Politika

Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Čestitke povodom 21. maja – Dana nezavisnosti i obilježavanja 11 godina samostalnosti, svim građanima uputili su Bošnjačka stranka, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Boganović, Crnogorska partija, kao i čelnici opštine Gusinje koji su današnji dan obilježili polaganjem vijenaca.

“Čin obnove nezavisnosti 2006. godine potpuno je opravdao tadašnju viziju koja se odnosila na jačanje državnog integriteta i punu afirmaciju države na međunarodoj sceni”, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Iz te partije su, uputili čestitke svim građanima Crne Gore i iseljenicima širom svijeta.

BS je, kako podsjećaju, bila dio bloka za nezavisnu i suverenu Crnu Goru.

„Veoma smo ponosni na pripadnike bošnjačkog naroda iz Crne Gore, a posebno dijaspore koji su dali nesebičan doprinos u povratku njene državnosti“.

„Smatramo da je čin obnove nezavisnosti 2006. godine potpuno opravdao tadašnju viziju koja se odnosila na jačanje državnog integriteta i punu afirmaciju države na međunarodoj sceni, što predstavlja jedan od temeljnih programskih zalaganja BS-a“, kaže se u saopštenju.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović svim građanima je uputio srdačne čestitke, povodom, kako je naveo, najznačajnijeg datuma u modernoj crnogorskoj istoriji, koji nas podsjeća na ostvarenje cilja kojem su težile mnoge generacije.

Bogdanović

“Obnova nezavisnosti Crne Gore je proces koji je potekao iz prijestonog grada i neraskidivo je vezana za Cetinje. Naš grad je uvijek baštinio ideju o važnosti crnogorskog identiteta. Ta ideja, poput luče, sa Cetinja je obasjala i Crnu Goru.Danas Dan nezavisnosti slavimo kao država koja za nekoliko dana postaje članica NATO saveza i koja je na pragu Evropske unije – društva najnaprednijih evropskih država. Iza nas su godine uspjeha, a pred nama nastavak sigurnog hoda evropskim putem, uz težnju ka društvenom progresu. U to ime, čestitam vam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore – navedeno je, između ostalog, u čestitki gradonačelnika Bogdanovića”, naveo je Bogdanović.

Delegacija opštine Gusinje na čelu sa predsjednicom Anelom Čelić i predsjednikom SO Gusinje Džaniadinom Radončićem, te  Saveza SUBNOR-a i antifašista iz Gusinja na čelu sa Hakijom Nikočevićem položili su ,danas cvijeće i vijence na bistu  narodnog heroja Džafera Nikočevića čije ime nosi škola u Gusinju, zatim na spomeniku prvoborcima Jusufu Redžepagiću, Beću Bašiću, Voju Novoviću i Alju Hotu i Amiru Omeragiću u mjestu Dolja, te ispred Veziropve džamije u Gusinju.

“Ovaj veliki praznik današnje Crne Gore svakako je prilika, da ukažemo veliko poštovanje prema prvoborcima iz naše opštine, jer smo svjesni žrtve koju su oni dali za slobodu.Crna Gora se temelji na antifašizmu, te samim tim svaki važni trenutan kao što je ovaj dan moramo iskoristiti kako bi našu omladinu podsjećali na to, kako ne bi zaboravili važne ljude i datume naše istorije.SVim građankama i građanima želim srećan Dan nezaviusnosti Crne Gore” , kazala je predsjednica opštine Anela Čekić.

Iz Crnogorske partije su u čestitci naveli da je obnova nezavisnosti na mirni i demokratski način je najveće dostignuće sadašnjih generacija.

“Zajednička je obaveza svih nas u Crnoj Gori da čuvamo i unapređujemo našu zemlju, štitimo i branimo naše nacionalne i državne interese. Crna Gora je naša zajednička kuća, u kojoj smo svi zajedno, svi jednaki i svi svoji na svome. Ta vrijednost i baština ne smije nikada biti ugrožena, jer je to jedan od stubova naše državnosti i nezavisnosti. Istovremeno, neodrživa je Crna Gora u kojoj se potiskuju, marginalizuju i negiraju prava Crnogoraca. Nema Crne Gore bez Crnogoraca. Zato su napadi na crnogorsko nacionalno biće zapravo udari na našu državnost i nezavisnost”, poručuju iz ove stranke.

 

Send this to a friend