Politika

Bošković za CdM: Dan Vojske slavimo sa Cetinjanima, radimo na uvođenju dobrovoljnog služenja vojnog roka

Predrag Bošković

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore predstojeći Dan Vojske, 7. oktobra, dočekuju sa posebnom satisfakcijom, a ove godine proslava ovog značajnog datuma biće organizovana 5. oktobra na Cetinju, kazao je u intervjuu CdM-u ministar odbrane Predrag Boškvić.

Ministar Bošković je za CdM govorio o benefitima koje je dobila Crna Gora godinu nakon ulaska u NATO, najavio je planove Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore za naredni period.

“Kapaciteti Vojske Crne Gore na samo nešto više od godinu dana od članstva naše zemlje u NATO, obogaćeni su sa tri višenamjenska helikoptera, tipa Bell 412, i šest lakooklopnih vozila. Vrijednost helikoptera je oko 30 miliona eura, dok su vozila marke Mercedes, donacija njemačkog Ministarstva odbrane, vrijedna 2,2 miliona eura“, istakao je on.

Bošković je rekao da je proces nabavke helikoptera zaokružen 10. septembra, kada su u Crnu Goru stigla dva nova Bella 412 EPI, dok je prvi, tipa EP, stigao u aprilu.

“Vozila smo dobili samo nakon dva dana, 12. septembra, mada će zvanična primopredaja biti na ceremoniji proslave Dana vojske, koja će ove godine biti organizovana na Cetinju, 5. oktobra. Ovo ističem jer su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore izvukli najveći i najznačajniji teret tokom procesa crnogorskih evroatlantskih integracija. Sada nam je modernizacija Vojske jedan od prioriteta i posebno je zadovoljstvo kada vidimo rezultate našeg ogromnog truda, a koji čine posebno ponosnim svakog pripadnika Vojske Crne Gore”, naglasio je ministar odbrane u intervjuu CdM-u.

Prethodnih godina Vojska Crne Gore je svoj Dan obilježavala u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. Planirano je da se ove godine proslava Dana Vojske prvi put organizuje u crnogorskoj Prijestonici, a već je osmišljen i program ceremonije.

CdM: Ima li benefita za Vojsku Crne Gore od učlanjena naše države u NATO? I ako ih ima koji su to benefiti? Šta je donijelo članstvo u NATO?

Bošković: Članstvo u NATO donosi benefite ne samo Vojsci, već cijeloj državi i njenim građanima. Crna Gora je mala zemlja, ali izuzetno značajnog geostrateškog položaja. Kao mala država mi nemamo kapacitete razvoja kompletnog sistema nacionalne bezbjednosti, zato se članstvo u NATO-u postavilo kao jedan od ključnih prioriteta za Crnu Goru nakon sticanja nezavisnosti.

Članstvom u NATO, Crna Gora ravnopravno učestvuje u kreiranju međunarodnog bezbjednosnog ambijenta. To je privilegija, jedan od najznačajnijih uspjeha u savremenoj crnogorskoj istoriji.

Na godišnjicu članstva u Alijansi, zvanično je otpočela misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore-Air Policing, koju za naše potrebe obavljaju Italija i Grčka, po modelu koji se već primjenjuje na vazdušni prostor Albanije i koji se pokazao kao vrlo efikasan. Riječ je o misiji neborbenog karaktera, koja ne podrazumijeva dodatna finansijska izdvajanja za našu državu. Air Policing misija je među najkonkretnijim i najznačajnijim benefitima članstva Crne Gore u NATO i jedan od principa funkcionisanja sistema kolektivne odbrane.

Saveznice pomažu Crnoj Gori i njenoj Vojsci na mnogo načina, od fondova iz kojih se finansira uništavanje zaostalih viškova naoružanja, do mogućnosti obrazovanja naših kadeta na prestižnim inostranim vojnim akademijama.

