Politika

Bošković: Crna Gora će nastaviti da promoviše prozapadne vrijednosti

Crna Gora će nastaviti da promoviše prozapadne vrijednosti u regionu, kako bi doprinijela miru i stabilnosti, te opravdala status kredibilnog saveznika, izjavio je Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, na sastanku sa novoimenovanom ambasadorkom Austrije u Crnoj Gori, Anom Janković.

Kako kažu iz Ministarstva odbrane, Bošković je posebno istakao značaj odbrambenih odnosa koje su Crna Gora i Austrija uspostavile od obnove crnogorske nezavisnosti, apostrofirajući saradnju u oblasti planinskog ratovanja.

“On se osvrnuo na multinacionalnu vojnu vježbu „Zajednički izazov 2017“, koja je nedavno realizovana u Crnoj Gori, tokom koje je naša zemlja još jednom potvrdila spremnost za jačanje dobrih odnosa sa državama partnerima, u cilju pružanja adekvatnog zajedničkog odgovora na savremene bezbjednosne izazove”, kazali su iz Ministarstva.

Bošković je iskazao uvjerenje da će se Plan bilateralnih aktivnosti za narednu godinu intenzivirati i proširiti na obostrani interes.

Janković je posebno istakla saradnju koju su dvije zemlje ostvarile na polju odbrane i naglasila da će Austrija posvećeno raditi na njenom produbljavanju. Ona je navela i da će njena zemlja podržati Crnu Goru u nastojanju da ostvari jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta, pridruživanje zajednici EU.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja Crne Gore i Austrije na izuzetno visokom nivou, te izrazili punu spremnost za njeno unaprijeđenje u oblasti odbrane, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata.

Pored Janković, sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Austrije, pukovnik Tomas Ahamer.

M.B.

Send this to a friend