Politika

Bošković: Protesti najsnažnije politički obojeni

Ministar odbrane Predrag Bošković govoreći o protestima, te povezanosti “nezadovoljstva građana” u Tirani, Beogradu i Podgorici, kaže u intervjuu za Dnevne novine da oni u Crnoj Gori imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu. Bošković je uvjeren i da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru, kako zbog uređenosti institucija sistema, tako i zbog činjenice da smo dio Sjevernoatlantskog saveza.

Ministar odbrane je kazao i da je naša zemlja već u prvoj godini članstva imala za 250 odsto veći priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO, ali i da je planirano da resor kojim rukovodi tokom 2019. ostvari prihod do pet miliona eura od prodaje viška naoružanja.

“Konkretan primjer NATO sistema kolektivne bezbjednosti je zaštita našeg vazdušnog prostora od strane NATO saveznika. Govorim o misiji AIR policing, koja je počela na godišnjicu članstva u Alijansi. Tu misiju za naše potrebe obavljaju Italija i Grčka, po modelu koji se već primjenjuje na vazdušni prostor Albanije i koji se pokazao vrlo efikasnim”, kazao je Bošković.

Drugo, dodaje on, članstvo omogućava Crnoj Gori da ravnopravno učestvuje u procesu kreiranja globalne bezbjednosne politike, da odlučuje o ciljevima od zajedničkog interesa i sredstvima pomoću kojih će se oni postići.

“Crna Gora članstvom u Alijansi zadržava svoj puni suverenitet jer taj savez ne može donijeti odluku koja bi bila u suprotnosti ili protiv nacionalnih interesa neke od saveznica. Članstvom se ne gubi ništa, jer se odluke donose konsenzusom, a aktivnosti su vođene principom solidarnosti”, naveo je Bošković.

Region je i dalje pun neriješenih pitanja i samim tim pun izazova. Bošković je uvjeren da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru.

“Istorijski dogovor između Republike Sjeverne Makedonije i Grčke je najbolji dokaz da ne postoje „nerješivi” problemi, već da je za rješavanje određenih pitanja potrebna jasna i odlučna politika i dovoljno hrabri lideri da tu politiku sprovedu. Uvjeren sam da su evropske i evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana najbolji garant stabilnosti ovog regiona, a integracijski procesi doveli bi do mogućnosti mirnog rješavanja otvorenih pitanja. Crna Gora je suverena i nezavisna država i veliki zagovornik politike otvorenih vrata, ali prihvata i drugačija mišljenja. Budući da su većina zemalja regiona zagovornici i učesnici u zajedničkim misijama pod okriljem NATO-a, EU-a ili UN-a, odnosno da su im slični vodeći spoljnopolitički interesi, nema prostora za bojazan za negativne refleksije na mikro nivou”, uvjeren je Bošković.

Bezbjednosni izazovi u regionu su, ističe on, identični onima sa kojima se suočava šira međunarodna zajednica hibridne prijetnje, migracije i nasilni ekstremizam.

“U slučaju Crne Gore, hibridne prijetnje su najizraženije i zahtijevaju najveću posvećenost. Međutim, kroz odlučnu politiku i snažnu podršku saveznika i partnera, Crna Gora uspijeva da na adekvatan način odoli svim spoljnim uticajima i štetnim metodama kojim pribjegavaju njihovi tvorci. Svakako da tome najviše doprinosi činjenica da smo od juna 2017. godine dio najmodernijeg vojno-političkog saveza današnjice. Uvjeren sam da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru, kako zbog uređenosti institucija sistema, tako i zbog činjenice da smo dio Sjevernoatlantskog saveza”, kazao je Bošković.

Nakon Tirane i Beograda, i u Podgorici su aktuelni protesti. Traže se ostavke i vlada građanskog jedinstva. Bošković proteste u Podgorici vidi kao legitiman vid izraza nezadovoljstva, ukoliko protiču u mirnim i demokratskim okolnostima i bez upliva raznih političkih interesa sa strane.

“Međutim, u datom primjeru izostaju konkretni socijalni zahtjevi, te samim tim se gubi i karakteristika građanskih protesta. Protesti u Crnoj Gori, čini se, imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu, te stoga na našim ulicama subotom nije bilo niti jedne nacionalne zastave, što nije slučaj u Beogradu ili Tirani”, kazao je Bošković.

Takođe, dodaje, ove proteste karakteriše apsolutna politička disperzija glavnih aktera oko državno pravnog statusa Crne Gore i aktuelnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje.

