u Crnoj Gori. Pjevaju maturanti i mašu trobojkom, dovoljan razlog da ih bombardujete

Emma
Gost
Emma

Da nebude kasno. Jos jedna varnica moze da napravi pozar , pa nek EU gleda sa strane.

Barka
Gost
Barka

EU….birokratski, korumpirani aparat. Sve oni prate i dok prate, sve sto prate propada. Samo da su im plate redovne, ostalo se prati…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Jeste fino

KrivismoMi
Gost
KrivismoMi

Proispitajte rad EK i Pope.

BobRock
Gost
BobRock

I varheljija

Commentator
Gost
Commentator

Pratite vi, samo pratite… a možda i da nešto kažete jasnije, da nešto uradite?

Ijopet
Gost
Ijopet

E lijepo pratite.
Što bi tek bilo da ne pratite!

Ananas
Gost
Ananas

E ovo se druze ne moze ispratiti…

Soko
Gost
Soko

Ne pratite vise…nego pomazite
Apostoli nas o jadu zabavise
Brukaju narod, drzavu…prave veliku Srbiju

Send this to a friend