Politika

Bošković: Protesti SPC koriste se za negaciju Crne Gore

Predrag Bošković

Ministar odbrane Predrag Bošković ocijenio je da se protesti u organizaciji Srpske pravoslavne crkve SPC koriste kao negacija crnogorskog državnog bića i identiteta, ali i Crne Gore kao nezavisne države.

Bošković je, komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti i dešavanja koja su uslijedila nakon njegovog usvajanja, rekao da se galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

“Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gdje govore da će se Crna Gora kad-tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, rekao je Bošković u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore RTCG.

Mora im, kako je rekao, poručiti da je zakon stupio na snagu, da se neće povući i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Marković, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

“I prije zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je željela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će vidjeti da zakon nije usmjeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori”, rekao je Bošković.

Kometarišući litije i molebane koji se održavaju širom Crne Gore, Bošković kaže da je demokratsko pravo MCP da ih organizuje, sve dok su skupovi mirni i dok šalju mirne poruke.

Poručio je da država neće otimati manastire, već želi da to pitanje uvede u red i riješi na moderan način, kao sve evropske države.

“Svi moramo biti svjesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze vjerskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. Radilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih međunarodnih adresa, među njima i Venecijanske komisije. Ono što treba naglasiti je da je taj zakon iskorišćen kao okidač za sprovođenje raznih malicioznih aktivnosti protiv Crne Gore i ono što je specifično da imamo prvi put neskriveno miješanje državnih organa Srbije i njihovih funkcionera u politička pitanja Crne Gore”, rekao je Bošković.

Kad je riječ o slanju crnogorskih vojnika u Irak, Bošković je rekao da prate dešavanja na Bliskom istoku.

“Posljednjih dana imamo deeskalaciju sukoba. Pratimo situaciju zajedno s NATO partnerima i procijenićemo je li bjezbjednost zagarantovana i nakon zajedničkih razgovora odlučićemo hoćemo li slati jednog do dva vojnika”, kaže Bošković.

Govoreći o hibridnom ratu koji se vodi protiv Crne Gore, Bošković je rekao da je, s obzirom na to da je Crna Gora članica NATO-a, koncvencionalna prijetnja malo moguća zbog člana 5 Sjevernoatlanstkog ugovora.

“Ali ono što osjećamo duže vremena je specijalni hibridni rat koji se vodi protiv Crne Gore iz određenih centara. I do sad smo se borili, borićemo se i izborićemo se, jer imamo kapacitete da odgovorimo na takve prijetnje”, tvrdi Bošković.

121

avatar
1000
87
34
0
 
115
DAKA S-400Petar PetrovicGen. DukljaninNenadMitar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Minisre , ostavi se budalastina . Sto bi sa Jadranom i OGK koja je unijela 56 kg bijelog .
Sta ste uradili da se to vise ne desi. ..

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Boki ti si naš, Tvoji beli orlovi

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Svaka cast, BOSKOVICI su pametni, ljudi to im je genetska predispozicija, pozdrav za CRNU GORU.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vazda ima crna ovca!

Ljubo
Gost
Ljubo

Tvoje konstatacije vide i ptice na grani

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Polako,kad Crna Gora kroz koju godinu,postane turistička velesila,onda će ovi što se sad rugaju naprasno okrenut ploču! Ali mi im nećemo vjerovat ni sad ni onda!?

Nenad
Gost
Nenad

Vec ove god ce biti 10% vuse turista nego lani..ne sordamo se mi sa cg nego sa ovima sro misle da su oni cg ..i na racun toga vladaju 30 god..pa ti razmisli ko se sa kim sprda..

Nema veze
Gost
Nema veze

Ne priznaju oni ni da je Zemlja okruglia, ni da se vrti oko Sunca, a ne ono oko nas, pa šta sad. Neznanje se uvijek obije o glavu neznalice.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ministar vojni od 20kg sa krevetom. Prekaljeni ratnik i bijeli orao! Majku bi prodali za 10 dukata. Ovakvi su se turcili nekad

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Niko ne negira našu državu Crnu Goru.negira tebe i tebi slične što uništiste sve što predstavlja dobro.

Bambusač
Gost
Bambusač

Svi se sprdaju sa CG. Sebi,Albanci,Muslimani,Bošnjaci,Hrvati… Budite svjesni toga.

Politikolog
Gost
Politikolog

Srbija salje popove u osvajanju Cg.. Smijesno

Miško
Gost
Miško

Ne znam kako iko moze da podrzava SPC i Amfilohija, posebno ne posle njegovih stavova o Cg i nastojanju da iskorijeni sve crnogorsko

crnogorka
Gost
crnogorka

Bilo bi dobro kad bi ovaj narod procitao zakon o slobodi vjeroispovjesti, manje bi ih SPC za nos vukla

Sara
Gost
Sara

Dzabe im sve! Crna Gora ce im uvijek biti bolna tacka!

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav lik, partijski uhljeb.

Šula, Pljevlja
Gost
Šula, Pljevlja

I u školi je bio najposlušniji.

vukomita
Gost
vukomita

SETACI VJERNICI TUDJE CRKVE PROCITAJTE PROGLAS EVROPSKOG SAVJETA ZA SPOLJNE ODNOSE PA CE BITI SVE KRISTALNO JASNO..ILI MOZDA NEZNATE LATINICU..KAKVU SU VAM DIJAGNOZU DALI NECETE SE OD NJE LAKO OPRAT

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

Śedi i jedi taj sendvič. I možda da odeš na neki kurs računara. No nemaš vremena od botovanja.

Send this to a friend