“Međutim, ono što je ipak zajedničko nosiocima ovih protesta, jeste preuzimanja vlasti sa ulice, lične i porodične uvrede, prijetnje i jedan novi nivo političke nekulture. Uzrok se sigurno krije i u odsustvu sposobne opozicije koja se smatra snažnom i vičnom da se na parlamentaran način izbori sa vlašću koju osporava, što sve zajedno prilično škodi ukupnoj slici stabilnosti regiona, kome je prije svega potreban dalji ekonomski rast i povoljan poslovni ambijent koji, kao takav, garantuje sigurnost i bezbjednost aktuelnim i potencijalnim stranim i domaćim investitorima. Predsjednik države i predsjednik Vlade više puta su naglasili da su njihova vrata otvorena za fer politički dijalog u okviru institucija, ali je spremnost druge strane izostala. Sve u svemu, izborna volja građana je demokratski princip koji se mora poštovati”, naveo je Bošković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kompletirano
Gost
Kompletirano

A da odsluži vojsku kao Vulin, i postane desetar?

Bxdc
Gost
Bxdc

Protesti su propali zbog mijesanja opozicije. A ovim botovima porucujem:
Cijena el energije
Cijena goriva
Vektra
Marovic
Koverta
Odstete Kalicu i dr.

Ako Vam je dobro onda nista

Za ponoviti !
Gost
Za ponoviti !

Međutim, ono što je ipak zajedničko nosiocima ovih protesta, jeste preuzimanja vlasti sa ulice, lične i porodične uvrede, prijetnje i jedan novi nivo političke nekulture.

Tupan i glupan
Gost
Tupan i glupan

Obozavam ove botove. 2 covjeka pisu iste textove. Mozak im atrofirao od podriguse iz drzavnih rezervi 🙂

Dumb, dumb, dum
Gost
Dumb, dumb, dum

DUMB, DUMBER and DUMBEST : 2 pisu iste textove treci odgovara.
Uvijek su mi fascinantni oni koji otkrivaju podvale ili gramaticke greske evidentno iziritirani sadrzajem komentara ili clanka 🙂

Za ponoviti !
Gost
Za ponoviti !

“Protesti u Crnoj Gori, čini se, imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu, te stoga na našim ulicama subotom nije bilo niti jedne nacionalne zastave, što nije slučaj u Beogradu ili Tirani”

ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Ovdje su u pitanju sebicni interesi opozicije, koji ne mare za gradjane i za njihovu buducnost.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Cime se sve sluze opozicionari, jeftinim trikovima koji ne prilice ozbiljnim politicarima. Da nam ovi cirkusanti vode drzavu, potpuna katastrofa bi nastala.

Marelica
Gost
Marelica

Dzabe sve opoziciji, podrska od strane gradjana im postepeno jenjava, toga su i oni svjesni.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Nikad ovo nijesu ni bili gradjanski protesti.

StevanPG
Gost
StevanPG

Zamislite vi potpisali su sporazum dje se kao zalazu za jednistvo a oni sami sto su kamere ugasile taj sporazum je nestao, nepostojeci je jer ovo oni se izmedju sebe svadjaju danima.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Vise bih postovao da su sami izasli gradjani i rekli sta im smeta, a ovako kad vidim opoziciju to mi je vise smijesno postalo.

Cipsy
Gost
Cipsy

Da nije stranih budzeta ove proteste ne bi bilo ni protesta, to svi zivi znaju.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ne mogu oni danas u demokratskim zemljama da preuzimaju vlast sa ulica! To vise ne moze, sad se gradjani pitaju imaju izbore pa da vidimo sta ima da nama gradjanima ponude.

mina
Gost
mina

Omer Sarkic,Dzema Perovic,Hodzic,Ratka Jovanovic,i ostali iz organizacionog odbora,su sve sami antidrzavni elementi,skoro, kao da ih je Dusko Kovacevic ,stvorio.Ali ,zato si ti Boskovicu ,pravi patriota,po mjeri DPS-a.Ogromna ustedjevina,stanovi,kuce,dzipovi,plate,privilegije,nicim zasluzene,osim funkcijom,su vasi parametri za patriotizam,tako da svi ostali gradjani,koji su materijalno skromni,i koji protestuju,su ,uglavnom drzavni neprijatelji,Bravo za tebe,harizmaticni vojni ministre.

zacanka
Gost
zacanka

Sam je DiKej rekao da placa proteste u CG a Mandic sa Medojevicem isao po pare od Dake u Bg! Tako da odje je jasno da samo zele da ispune svoje interese.

Vitinka
Gost
Vitinka

Mislim da smo svi svjedoci neslaganja unatar opozicijei i da svakim danom se samo prepucavaju izmedju sebe i DiKeja oko toga ko je vodja protesta, i sta je tu dobro za nas gradjane? Nista.

ines23
Gost
ines23

Ko bi danas pristao da mu drzavu vode opozicioni vandali? Niko, zato i nikad nece uspjeti u svojim namjerama.

Kosta
Gost
Kosta

Ja u svim tim protestima vidim samo jednu ogromnu glad za vlascu od strane opozicije koja je svjesna da preko izbora ne mogu doci na vlast.

oliver14
Gost
oliver14

Sa nacinom protestanata u Albaniji i Srbiji se nista ne moze postici, jer onakvo ponasanje nije dobro ni za drzavu ni za drustvo.

goran1978
Gost
goran1978

To se vidi da su protesti opozicije, jer narodu nikad ne bi pali na pamet oni zahtjevi koje su oni predocili.

