Politika

Bošković na sastanku ministara odbrane NATO zemalja

Official Group Photo

Ministar odbrane Predrag Bošković danas i sjutra učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se održava u Briselu.

“On je danas istakao da će Crna Gora ostati odgovoran saveznik koji sprovodi politike Alijanse i doprinosi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje. Ministar je kazao da će naša zemlja podržati zajedničke napore saveznica u suočavanju sa prijetnjama upućivanjem izviđačkog odjeljenja u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, što će predstavljati direktan doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP)”, navodi se iz Ministarstva.

Takođe, kako je istakao Bošković, Crna Gora nastavlja sa započetim reformama odbrambenog sistema u cilju pune integracije u sistem kolektivne bezbjednosti, a doprinos regionalnom miru i stabilnosti biće jedan od prioriteta u budućem periodu.

“Sastanak je bio prilika da se analizira napredak ostvaren na planu sprovođenja odluka donijetih na Samitu koji je u julu ove godine održan u Briselu, kao i da se, na osnovu ostvarenih rezultata, daju smjernice za dalji rad na implementaciji aktivnosti koje Alijansa sprovodi u cilju jačanja kolektivne odbrane”, dodaju iz Boškovićevog resora.

Uzimajući u obzir nepredvidivo bezbjednosno okruženje i izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca, kao i posvećenost Alijanse očuvanju bezbjednosti država članica, saveznice su naglasile važnost jačanja jedinstva i solidarnosti među njima.

“Takođe, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne prijetnje i izazove koje dolaze sa teritorija van granica Alijanse. NATO će nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, uz sveobuhvatan pristup i dugoročne ciljeve, što zahtijeva i angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice, rečeno je na sastanku”, navode oni.

Bošković se susreo sa američkim sekretarom za odbranu, Džimom Matisom. Dvojica ministara konstatovali su da su odnosi dvije zemlje na izuzetno visokom nivou, te da su posebno unaprijeđeni nakon što su SAD i Crna Gora postale saveznice unutar Alijanse.

 

 

Send this to a friend