Kao primjer konkretnog benefita za građane, podsjetiću da su prošle godine, u julu, u gašenju velikih požara učestvovali i bugarski vazduhoplovi, kao i vazduhoplovi partnerskih država NATO-a, koji su pozitivno odgovorili na zahtjev koji je Crna Gora uputila Evroatlantskom centru za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Ovakav vid pomoći Crna Gora je od evroatlantskih saveznika dobila i prilikom obilnih sniježnih padavina 2012. godine.

Najaktuelnija pomoć Vojsci Crne Gore je donacija Savezne Republike Njemačke vrijedna oko 2,2 miliona eura, šest lakooklopnih vozila koja su u utorak stigla u Crnu Goru.

Članstvom u NATO, u Crnoj Gori kreiran je stabilan ekonomski ambijent, koji dovodi značajne i pouzdane investitore iz svijeta. Priliv investicija u prvoj polovini ove godine je za 250 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Podaci Nacionalne turističke organizacije NTO pokazuju da je, ulaskom u NATO, značajno porastao i broj turista iz ostalih zemalja članica.

CdM: Šta je sve Crna Gora uradila da bi se “uklopila” u NATO standarde? Koje su obaveze Crne Gore prema Alijansi?

Bošković: Članstvo Crne Gore u NATO iziskuje potrebu revizije ključnih strateških dokumenata na polju bezbjednosti i odbrane, čiji je predlagač i nosilac Ministarstvo odbrane. To je izuzetno zahtjevan posao, posebno u današnjem svijetu, sa tako dinamičnom geostrateškom situacijom, opasnostima od terorizma, uz migrantske krize…

Mi smo predlagači nove Strategije nacionalne bezbjednosti, najzačajnijeg državnog strateškog dokumenta kojim se uređuje i stvaraju preduslovi za kontinuiranu reformu sistema nacionalne bezbjednosti. Do kraja septembra Strategija će biti dostavljena Skupštini na razmatranje i usvajanje.

U toku je izrada novog Strategijskog pregleda odbrane Crne Gore, koji daje pregled sveukupnih vojnih sposobnosti, uz smjernice za nastavak reforme u oblasti odbrane, ali i za izradu novog Dugoročnog plana razvoja Vojske.

Ministarstvo će do kraja godine dostaviti Vladi na usvajanje Dugoročni plan razvoja odbrane, za period 2019. do 2029. godine, kojim se utvrđuju strateški ciljevi i prioriteti razvoja odbrane u navedenom periodu, a započećemo rad i na novoj Strategiji odbrane Crne Gore, čije je usvajanje na Vladi planirano do kraja I kvartala naredne godine.

Naša obaveza kao članice NATO je i redefinisanje nacionalnog sistema kriznog upravljanja. Jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu je kreiranje pozicije i strukture nacionalnog Centra za upravljanje krizama i njegovo ubrzano formiranje.

CdM: Nerijetko se čuje da Crna Gora u mnogim segmentima ima problema sa neadektavnim kadrom-nedostatak ljudstva, nedovoljno obrazovanja, prakse… Kakva je situacija sa kadrom u Minstarstvu na čijem ste čelu?

Bošković: Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore značajno ulažu u obrazovanje kadrova, svjesni značaja obučenih i obrazovanih oficirskih i vojničkih struktura. Pripadnici Vojske Crne Gore se školuju na vojnim akademijama u SAD-u, Italiji, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Makedoniji i Grčkoj.

Do sada su diplomirala 74 naša kadeta, koji danas rade u strukturama Vojske Crne Gore, dok ih je na školovanju 38. Ove godine upisano je novih 11 kadeta. Pored toga, naši oficiri idu na ugledne inostrane koledže u cilju komandno-štabnog i generalštabnog usavršavanja.

Ministarstvo odbrane ima niz projekata čiji je cilj približavanje vojnog poziva mladima. Već tri godine organizujemo Ljetnji voji kamp za mlade koji ima ogroman uspjeh. Sav naš trud daje očigledne rezultate, jer se na svaki konkurs Ministarstva odbrane za prijem novih vojnika po ugovoru javi višestruko veći broj od traženog.

Zato smo i pokrenuli ideju o dobrovoljnom služenju vojnog roka, na čijem konceptu intenzivno radimo.

