Politika

Bošković: Cilj Alijanse je da nema trke u naoružanju i da se svi privedu razumu

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC) koji se danas i sjutra održava u Briselu.

Tokom prvog dana sastanka, razmotrena je realizacija zaključaka sa prethodnog, i date smjernice za dalji rad u cilju nesmetanog sprovođenja politika Alijanse.

Ministri su analizirali savremeno bezbjednosno okruženje u cilju razvijanja sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na sve potencijalne izazove, u skladu sa NATO težnjama konstantnog prilagođavanja aktuelnim zbivanjima na globalnom planu. Poseban fokus bio je na inovacijama u oblasti tehnološkog razvoja, pogotovo u domenu vojne tehnologije, odnosno razvoja savremene opreme i naoružanja.

Sastanak ministara odbrane zemalja NATO održava se u  ključnom periodu za budućnost Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji je značajan element kontrole naoružanja, a time i ukupne evropske bezbjednosti. Učesnici sastanka naglasili su da će NATO posebnu pažnju posvetiti aktivnostima jačanja odbrane i odvraćanja od svih potencijalnih prijetnji.

Konstantovano je da se priroda bezbjednosnih izazova neprekidno mijenja, te da zahtijeva sveobuhvatan i uvezan odgovor svih međunarodnih subjekata. Još jednom je naglašena važnost usaglašavanja djelovanja NATO i Evropske unije, koja ostaje važan partner Alijanse. Ministri su podsjetili da će se i tokom narednih mjeseci nastaviti realizacija predviđenih zadataka i razmatrati budući oblici saradnje.

Ministar Bošković je naglasio značaj napora koji saveznice ulažu u pravcu prilagođavanja savremenim bezbjednosnim tokovima. On je istakao važnost  jedinstva unutar NATO u pružanju odgovora na prijetnje koje mogu doći iz svih strateških pravaca, te posvećenosti Alijanse zaštiti građana i njene cjelokupne teritorije. Ministar Bošković je kazao da Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, odgovorno pristupa ispunjavanju politika NATO, te da ćemo, kao pouzdan saveznik, nastaviti da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse.

“Ovaj sastanak sa onim u oktobru je dobra prilika da se daju odgovori na neka pitanja, odnosno  prijedlozi za rješavanje određenih  izazova koji postoje pred Alijansom. Najvažnije je da ovaj sastanak potvrdi jedinstvo  Alijanse i da se da odgovor na nekoliko ključnih izazova. To je prije svega, Sporazum o raketama srednjeg dometa koji Rusija krši uporno već duži period, i to što je pred Rusiju stavljen rok 2. avgust, kao rok da se vrati samom Sporazumu”, ističe ministar Bošković.

Sa druge strane, dodaje on, cilj je učvršivanje ključnog postulata Aliansje, a to je politika  odvraćanja i odbrane.

“Mislim da je ovo dobra prilika da zajednički pokažemo jedinstvo Alijanse i na taj način pokažemo svima da je bezbjednost  svih građana u Evropi i u evroatlantskoj zajednici nešto što je zagarantovano i što sigurno ne smije biti ugroženo zbog različitih ideja sa određenih destinacija. Cilj Alijanse je svakako da nema trke u naoružanju i da se svi privedu razumu, da zajednički konstatujemo da je budućnost Evrope u suživotu, a ne nikako u razvoju novih nuklearnih i konvencionalnih naoružanja, koja bi svakako značajno ograničila  bezbjednost čitave Evrope”, zaključio je Bošković.

M.D. 

 

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
SicuritateaLjutadaniTurimvamgaRade Radar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sicuritatea
Gost
Sicuritatea

Ni sam ne vjeruje u ovo sto prica

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako nam je pametan suri orao…zato se CG naoružava ….

dani
Gost
dani

Razum sile i jacega, de god imaju svoje interese tu trava vise ne raste ,nema razlike u vojnim ili civilnim zrtvama

Turimvamga
Gost
Turimvamga

Pomozi Boze !

Rade Radar
Gost
Rade Radar

Znaju li tamo ko je MULTIPRAKTIK i je li iz Makedonije ili Rumunije?

Send this to a friend