Politika

Bošnjak: Crna Gora može imati svoju Nensi Pelosi

Branka Bošnjak
Crna Gora može imati svoju Nensi Pelosi, a tome bi značajno doprinio eventualni izbor žene za predsjednicu države i ravnopravno učešće u novoj vladi, poručila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak.
Ona je, u izjavi za PR Centar, kazala da zabrinjava to što je na zadnjim izborima bilo više lista koje su imale manje žena od predviđenog broja, a lista nije proglašena nevažećom.
“Sve dok ne bude neko krivično odgovarao za to, takvih kršenja će biti”, rekla je Bošnjak.
Ona je poručila da bi trebalo izmijeniti zakone o političkim partijma, jer s obzirom na to da partije prave liste za izbore neophodno je da na vodećim mjestima u partijama bude adekvatan broj žena, kako bi one, kao politički zrele, mogle da budu predložene za parlament i za ostale važne državne funkcije.
Potpredsjednica Skupštine, je kazala da očekuje i da se na narednim predsjedničkim izborima opet kandiduje žena.
“Očekujem da neka od žena, s obzirom na to one imaju bolji osjećaja za kompromis i pravdu, bude na narednim izborima kandidatkinja, a što ne, I da postane prva predsjednica države”, kazala je Bošnjak.
Kada je u pitanju povlačenje predsjednice Predstavničkog Doma, Nensi Pelosi, Bošnjak je napomenula da je Pelosi možda najmoćnjija figura u politici i neko ko je odolijevao raznim strukturama, a ipak ostao na samom vrhu.
“Uvijek je umjela odlično da balansira i znala je šta narod traži. Znala je da se ponaša unutar svoje partije i u javnosti, za šta je sigurno zaslužno umjeće, ali obrazovanje i iskustvo”, rekla je Bošnjak.
Smatra da je Pelosi uz svoju unutrašnju jačinu, harizmu i dosljednost, ali i podršku svoje stranke, uspjela da opstane sve ove godine.
Upitana da li Crna Gora može imati svoju Nensi Pelosi, Bošnjak je odgovorila potvrdno.
“Crna Gora je patrijahalno društvo, ali bi sigurno mogli da imamo našu Nensi. Da li smo kao društvo zreli da ona bude podržana od strane muškaraca, nijesam sigurna, jer još uvijek nijesmo imali predsjednicu Vlade ili države”, istakla je Bošnjak.
Ona je, komentarišući ostavku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović, rekla da joj lično žao zbog toga, ali da još nije naišla na jasno obrazloženje razloga te odluke.
“Mislim da je to udarac na broj žena u Vladi, ali vjerujem da ćemo formiranjem nove vlade povesti računa o broja žena u njoj”, istakla je Bošnjak.
Na pitanje zbog čega žene u Crnoj Gori ne žele da uđu u politiku, ona je navela nekoliko faktora.
Prema njenim riječima, prvi faktor su muškarci koji se uvijek nalaze na visokim pozicijama, a zatim to što se na politiku gleda kao na “prljavo zanimanje u kom se prave truli kompromisi”.
“Ja se ne slažem sa tim da je “prljavo zanimanje”, jer mislim da je ona negdje plemenito zanimanje, gdje možemo i treba da budemo ljudi”, kazala je Bošnjak.
Dodaje da konkretno nije baš toliko zadovoljna zbog uvođenja kvota.
“Niko od nas žena nije srećan što mi moramo negdje osjećamo kao broj ili da nam nekad neko kaže da nijesmo tu zbog zasluga, nego da bi ispunile kvotu”, rekla je Bošnjak.
Ipak, kako je pojasnila, i u razvijenim zemljama je to bila početna inicijalna kapisla da bi se žene navikle i da bi postalo normalno da se bave politikom.
Ona je napomenula da se u Ženskom klubu ne bave dnevno političkom trakom i stvarima po kojima se ideološki razlikuju, već samo borbom za ženska prava.
Kao neko ko je deceniju i po u politici, Bošnjak je istakla da je u politiku ušla zbog nepravde.
“Boljelo me je to što sam vidjela da je u svaka sfera crnogorskog društva kontaminirana i da tu ništa nije dobro i htjela sam da doprinesem nekim boljim promjenama”, navela je Bošnjak.
Prema njenim riječima, tokom karijere je nailazila na poteškoće zbog kojih je možda i razmišljala da odustane od bavljena politikom.
“Ali sada je drugačije. Mene sad tjera inat i mogu samo da odustanem zbog svojih nekih ličnih razloga, a ne da me neko natjera da se povučem”, zaključila je Bošnjak.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Celo_MNE
Gost
Celo_MNE

Tvoj politicki stav znamo, pomazes tvojoj srbiji i nista drugo. Ti nijesi objektivna, idi lizi kasikice.

Jago
Gost
Jago

Sve više imam osjećaj da ova puca na mjesto rektora univerziteta

Send this to a friend