CdM: U koliko međunarodnih misija su do sada upućivani pripadnici Vojske Crne Gore? U koje misije će biti upućeno ove godine i koliko njih?

Bošković: I prije punopravnog članstva u Alijansi, Crna Gora je doprinosila uspostavljanju međunarodnog mira učešćem pripadnika VCG u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Gotovo svaki četvrti crnogorski vojnik učestvovao je u nekoj od mirovnih misija, odnosno operacija.

Naši vojnici trenutno su angažovani u četiri međunarodne mirovne misije i operacije. To su misije “Resolute Support” (Odlučna podrška) u Avganistanu, EUTM u Maliju i MINURSO u Zapadnoj Sahari, te EU operacija ATALANTA, čiji je cilj zaštita brodova Svjetskog programa hrane UN koji donose pomoć narodu Somalije.  U Avganistanu je trenutno IX kontingent Vojske Crne Gore i to sa 29 pripadnika.

Od aprila prošle godine, VCG je proširila i učešće u operaciji ATALANTA slanjem Samostalnih timova za zaštitu brodova (AVPD-Autonomous Vessel Protection Detachment).  Upravo je drugi devetočlani tim okončao mandat.

Prije Odlučne podrške, u Avganistanu smo učestvovali u ISAF misiji, sa deset kontingenata, a od 2006. do 2014. godine imali smo deset pripadnika u Multinacionalnoj misiji UN u Liberiji (UNMIL).

Jedan od spoljnopolitičkih prioriteta naše države su i regionalna saradnja i bezbjednost. U skladu sa tim dva pripadnika VCG će do kraja tekuće godine biti angažovana u okviru NATO misije na Kosovu-KFOR, na poziciji štabnih oficira.

Takođe, odgovorno prateći NATO politiku, u namjeri da doprinesemo NATO ojačanom prisustvu na istoku (eFP), jedan vod VCG učestovaće u NATO borbenoj grupi u Letoniji, u kojoj je vodeća nacija Kanada, a u saradnji sa saveznicima iz Slovenije.

Vojska Crne Gore učestvuje i na NATO vježbama. Da pomenem da su u maju ove godine pripadnici VCG učestvovali u NATO vježbi “Trident Jaguar”, koja je održana u Norveškoj, a da će se u istoj zemlji krajem oktobra i početkom novembra održati vježba “Trident Juncture 18”, na kojoj će biti i naši vojnici. To je jedna od najznačajnijih i najvećih NATO vježbi organizovanih u posljednjih nekoliko godina, sa oko 40.000 učesnika iz preko 30 zemalja, članica Alijanse i partnerskih zemalja.

CdM: Pitanje koje veoma interesuje crnogorsku javnost je vlasništvo Školskog broad Jadran. Iz Crne Gore i Hrvatske po tom pitanju čuju se oprečna mišljenja. Šta je Vaš stav po pitanju broda Jadran?

Bošković: Sve što smo imali da kažemo na temu Školskog broda Jadran kazali smo do sada nebrojeno puta. To sigurno neće biti prepreka u našim bilateralnim odnosima sa Hrvatskom.

CdM : Ništa manje interesantno nije ni pitanje o Prevlaci. Može li Hrvatska da blokira Crnu Goru za ulazak u EU dok se ne riješi pitanje Prevlake?

Bošković: Ovo nije pitanje za ministra odbrane.

CdM: Dio opozicije stalno ponavlja da će se u Crnoj Gori graditi NATO baze. Vi ste više puta te tvrdnje do sad demantovali. Da li se nešto promijenilo na tom polju ili se sa sigurnošću može reći da NATO baza u Crnoj Gori neće biti?

Bošković: Nije se ništa promijenilo. Mogu samo da ponovim da su priče o NATO bazama u Crnoj Gori samo neutemeljene špekulacije neogovorne opozicije.

CdM: Da li je Vojska Crne Gore sprema da reaguje u slučaju većeg priliva migranata?

