Politika

Bošković – Dmohovski: Prijateljski odnosi Crne Gore i Poljske okosnica za dalju saradnju u domenu odbrane

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa ambasadorom Republike Poljske u Crnoj Gori Arturom Dmohovskim.

Tokom razgovora Bošković je istakao posvećenost Ministarstva odbrane nastavku jačanja odbrambenih kapaciteta Crne Gore u skladu sa nacionalnim i prioritetima NATO agende. On je izrazio i spremnost naše države da nastavi da pruža punu podršku daljem utemeljenju stabilnosti Zapadnog Balkana, uz konkretne doprinose kolektivnom sistemu bezbjednosti.

“Govoreći o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore, ministar je poručio da je to jedan od prioritetnih ciljeva Ministarstva odbrane, što je svojevrstan pokazatelj naše privrženosti konstantnom pospješivanju nacionalnog odbrambenog sistema. On je ukazao i na značajnu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane i naglasio da je u prethodnom periodu Ministarstvo odbrane kontinuirano radilo na unaprjeđenju odbrambene saradnje Crne Gore sa savezničkim i partnerskim zemljama”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bošković je poručio da očekuje jačanje odnosa dvije zemlje, u okviru konkretnih bilateralnih projekata, te da će se na taj način nastaviti kvalitetna promocija međusobnog razumijevanja i prijateljstva dva naroda. Takođe, tokom sastanka  se razgovaralo o mogućnostima učešća pripadnika VCG u NATO-voj aktivnosti ojačanog prisustva u Poljskoj.

Dmohovski je istakao da naša zemlja predstavlja dobar primjer u regionu kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije i da sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju jačanja sistema odbrane, karakterišu našu državu kao kvalitetnog i kredibilnog saveznika.

On je istakao važnost jačanja bilateralne saradnje dvije zemlje i naglasio da će Republika Poljska dati svoj puni doprinos njenom unaprjeđenju i u budućem periodu.

“Sagovornici su izrazili nadu da će Crna Gora nastaviti trasiranje evropskog i evroatlantskog puta. Oni su saglasni i da aktuelna pandemija izazvana virusom COVID-19 predstavlja svojevrstan globalni izazov, ali i priliku za dodatno utemeljenje povjerenja i zato istakli važnost daljeg unapređenja sveobuhvatne bilateralne saradnje dvije zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend