Politika

Bošković na NATO sastanku: Crna Gora da ostane posvećena evroatlantskim principima

Na kraju mandata kao ministra odbrane želim da zahvalim za sve ono što su pripadnici Vojske učinili kako bi Crna Gora bila prepoznata kao jedna od zaista pouzdanih članica Alijanse, uz nadanje i želju da Crna Gora i u narednom periodu ostane u potpunosti posvećena vrijednostima evroatlantskih integracija i svega onoga što našu zemlju svrstava u red 30 najrazvijenijih demokratija u svijetu, kazao je Predrag Bošković tokom drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku su ministri odbrane 30 zemalja konstatovali da je NATO pokazao da ostaje relevantan akter na globalnom planu, o čemu svjedoči napredak ostvaren na planu jačanja spremnosti snaga, kao i zavidan nivo sposobnosti Alijanse da se prilagodi tokovima izmijenjenog bezbjednosnog okruženja.

“Uzimajući u obzir posvećenost Alijanse zaštiti teritorije i stanovništva, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne izazove sa teritorija van granica NATO”, navode u Ministarstvu.

Bošković je kazao da projektovanje stabilnosti predstavlja važan segment koji doprinosi očuvanju globalne bezbjednosti. Naglasio je da je potrebno raditi na izgradnji kapaciteta i unapređenju saradnje sa partnerima u cilju suzbijanja prijetnji van granica Alijanse, čime se ujedno jača i cjelokupna bezbjednost NATO.

“Crna Gora kao pouzdan partner NATO dala je svoj doprinos u samoj borbi protiv pandemije Kovida-19, ali i unutar Crne Gore i kroz misije i operacije u kojima je učestvovala u prethodnom periodu, kao neodvojivi dio Alijanse. Činjenica je da Crna Gora apsolutno nijednu misiju, kao ni operaciju nije dovela u pitanje zbog ove pandemije”, poručio je Bošković i dodao da Crna Gora, svjesna značaja važnosti projektovanja stabilnosti, nastavlja da daje aktivan doprinos očuvanju globalnog mira kroz upućivanje pripadnika u međunarodne misije i operacije.

On je, takođe, podsjetio da naši vojnici uspješno obavljaju svoje zadatke u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, kao i da se tokom decembra očekuje upućivanje pete rotacije, čime nastavljamo da pružamo doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP).

Povodom obilježavanja 20 godina politike “Žene, mir i bezbjednost”, odnosno Rezolucije 1325 koja predstavlja najvažniji dokument iz oblasti rodne zastupljenosti u sektoru odbrane, još jednom je potvrđena posvećenost Alijanse tom važnom pitanju.

“Istaknuto je da NATO, zajedno sa partnerima, prepoznaje važnost aktivnog uključivanja žena u proces donošenja odluka i njihovog većeg angažovanja u odbrambenim i bezbjednosnim institucijama u okviru Alijanse i saveznica”, dodaju u Ministarstvu i naglašavaju da je Bošković zahvalio kolegama na sadržajnoj i kvalitetnoj saradnji, kao i podršci saveznica tokom prvih godina članstva Crne Gore u NATO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bozidar
Gost
bozidar

Bla bla truć truć ajde bivši fino pakuj i oslobodi nas svog prisustva.

Turkic faruk
Gost
Turkic faruk

Crna gora zauvjek u NATO u

Send this to a friend