Bošković: Ilegalne migracije su globalni problem. U julu 2003. godine nadzor i kontrolu državne granice Crne Gore preuzelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore. Crnogorska granica je ukupne dužine oko 780 km, od čega granica na kopnu obuhvata 534 km, na moru oko 170 km, 50 km na jezerima i blizu 30 km na rijeci Bojani. Pripadnici VCG angažovani su sa pripadnicima MUP-a na kontroli ilegalnih puteva migranata na granici sa Albanijom. Vojska nije preuzela kontrolu granice, već daje podršku u mješovitim timovima, koje vode pripadnici MUP-a.

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Vala si izabrao grad iz koga nije bilo nikoga koji je odsluzio vojsku….u cetinje je bilo sramota sluziti jna

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Blago Cetinjanima sada ce moci da na proslavu potrose one zalihe cokolade i da se slikaju sa ministrom Boskovicem. Obavezno treba napraviti svecani docek ovog univerzalnog nesoja

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Cetinjani bi trebali obnoviti fabriku Obod ili Obodin. Moji su u kući imali frižider Obodin prije no što sam se ja rodio, a pokvario se prije dvadesetak godina. Ja sam odrastao s’ njim. Inače imam 47 godina. Napisano je živa istina, frižider je trajao sigurno 25- 30 godina nikada se nije kvario, nije bilo potrebe mijenjati ga. Zamisli sada, u… Više »

Nikolija
Gost
Nikolija

Hoce li vratiti srbovanju kao nekad

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ljudi, ja se ovog Boškovića sjećam. Sjećam ga se ranog proljeća ’94 godine kad smo zauzimali vrh Petibor i Mesiće iznad Goražda.

Djole
Gost
Djole

Mora da je covjek bio sjajan i tada
Zauzimao gorazde
Bio najbolji student na fakultetu
Predsjednik mladoh dps
Sve u isto vrijeme
Svaka mu cast
Ponosna sam na njega

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Čo’ek je stvoren za sve, ali nije ni ravan Vulinu.
Kad vidiš Vulina onak mrkog, dugokosog, pa se još malo smrkne, pa malo i zagalami, e kao da si viđeo ISIL-ovca iz Sirije spremnog da se raznese sa 6 kg TNT-a.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Đole, ja sam potpuno svjestan da je uvaženi Ministar Bošković spreman bez razmišljanja da se žrtvuje za Crnu Goru, on bi ako (ne da Dragi Bog) za nju i svoj život dao. Međutim, Vulin bi to za Srbiju učinio bez sekunda razmišljanja, a Bošković bi se možda jedan sekund i kolebao. Vulin se inače jako dobro pokazao dok je služio… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Djole

Naj sjaniji na zemaljskoj kugli, a i šire ti je Vučić druže. Taj se u sve razumije. Od uzgoja koza do svemirskih letova. Zato treba da je još više na TV-u. Ja kad otvorim frižider da nešto jedem, čini mi se iskočiće Vučić da nešto objasni.

Daka
Gost
Daka

Vece pogani nije moglo doc za ministra,sledeci mandat poljprivreda opravdano ga zovu multipraktik,najgori covjek I ministar u vladi definitivno

Djole
Gost
Djole

A i ti si njemu sigurna sam

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šta ovaj glumi i bi li mu to idje moglo proć no u Milonegro?

DECART
Gost
DECART

SVUDA ima ljudi i onih drugih..pa i u PLJEVLJA ,MUHAREME prijatelju..mislim da su se cetinjani tada vise takmicili ko ce na sto mastovitiji nacin to da uradi

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

@ Decart, Tako je, takmičili se ko će veću budalu od sebe da napravi!

ime
Gost
ime

Je li placeno to sta ili da ratujemo volonterski?

Mirko budvanski
Gost
Mirko budvanski

A što su mu šili uniformu? A čin razvodnika, vjerovatno, ne može biti običan vojnik bez čina! Šta su mu ono napisali naprijed, MULTIPRAKTIK, je li?

Rankovic
Gost
Rankovic

To nije vojska, to je mali NATO banana odred

Rankovic
Gost
Rankovic

Dan cega, sto?

