Politika

Bošković-El Sisi: Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice

Bošković i El Sisi

Crna Gora je prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice, a Vojske Crne Gore značajno doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, poručio je predsjednik Egipta Abdel Fatah El Sisi na sastanku sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

Osvrćući se na bezbjednost regiona i aktuelne bezbjednosne izazove, El Sisi je naglasio važnost jačanja integrisanog djelovanja, čime možemo zajednički doprinijeti bezbjednijem okruženju.

On je posebno istakao Crnu Goru kao svijetao primjer multietničkog i multireligijskog sklada.

Ministar Bošković je kazao da je ova posjeta, novi stimulans za jačanje saradnje naše zemlje sa Egiptom, strateški važnim u bezbjednosnom i političkom kontekstu.

On je naglasio da uspostavljanje bliže saradnje sa državama afričkog kontinenta predstavlja želju crnogorske strane za daljim jačanjem prijateljstva, razvojem bilateralnih odnosa i sveukupne saradnje, a gdje Arapska Republika Egipat igra veoma vaznu ulogu.

Ministar je dodao da regionalna i međunarodna saradnja, pored evropske integracije i djelovanja u okviru NATO struktura, ostaju tri ključna spoljno politička prioriteta Crne Gore, ističući da ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture.

Bošković je zaključio da EU i NATO moraju ostati proaktivni u regionu Zapadnog Balkana i pružiti kredibilnu perspektivu integracije.

On je apostrofirao značaj dugogodišnjeg partnerstva EU i Egipta u okviru evropske politike susjedstva, te da je Egipat veoma vazna država u južnom susjedstvu EU s kojim razvija strateške odnose.

Na sastanku je potvrđena snažna posvećenost promovisanju regionalne saradnje i dijaloga u okviru Unije za Mediteran, što se prepoznaje kao prioritetni okvir saradnje u euro-mediteranskom regionu.

Zaključeno je da je efikasan regionalni mehanizam posebno značajan u trenutnom kontekstu, kako bi se ohrabrile njegove članice da se fokusiraju na zajedničke interese i mogućnosti unaprjeđivanja saradnje i političkog dijaloga.

Bošković – El Asar

Ministar se sastao i sa državnim ministrom za vojnu proizvodnju, generalom Mohamedom El Asarom. Tom prilikom razmotreni su aktuelni fokusi Ministarstva odbrane Crne Gore na polju modernizacije i opremanja vojske, kao i razvijanju novih modaliteta saradnje dvije zemlje.

Bošković je kazao da VCG nastoji da prati trendove u razvoju naoružanja i opreme, kako bi ravnopravno sa saveznicima mogla da se suoči sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Konstatovano je da do sada nije uspostavljena značajnija saradnja u oblasti odbrane, alinda ne u narednom periodu moguce otvoriti i ta vrata za saradnju.

Send this to a friend