Politika

Bošković u Briselu: Čitav svijet ide prema miru

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je kazao da Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, nastavlja da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse u kontinuiranom unapređenju sistema kolektivne odbrane.

Bošković učestvuje na sastanku Sjevernotlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC), koji se juče i danas održava u Briselu.

“Dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO završen je više nego uspješno, jer smo razmotrili veliki broj pitanja od interesa za Alijansu, kao i značajan broj izazova koji su postavljenu pred nju. Zaključci koji su usvojeni govore u prilog tome da je danas situacija o spremnosti snaga u odnosu na ono što je bilo, značajno unaprijeđena i to je možda najznačajniji podatak – da NATO danas može da odgovori mnogo brže i sa mnogo jačim kapacitetima nego što je to bilo u prethodnom periodu”, kazao je Bošković.

Na sastanku je, kako je istakao, razgovarano o pitanjima koja se tiču izazova, a koja se do sada nijesu pojavljivala, koja mogu da izazovu određenu nestabilnost.

“Saglasni smo da se na to mora obratiti pažnja, kako se ne bi uzurpirala stabilnost, kako Evrope, tako i evroatlantske zajednice. Ovo je bio dobar sastanak pred Samit koji će se održati u decembru, jer su poruke koje su danas definisane zaista ohrabrujuće. Mislim da je danas jasnije da čitav svijet ide ipak prema miru, a manje prema nestabilnosti”, navodi Bošković.

Na pitanje da li očekuje da će se Rusija do 2. avgusta vratiti poštovanju Sporazuma o raketama srednjeg dometa, Bošković je odgovorio da se nada da će zvanična Moskva poštovati taj Sporazum.

“Cilj NATO je da se poštuje taj Sporazum i smanji potreba za raketama srednjeg dometa, bilo konvencionalnim bilo nuklearnim. Cilj je da zajednički pratimo situaciju da vidimo kakav će biti odgovor Rusije do 2. avgusta”, naveo je Bošković.

Govoreći o važnosti jedinstva saveznica i odgovornog ispunjavanja politika Alijanse, Bošković je istakao da će Crna Gora odlučno pristupiti ispunjavanju odluka sa Samita u Velsu kako bi do 2024. godine dostigla potreban nivo izdvajanja za odbranu.

Učesnici sastanka razmotrili su pojedinačni napredak u jačanja spremnosti snaga, shodno potrebama efikasnog djelovanja Alijanse u izmijenjenom bezbjednosnom okruženju. Polazeći od značaja kontinuiranog unapređenja i prilagođavanja savremenim bezbjednosnim izazovima, naglašeno je da ovaj proces mora ostati u fokusu Alijanse.

Ministri su, analizirajući zbivanja na globalnoj političkoj sceni, istakli da će NATO ostati posvećen politici projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, kao i da će nastaviti sa angažmanom u misijama i operacijama kako bi doprinijeli unapređenju međunarodne stabilnosti.

Crnogorski ministar odbrane imao je u Briselu i dva bilateralna sastanka, sa kanadskim kolegom, Hardžitom Sadžanom, kao i hrvatskim, Damirom Krstičevićem.

Bošković-Krstičević

Bošković i Sadžan razgovarali su o modalitetima razvoja i unapređenja odnosa Crne Gore i Kanade na odbrambenom planu.

“Posebno je naglašeno zajedništvo i savezništvo dvije zemlje u domenu zajedničkog učešća u okviru NATO aktivnosti Ojačanog prisustva na Istoku (eFP – Enhanced Forward Presence), u kojoj Kanada ima ulogu vodeće nacije, a gdje je Crna Gora upravo uputila drugi kontingent od 10 pripadnika VCG”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa hrvatskim kolegom, izraženo je zadovoljstvo sadržajem i kvalitetom odnosa dvije zemlje na planu odbrane, sa posebnim akcentom na zajedničko učešće u misijima, posebno u Resolute Support u Avganistanu.

Pored razmjene mišljenja o bezbjednosnoj situaciji u regionu, ministri odbrane dvije susedne zemlje i saveznice u okviru Alijanse, razmatrali su i konkretne mogućnosti zajedničkog definisanja i realizacije logističkih ciljeva i potreba prema NATO agenciji za podršku i nabavke (NSPA), u cilju modernizacije oružanih snaga dvije zemlje.

Send this to a friend