Politika

Bošković: Borba protiv sajber napada štiti nas od povratka u haos 90-tih

Predrag Bošković

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih, u kojima je desetine hiljada ljudi poginulo tokom raspada bivše Jugoslavije.

“Vidjeli smo da su se američki izbori (2016) takođe suočili sa određenim hibridnim i sajber napadima. Amerikanci mogu nešto da nauče od nas o potencijalnim prijetnjama po njihov sistem i mreže budući da je Crna Gora pravi primjer sveobuhvatnog napada prije izbora”, rekao je Bošković u intervjuu za AP.

Tim američkih sajber stručnjaka nalazi se u Podgorici kako bi isplanirao strategiju u borbi protiv potencijalnih ruskih i drugih sajber napada.
Strategija bi trebala da formira prije izbora koji će se održati naredne godine u Crnoj Gori. Američka vojska je svoje stručnjake poslala u Crnu Goru, a nakon što su tu državu napali hakeri povezani sa Rusijom i nakon pokušaja državnog udara za vrijeme izbora 2016. godine, podsjeća AP.

Jedan od zlonamjernih softverskih napada pogodio je Ministarstvo odbrane Crne Gore i to preko običnog mejla i tada je izgledalo da je napad iz zemlje članice NATO, a u stvari je bio hakerski napad.

“Kada je zaposleni kliknuo na atačment u mejlu, svi kompjuteri u mreži bili su pogođeni i hakeri su mogli da čitaju sve podatke koji su se nalazili u mreži”, rekao je Bošković.

Američka komanda za borbu protiv sajber napada (USCYBERCOM) u saopštenju je istakla prijateljstvo sa Crnom Gorom, sa kojom već drugi put sarađuje.

Kako ocjenjuje AP, Crna Gora, koja se nalazi na Balkanu, je strateška oblast u kojoj Rusija pokušava da obnovi svoj istorijski uticaj i dokazala je da je ključni zapadni saveznik u nestabilnom regionu koji je prošao kroz razorni rat tokom 90-ih godina.

Ruska taktika da potkopa evrointegracije Balkana podrazumijeva i anti-zapadnu propagandu napravljenu da omalovažava imidž evropskih demokratija, piše AP i dodaje da su ruske saveznice na Balkanu – Srbija i Republika Srpska odlučile da se ne pridruže NATO i da bojkotuju sankcije zapada uvedene Rusiji.

“Proruska propaganda u ovim zemljama prikazuje Zapad kao neprijatelja Srba”, piše američka agencija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je prilikom nedavne posjete Crnoj Gori da su kao rezultat saradnje dvije države razvile načine za suzbijanje najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera.

Ovo je drugi put da sajber komanda sarađuje s Crnom Gorom. Sarađivao je i sa Sjevernom Makedonijom koja će se uskoro pridružiti NATO-u.

Rusija je optužena da se miješala u izborne kampanje širom svijeta, a Moskva je to više puta negirala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šahbaz
Gost
Šahbaz

Moj sajbere kud se šećeš!?

nik
Gost
nik

hahahahahahHAHAHAHAHAHAHhahhahahahHAHAHAHAH 🙂 mene je ovo presmiješno, kakve avetinje prave od ovog mrčnog naroda

Nezlonamjeran
Gost
Nezlonamjeran

Politika je preozbiljna stvar da bi bila prepustena ” hibridima”

Spijun za sve
Gost
Spijun za sve

Evo se spremaju za sajber drzavni udar 😂

Ruski spijun
Gost
Ruski spijun

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😃😃😃😃😃😃sajber komanda drugi put saradjuje sa C.G.🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄tesko nama 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔gotovi smo 🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

Snob
Gost
Snob

A sto ce biti kada sjutra budes od Evrope morao primiti u vojsku Srbe 🤣🤣🤣🤣
Evo Vam svaki dan Evropa selje ” zbunjujuce plesove ”
I morate plesat po taktu
Ajd pozdravi

Matrax
Gost
Matrax

Ne može se motikom braniti od sajber napada!

Staxe
Gost
Staxe

Ministar…. virtuelni….

Vesi
Gost
Vesi

Rece li ovo ministar multipraktik da Amerika uci od nas

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Dolazi li i gripa od Rusa postovani ministre ?

Staljin
Gost
Staljin

A Černobil je u Aziju?

Velja gora
Gost
Velja gora

Pozdrav za SAJBER-TIGRA

Gero
Gost
Gero

Interesantan je ovaj državni udar,samo niko da ubijedi građane da se nešto od toga desilo. Mada je Bošković principijelan. On nikad nije bio bijeli orao,samo je malo bio beli.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Jedino su mogli do cifara vaših plata i imena CG špijuna doći jer ste naoruzanje udrobili ili poklonili za džabe.

Penzija
Gost
Penzija

Opet hibridi

Staljin
Gost
Staljin

Bas I nijesam siguran koja je razlika izmedju srbin cetnika i cetnika iz cg?

Send this to a friend