Politika

Bošković: Danas imamo unižavanje bezbjednosnog sektora, sadašnja vlast nesposobna da se izbori sa problemom

Foto: RTCG

Danas imamo unižavanje bezbjednosnog sektora, a sve što se govori na račun bivše vlasti je alibi za nesposobnost sadašnje vlasti da se izbori sa problemom, rekao je član predsjedništva DPS i član Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bošković u emisiji “Naglas” na Televiziji Crne Gore (TVCG).

On ističe da ovih 11 mjeseci postojanja Vlade je nešto najgore što se dogodilo Crnoj Gori.

“Ova Vlada mora da padne, jer je ona Vlada propadanja Crne Gore”, kazao je Bošković.

Savjetnik potpredsjednika Vlade za nacionalnu bezbjednost Miodrag Laković, komentarišući slučaj prisluškivanja glavnog specijalnig tužioca Milivoja Katnića, kazao je da bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić nije mogao sam da prisluškuje Katnića.

Peruničić je prije tri dana pušten na slobodu nakon što je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušan zbog sumnje da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

“Siguran sam da Peruničić nije jedini koji je umiješan u slučaj prisluškivanja. On sigurno sam nije sam postavljao urađaje, sam eksploatisao uređaje i nije pravio izvještaje i koristio ih. Nije jedina osoba koja je činila to krivično djelo”, kazao je Laković.

On je naveo da ne zna koja je uloga Peruničića u tom krivičnom djelu, već je to je posao tužilaštva da ocijeni.

“Ako nije jedina osoba, imam dilemu zašto nije zatražen pritvor, jer može doći do uticaja na svjedoke”, dodao je Laković.

On smatra da je slučaj prisluškivanja povezan sa smrću bivšeg funkcionera ANB-a Luke Bulatovića.

“Moramo sačekati tužilaštvo da iznese svoj stav u odnosu na istragu koju rade”, dodao je Laković.

Član predsjedništva DPS i član Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bošković, kazao je da ima više informacija kao član Odbora, ali ih ne može iznositi zbog oznake tajnosti. Međutim, kazao je da će tužilaštvo ovih dana saopštiti više detalja o tom slučaju.

I nakon 14 mjeseci nove vlasti, kaže Bošković, mi govorimo o bivšoj vlasti.

“U suštini samo pokazuje nesposobnost sadašnje vlasti da se izbori sa problemom koji ima u sopstvenim rukama. Siguran sam da bi bezbjednosna situacija bila bolja i da bi službe bezbjednosti radile mnogo bolje kada bi postojala komunikacija između direktora ANB-a i direktora Uprave policije. Da se ne desi da direktor ANB-a na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost glasa za izvještaj kojim se kritikuje direktor UP. Sve ono što se govori na račun bivše vlasti je alibi za nesposobnost sadašnje vlasti da se izbori sa problemom”, rekao je Bošković.

Bošković je naveo da Crna Gora ne bi mogla biti u NATO-u da je nije imala stabilnu bezbjednosnu situaciju.

On je rekao da je od obnove nezavisnosti reformisan bezbjednosni sektor, stekao zavidno povjerenje međunarodnih partnera , što je rezultiralo da Crna Gora postane članica NATO-a 2017.

“Ovo danas što imamo je unižavanje bezbjednosnog sektora”, dodaje Bošković.

Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, komentarišući slučaj Peruničića, kazao je da samo jedan čovjek po zakonu je mogao da naredi nešto takvo, a to je predsjednik Vlade, kojem odgovara direktor ANB-a, a to je bio Duško Marković.

Kada je riječ o ukupnoj nacionalnoj bezbjednosti, Laković je kazao da je jedan događaj ne može ugroziti.

“Stanje nacionalne bezbjednosti je stabilno. Službe bezbjednosti svakako da imaju bezbjednosne izazove, koji se tiču organizovanog kriminala, korupcije i slično, imamo odnos tužilaštva i policije i odnos dijela tužilaštva prema nekim predmetima koji se mogu staviti pod znak pitanja, ali sve to ne narušava bezbjednosni ambijent”, istakao je Laković.

On je istakao da se odluke ne donose “vertikalno” i u užem krugu ljudi.

“Danas imamo veći stepen demokratičnosti, svako ima pravo na svoj stav”, poručio je Laković.

Danilović je kazao da je 14 mjeseci malo u odnosu na 30 godina koliko je DPS bio na vlasti.

“Hoće da nas natjeraju da zaboravimo, ne na ono što je bilo prije 5, 10 ili 15 godina, nego ono što se desilo prošle godine”, poručio je Danilović.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
mossiLjubo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mossi
Gost
mossi

3 za zaborav

Ljubo
Gost
Ljubo

Bravo Daniloviću

Send this to a friend