Gradjanin X
Gost
Gradjanin X

Tebi bi trebalo zabraniti na Cetinje da dolazis

Micko
Gost
Micko

U vojsku dobrovoljno!? Da mi diriguje neki medjed u naočare?Ne u ovu pamet.

darinko
Gost
darinko

najezda mirotvoraca i neutralaca.To su oni isti što su na početku 90-ih golim rukama branili tenkovima da krenu…neutralno bi se prikjlučili Ruskoj vojsci al to samo onako ne zapravo

Leptir
Gost
Leptir

Sve clanove omladine dps prijaviti na dobrovoljno sluzenje vojnog roka jer su oni najvece patrijote i sigurno ce pohrliti tamo.

Dzomic
Gost
Dzomic

Tako se patriotizam i iskazuje! A, ne da masu zastavama i ponosno se slikaju od velike ljubavi prema zemlji.

Dujo lopata
Gost
Dujo lopata

Evo Kekovićka,Andrić,Pavlović Sanja,Mujićka,Stojadinivić…ves se prijavili u vojni odsjek u Novi

Dzomic
Gost
Dzomic

Ima li dje Vakuma? I onog loptastog Bakice?

Dujo lopata
Gost
Dujo lopata

A dje je Caki Vujovic,Vico bilder,Saša Perišić…dolazi l ijoš za 20 eura da glasa…Prodaje li izvršiteljka jos pasoše u SUP

Mirko budvanski
Gost
Mirko budvanski

Jeste li vas dvojica, Dujo lopata i dzomic, lokalne blese!

Dondova ljubav
Gost
Dondova ljubav

Mujićka i Sanja završile karijeru…ostade im samo kožna frula od Bore Dugića

Dondova ljubav
Gost
Dondova ljubav

Dujo lopata
Dejo se udao u Izbor kod Tafre

Toni
Gost
Toni

I oće većina, ne boj se. Jedna usta manje za vrijeme odsluženja, ionako su većina socijalni slučajevi.

libero
Gost
libero

Primjecujem u komentarima najezdu onih sto smatraju da im je gore u Cg nego pod kamom Anta Pavelica…..HAHAHAHAHAHAHA

Komsija
Gost
Komsija

Zovite im Italijane na paradu

Leleku
Gost
Leleku

“To je privilegija, jedan od najznačajnijih uspjeha u savremenoj crnogorskoj istoriji.” Kakva je to privilegija i uspjeh? Plati pa se klati?

Siki
Gost
Siki

Pricate li to ozbilno, Mašani vi. Sta vam bi sa Mašanom, onom oklopnom zvjerkom. E, kako se rasipaju pare poreskih obveznika. 60 miliona eura uzmete od ove sirotinje da bi branili Avganistance od Avganistanaca, pravili smijesne oklopnjake, kupovali helikoptere iz Vijetnamskog rata, unistavali crnogorska pluca zdravog vazduha na Sinjaevini. Ima li ko odgovoran u drzavi da ukine placenike a pare… Više »

Leleku
Gost
Leleku

Sve si tacno rekao! Zamajavaju nam oci svakakvim ludostima, dok prodaju prirodne resurse i otvaraju vrata stranim kapitalistickim imperatorima! Umjesto da ulazu u domacu privredu i sami proizvodimo za svoje skromne potrebe! Malo turizam sredimo i Bog da nas vidi. Strani placenici i nista drugo!

vesko
Gost
vesko

Ajde covjece prestani vise sa pricom o helikopterima iz Vijetnamskog rata.Ovo su novi helikopteri koji imaju savremenu opremu i koji su odlicni za obavljanje neborebenih zadataka kao sto su 1.medavec 2.hems 3.sar misije 4.gasenje pozara 5.prevoz civila,VIP putnika i slicno. Po nacionalnosti sam Srbin ne bi u zivotu glasao za DPS-SD-BS koaliciju ali sjedi krivo a govori pravo.Helikopteri su dovoljno… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

…” Ovi helikopteri mogu da sluze najmanje 30 godina a do tada ce opet Cg i Srbija biti jedna familija.Neka su ih kupili za nasu buducu zajednickuvojsku. “….. ————————————————- Jesi li ti svjestan šta pišeš Vesko ??? Kakva zajednička familija i kakva zajednička buduća vojska ??? Priješli ste liniju ( što se nas Srba tiče) sa koje više nema povratka… Više »

Mikica
Gost
Mikica

Znam ko vam nece ni dobrovoljno ni nedobrovoljno u to vase placenicko lovacko drustvo.