Peka
Gost
Peka

Boškoviću, ti si najčistiji primjer kratke memorije Crnogoraca…do juče si bio u “Bijelim Orlovima”, a danas lagano sve obmanjuješ kako si Crnogorac.

Hi there
Gost
Hi there

Ti kao ministar odbrane bi trebao da radiš
SVOJ I SAMO SVOJ POSAO !

katja
Gost
katja

Svima je jasan cilj organizatora ali i ovome polako dolazi kraj

Suncica
Gost
Suncica

Pa svi znaju da su protesti politički samo jos da im se ukine ova mogućnost da oni rade sta oce, da uznemiravaju ovaj narod njihovim scenama

KnjazMilos
Gost
KnjazMilos

Ja jos ne cuh nekog od organizatora i lidera politickih partija da predstave neki svoj program da predstave svoju viziju, svaka druga im je Milo Djukanovic i sve sto znaju je da prave buku i blokiraju ulice, nekad i satore rasire.

Shetac
Gost
Shetac

Na pocetku sam vjerovao da su to gradjanski protesti, ali kasnije su pale maske i potpisan je sporazum, valjda su se nadali da ce time povecati prisustvo gradjana na protestima, naravno uz trobojke i kokarde koje su obavezene na svim protestima.

TRkac
Gost
TRkac

Naravno da su ovo protesti koji politicki obojeni od strane opozicijonih partija koje ne priznaju ni Crnu Goru ni njene gradjane.

Trotinet
Gost
Trotinet

Da su se pitali oni koji danas protestuju Crna Gora danas ne bi ni postojala. Prvo nikad ne bi postali nezavisni, drugo i nas bi uvukli u svoje probleme oko teritorija i pitanjima koje vuku godinama unazad, trece nikad ne bi usli u NATO i odje bi cinili sto bi im doslo do ruke.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Nema srece od ovakvih protesta slobodno,tu se vise ni ne zna ko pije a ko placa ,te dk te frontovi sponzori te vijesti ,ne daj boze da milo podnese ostavku ,oni bi zaratili medjusobmo oko fotelja

Leart
Gost
Leart

Meni su tu najjaci frontasi,uzeli su milione od rusa 2016te i sad oni kao protestvuju zato sto je migo dao pare za gorivo aktivistima

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

100 000 za gorivo ? Šta troše, kerozin ?

Komita
Gost
Komita

Jos sad oni zele da lome barikade biju miliciju i ulaze u skupstinu ,pa dajte ljudi je li realno ovo sto se radi ,dokle cemo dozvoljavat ovim placenicima da ,,protestvuju”

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ima li nekog zakona da se zabrani blokiranje recimo centra grada protestom? Ili treba protest protiv protestvovanja pravit ?

Liberal
Gost
Liberal

Ovi protesti su najamnicka rabota ,niko od organizatora to ne radi zbog naroda,nego samo radi svojih dzepova i fotelja

Stefo12
Gost
Stefo12

Nego sta nego obojeni ,a reci ti meni ministre od cega nas ti to branis kad nam lice sa potjernice finansira protestante i sad svoj protest organizuje ? Eto cak sinoc i izjavi kako planira da se bavi politikom ? Kada ce DK biti uhapsen?

Flojd
Gost
Flojd

Čim uhapse Sveta Marovića

slavko
Gost
slavko

Pa što? Naravno sve je politika a vi iz vlasti saopštavate to kao da otkrivate toplu vodu!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Iskreno vise volim Mila, Duska i DPS 100 puta no opoziciju pa lupajte minuse koliko ocete ali mi nije jasno zasto ovoga ne maknu. Kako ne vide da zbog ovakvih gube podrsku dobrog dijela gradjana. Ima tamo finih dobrih ljudi. Ovoga i Darmanovica ne voli niko iz DPS-a.

anonimni
Gost
anonimni

I ja bi priča Boskovicu da je zemlja ravna ploča da mi žena i ja primamo 4-5 hiljada mjesečno.

Faust
Gost
Faust

Protesti i jesu politicki, sta je sporno? Nije jos zabranjeno misliti svojom glavom.

Gost
Gost
Gost

Bošković bi da bude vječiti ministar ako ikako može do penzije. A vala dosta brate.

slavko
Gost
slavko

Kao ministri kod knjaza-kralja Nikole, samo rotacija ministarske fotelje

Joxim
Gost
Joxim

U Srbiji i Albaniji se sigurno mnogo krade od sirotinje. Problem je što ste vi uhvaćeni na djelu.

Boko
Gost
Boko

Nesto ne vidjesmo koliko nam je to na platu vise ministre neke odbrane,od tih direktnih investicija?

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo da ti ostanes vjecito na vlasti a pricas tobož o demokratije licemjeru

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Ovo je ljudina.

Sipak
Gost
Sipak

Nece niko da rizikuje da ti komentar prihvati kao ironiju, imat ces sve dislajkove !!!

Send this to a friend