Politika

Bošković: Razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija ključan u borbi sa bezbjednosnim izazovima 

Razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija ključan je u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, otvarajući konferenciju o vojnim komunikaciono-informacionim tehnologijama (ICMCIS), koja se danas i sjutra održava u Budvi.

Bošković je istakao da je u eri savremenih bezbjednosnih izazova, čija priroda odavno prevazilazi konvencionalne oblike, veoma značajno kontinuirano unapređenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

“U tom smislu, posebno su bitne usaglašene, koordinisane aktivnosti  nosilaca zajedničkog sistema kolektivne odbrane”, kazao je ministar.

On je dodao da su ovakve konferencije idealna prilika da se čuje o inovacijama na polju informaciono-komunikacionih tehnologija i načinu na koji se mogu implementirati u vojne sisteme.

Ministar odbrane je dodao da članstvo u NATO Crnoj Gori omogućava da, u komunikaciji sa relevantnim NATO tijelima, ali i kroz bilateralnu saradnju sa saveznicima, dodatno unaprijedi odbrambeni sistem.

“Svakako da je jedan od najznačajnijih segmenata našeg sistema upravo vojna informaciono-komunikaciona oblast”, istakao je Bošković.

On je kazao da Ministarstvo odbrane ima sadržajnu saradnju sa NATO Organizacijom za komunikacije i informacije, koju je formalizovalo u martu prošle godine, zaključivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti C4ISR aktivnosti, dok je paralelno sa tim zaključen Tehnički sporazum sa NATO Agencijom za komunikacije i infromacije o pružanju usluga za desetogodišnji period.

“Time je, osim formalno-pravne obaveze, još jednom iskazana želja i namjera da kontinuirano poboljšavamo naš informaciono-komunikacioni sistem”, kazao je Bošković.

Ministar je zaključio da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore uvijek podržavati forume čiji je cilj razmjena iskustava u naučno-tehnološkoj sferi, budući da se samo razvojem vojnih informaciono-komunikacionih tehnologija može adekvatno odgovoriti na aktuelne bezbjednosne izazove.

S.Đ.

Send this to a friend