Politika

Bošković: Trinaesti jul crnogorski svetionik i feniks

Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula – crnogorskog svetionika i feniksa, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na Čevu, gdje je položio vijenac, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva.

U pratnji ministra bili su i gradonačelnik Prijestonice Cetije Aleksandar Kašćelan i NGŠ VCG Dragutin Dakić.

Bošković je poručio da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak.

“Gordo crnogorsko trajanje zasijenilo je svijet, a porobljenim bila je jedina luča nade. 13. jul je sve, izvor i ishodište. On je i vječnost u nepokolebljivost ideje, ali i vrijednost koja se kalila na dušama crnogorskih ratnika koji kušahu mačeve pletući vijenac imenu Crne Gore”, istakao je ministar.

Tom prilikom je podsjetio da je doprinos Crne Gore antifašizmu u Drugom svjetkom ratu svojevrstan fenomen.

“Dovoljno je navesti samo da je u periodu od 1943. pa do postojanja SFRJ bilo 198 generala iz Crne Gore, da je čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata Crnogorac bio načelnik Vrhovnog štaba, da su u proleterskim jedinicama Crnogorci zauzimali glavne komandne i komesarske dužnosti, da su vodili amrije, divizije i korpuse, ali i bili među najhrabrjim partizanskim borcima, o čemu svjedoče 256 ordena narodnog heroja”, kazao je ministar.

Koliki je bio doprinos govori i podatak da je u prvim poslijeratnim godinama od ukupnog broja generala JNA, njih 38 odsto bilo iz Crne Gore, koja je predstavljala 2 odsto jugoslovenske populacije.

Oba 13.jula, berlinski i ustanički, prema riječima ministra, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti.

“Prve ustaničke puške – Čeva, Virpazara i Lovćena nijesu samo crnogorske, već su evropske, civilizacijske i antifašističke, a tih dana Crna Gora je učila pjesnika kako sa besmrtnošću treba zboriti”,  istakao je Bošković.

Na Čevu je posebna počast odata kapetanu Đuru Draškoviću, čije ime nosi i jedna od kasarni Vojske Crne Gore.

“Elitni oficir sa mnogih poprišta, životom plati vjernost otadžbini i položenoj zakletvi. Kapetan Đuro Drašković je postao i istina i legenda, istina koja nas opominje da se više nikad ne ponovi, a legenda kojoj se klanjamo i čiju žrtvu danas proslavljamo, jer se u odbrani države i krune hrabro i istrajno usprotivi zatiranju svega crnogorskog”, istakao je Bošković i dodao da je put do nezavisnosti i obnove Crne Gore počeo od njihovih života.

A na vječnu kuću kapetana crnogorske vojske Đura Draškovića vijenac je položio načelnik Generalštaba general major Dragutin Dakić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
volim te zeleno
Gost
volim te zeleno

Da je vjecna junacka i casna Crna Gora!
Tako se voli otadzbina!

Svijetla majska
Gost
Svijetla majska

Živjela Vojska Crne Gore! Srećan praznik!

Kotor CG.
Gost
Kotor CG.

U zdravlje g.Boskovicu

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Da nam zivis jos dugo Boskovicu na celo slavne crnogorske vojsje

Send this to a friend