Politika

CG neće ratovati ni protiv Srba ni Albanaca na Kosovu

Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da je njegova nedavna izjava, da bi crnogorska vojska učestvovala u akcijama na Kosovu, istrgnuta iz konteksta, na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država.

“Članstvom u NATO, Crna Gora je postala dio sistema koji baštini vrijednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrijednosti je unaprjeđenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom svijeta“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama.

“U tom kontekstu, naša država, sada i u svojstvu članice NATO, u svakom svom angažmanu, promovisaće isključivo mir i stabilnost, bilo da se radi o regionalnom, ili o međunarodnom kontekstu“, istakao je Bošković.

To je, kako je kazao, bila jedina poruka njegove izjave „koja je istrgnuta iz konteksta na veoma maliciozan način, svojstven pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i još se ne mire sa činjenicom da je Crna Gora samostalna, a kamoli država koja je po svim parametrima lider u regionu“.

“Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti bilo da je u pitanju Kosovo ili neka druga teritorija koja je zajednički dogovor 29 članica Sjevernoatlantskog saveza“, poručio je Bošković.

Kako je naveo, to je poruka svima koji svim snagama pokušavaju da kreiraju iskrivljenu sliku i da na neistinama grade svoju politiku i pozicije.

Na pitanje šta će biti prioriteti u radu Ministarstva u narednom periodu, Bošković je rekao da je sektor odbrane prošao kroz jedanaestogodišnji period veoma iscrpnih i zahtjevnih reformi, koji je Crnu Goru preporučio da u junu postane 29. članica NATO saveza.

“Ovim činom valorizovali smo dosadašnje napore u reformama sistema odbrane i realizovali jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva definisan odmah po obnovi državne nezavisnosti“, kazao je Bošković.

On je istakao da biti dio najmodernijeg vojno-političkog saveza, za malu državu poput Crne Gore, predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i dodatnu obavezu da, kontinuiranim sprovođenjem reformi, opravda ukazano povjerenje i pozicionira se kao pouzdan saveznik i kredibilan faktor stabilnosti na području Zapadnog Balkana.

U skladu s tim, kako je naveo, njihovi prioriteti biće usmjereni ka daljoj modernizaciji i opremanju oružanih snaga.

“Radićemo kontinuirano na usavršavanju našeg kadra u saradnji sa saveznicima, u cilju kontinuiranog usvajanja neophodnih vještina i znanja definisanih NATO standardima za postizanje najvišeg nivoa interoperabilnosti, odnosno sposobnosti da odgovorimo aktuelnim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, posebno, visoko mjesto na listi prioriteta zauzima učešće Vojske Crne Gore (VCG) u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

“Naši vojnici će i dalje učestvovati u mirovnim misijama i operacijama pod vođstvom NATO, EU i UN. Takođe, nastavićemo sa usklađivanjem nacionalne legislative sa međunarodnim propisima, kako bi i formalno-pravno bili u mogućnosti da pratimo savremene tokove u okviru Alijanse“, precizirao je Bošković.

On je podsjetio da je planirano da Crna Gora do 2024. godine dostigne nivo od dva odsto BDP izdvajanja za odbranu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sigurica
Gost
Sigurica

I, šta se događa,… što bi rekao Šojić; protiv koga ovaj, zapalo ga da bude ministar, ratuje, a da vidim, protiv nekih medija, kaže da su mu nešto iztrgli, pa se ne može odbraniti; rat, nezavisna, lideri, promocija,… vidi se da nije u vojsku nišanio… miroljubiva koegzistencija…slobodarski duh…bratstvo i jedinstvo… sreća da smo u NATO,… inače bi nas ovi mediji… Više »

crnogorac
Gost
crnogorac

bože kako smo srećan narod što imamo ovakvog multipraktika, đe bi nam kraj bio da ih je više!

Milo Kandic
Gost
Milo Kandic

A sto smo ulazili u NATO ako necemo ratovat protiv nikoga….Odma treba uzet sve do Prizrena,Dubrovnik i Skadar su nam zavjet od SV Petra CT pa kakvi smo to mi Gorci Crni bez rata?

amoniman
Gost
amoniman

Koji ce to COCE sastanci da budu-svi ravnopravni…

anuscg
Gost
anuscg

cim ste u nato ratovat cete portiv onog kog vam oni odrede i narede, ne moze pasivno clanstvo kod njih

Bobby
Gost
Bobby

Covjek bi reka da se ti ili vi pitate nesto. Stice vam meil dje i koliko da saljete opusteno.

cinik
Gost
cinik

Dok se drugačije ne naredi!

Danilo
Gost
Danilo

LAZ je najmocnije srbos oruzje

DjokoCrmničanin
Gost
DjokoCrmničanin

Reči pravo,jeli ti žao što se nisi rodio u Zagreb ili Split?

Marko
Gost
Marko

Beli Orle, beli orle, mali vragolane!

Gost
Gost
Gost

Jes vala! Čuste li ga za “promociju” vojnika. Ja mu ništa ne vjerujem. To on samo priča kako bi DPS ostao na vlasti.

Danilo
Gost
Danilo

Pa Srbi su Agresor, Ja bi prvi Ratova protiv njih.

DjokoCrmničanin
Gost
DjokoCrmničanin

Batice ne bi ti ratova protiv nikoga,jer nemas srca za to,oni koji imaju srca nikad to ne pricaju,a ja nikad protiv nikoga ne bi ratova,bez ne daj boze da moram ovo malo zemlje da branim….

Dandi
Gost
Dandi

Kojim kapacitetom se dicis.Ti kad bi poveo vojsku pud Srbije bili bi sravnjeni sa zemljom za minut.Bolje da ne trabunjas svasta.Brzo si promjenio mosljenje.Da mi je da te maknem sa te pozicije .

Nema rata
Gost
Nema rata

Srpska vojska? Zar oni nijesu na ljetovanju na Krfu?

Kapetan Leši
Gost
Kapetan Leši

Treba da zaratimo sa Sjevernom Korejom,da vide Ameri koliko smo jaki!!

Prle
Gost
Prle

Kao da njega neko nesto pita!

Enigma
Gost
Enigma

Boskovicu samo reci letjecemo kao meci .. ha ha ha

Send this to a friend