Vale
Gost
Vale

Neka je Blazo Milov brani posto je toliko inteligentan da milione zaradjuje sa 20 i neku a ostala crnogorska omladine sto zavrsava fakultete glupa i nesposobna. Da ne neko napane Blazo bi to jednim potezom sve oduva.

Zile
Gost
Zile

Ja cu braniti samo svoj prag.

Leleku
Gost
Leleku

Nije ti fora… moras malo i komsijama pomoci…

Leleku
Gost
Leleku

Pa hoce, na tatu Gneral!

Muharem PL
Gost
Muharem PL

Cetinjani stari špijuni i poltroni.U staroj Jugi su se oslobađali vojske pod izgovorom da su mentalni bolesnici.Nikada ne bih potkupio psihijatra da potpiše da sam lud da ne bih išao u vojsku.Cetinjani su to mahom radili.Italijani su bježžali od njih koliko su ih vukli hza rukave da se prijave kao fašistički špijuni. Ja, stari Muharem,musliman sam časno služio vojsku SFRJ… Više »

Zile
Gost
Zile

Muhareme, moramo biti objektivni. Dijagnozu su dobijali oni koji su stvarno takvi.

HDZ Boka
Gost
HDZ Boka

Zile
Znači 99%

Leleku
Gost
Leleku

Vidis ti to moj Muhareme… a glavni su Perjanici Crnogorstva!

Myguz@
Gost
Myguz@

Baš si se ti našo da nekog zoveš poltronom i špijunom Muharemu,inače imadeš lijepo ime za ovo podnevlje

Sramotni 21.maj
Gost
Sramotni 21.maj

Muharem PL
Nije im trebalo plaćanhe doktora…svakako su sa dijagnozom,onom poltronskom i špijunskom

Smrdač Kukičić
Gost
Smrdač Kukičić

Svaka cast sto ste bili lojalni SFRJ. Nadam se da ste sada lojalni CG.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Muharem PL Nemoj mi na Cetinjane, moj drug Bazinga je Cetinjanin. Inače, dok sam bio u JNA ’90- ’91. godina primjetio sam da su muslimani iz Crne Gore jako dobri ljudi. Možda ih ima i loših, ali ja ih ne viđo’ barem u JNA. Sjećam se Nedakusa kod Bijelog Polja i jednog dobrog, dobrog druga muslimana iz tog mjesta,… Više »

vesko
Gost
vesko

I Cetinjani svi koje sam upoznao a koji su bili Liberali 90-tih iako se sa njima ni djavoljeg slova ne slazem u misljenju kada su u pitanju politika,istorija i Crkva su bili dobri ljudi.Nema to veze ko je odakle svako ko je iskren u svojim uvjerenjima i ko drugome ne zeli zlo je dobar covjek a losi su ljudi uglavnom… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ vesko

Pogledaj se u ogledalo. Zapitaj se jesi li ti dobar čo’ek kad napisa ovaj zločinački komentar : …” Ovi helikopteri mogu da sluze najmanje 30 godina a do tada ce opet Cg i Srbija biti jedna familija.Neka su ih kupili za nasu buducu zajednicku vojsku. “…..

Ljuta
Gost
Ljuta

Nato ce nas pomoci do zadnjeg crnogorca i do zadnjeg eura

Ljuta
Gost
Ljuta

Dobar cetinjanin hehehe ti je kao sto ameri kazu dobar indijanac….

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ @ Muharem PL

Još nešto. Dok sam bio u JNA gore navedenih godina primjetio sam da su oni koji nose pravoslavna imena i prezimena iz Crne Gore jako loši ljudi. Od njih deset nijesi mogao sastaviti pola dobrog čo’eka.

libero
Gost
libero

Neka Cigo…HAHAHAHAHAHAH

Joe
Gost
Joe

Uvijek mi je bilo fascinantno kako ljudi komentarišu tuđe dvorište a da se prije toga ne zapitaju i pogledaju svoje… Zato smo i tu đe jesmo, uvijek spremni da kažemo nešto za nekog drugog a da se ne pogledamo prvo u ogledalo. GENERALIZUJEMO, ja na to Cetinje znam i dobrih i loših ljudi. Isto je tako u mom kraju, isto… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Nabroj mi 1 zivog dobrog cetinjanina…svi su bili clanovi kpj i dps

NK-CT
Gost
NK-CT

Gospodine Muhareme,ne bih se slozila s Vama.Zar ste zaboravili ko je branio i cuvao nase muslimane ludih devedesetih godina?Ko je jedini tada bio na braniku svih moralnih vrijednosti ove nase zajednicke zemlje?Ja zivim na Cetinju 20 godina i dobro sam ih upoznala,vecina njih su casni i posteni ljudi,puni duha,uvijek spremni svakog da prihvate i pruze ruku pomoci,ljudi velikog srca! CETINJE… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ NK-CT Ja zivim na Cetinju 20 godina i dobro sam ih upoznala,vecina njih su casni i posteni ljudi,puni duha,uvijek spremni svakog da prihvate i pruze ruku pomoci,ljudi velikog srca! —————————————————————————– https://www.youtube.com/watch?v=LqG0lfWfFfw Čini mi se da su vaše crnogorske i naše srpske moralne vrijednosti obrnuto proporcionalne. Vjeruj da meni ovo na linku ni naj manje ne smeta, ali mi i… Više »

NK-CT
Gost
NK-CT

Pa ni tvoji komentari o CG I Crnogorcima nijesu mnogo bolji od ovoga sa linka,sto doduse, nikom normalnom nije na ponos…ali…pitate li se vi ikad-cime je ovo izazvano?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ NK-CT

Ja lijepo napisa’ gore da sam savršeno ravnodušan prema ovom skandiranju. No pročitaj šta napisa’ poslije toga. E, to poslije napisano mi smeta i da se mene pita prema tomu bi imao nultu toleranciju.

Ljuta
Gost
Ljuta

Nisu oni nikoga cuvali no sami sebe da ne idu na ratiste

libero
Gost
libero

Kad Ministarstvo odbrane Crne Gore bude na Cetinju znacu da je se ozbiljno radi na drzavi Crnoj Gori

Caka
Gost
Caka

Oce pa da ih spijaju svakome za pare.

libero
Gost
libero

Caka,zamisli zivot u ritmu muzike za ples…doci ce do promjene u tvoj glavi…HAHAHAHAHAHAHA

Leleku
Gost
Leleku

Ih, kakava bi to bila sredina obavjestajnih sluzbi. Nesto kao Brisel.

Miksailo CPC
Gost
Miksailo CPC

Haha…naćeš dobrovoljce na prslo Cetinje ,ali ssmo za špijavanje i fukarluk,zato ih je Bog dao…

Dukljanin mne
Gost
Dukljanin mne

Samo nastavite…VCG prvi put izgleda moderna?

Zeks
Gost
Zeks

Boško Buha!

Avro
Gost
Avro

Beli oro vojsku kupi da na rusku zemlju stupi!

Ljuta
Gost
Ljuta

Polece soko
al nisko pade
zalosno cici
Dok krade pare

Gost
Gost
Gost

Bas ćeš tamo naći dobrovoljaca.

Špijunsko Čevo
Gost
Špijunsko Čevo

Kod starih špijuna Cetinjskih…nisu služili ni u staru SFRJ ,a vazda se pozivali na poštenje

Ctinje!
Gost
Ctinje!

Ka da ih je Bog za sta drugo dao… eto malo sanerisanje i kojekakve prevare…

Šporki Ubljanin
Gost
Šporki Ubljanin

I pozivanje na pištenje…svi su ko buksovci ,pardon perper…vazda uz vlast

Ctinje!
Gost
Ctinje!

Patriote? Vazali Vlasti?

Send this to a friend