Politika

Bošnjak, Vučurović i Bulatović podnijeli ostavke u Odboru za antikorupciju

Članovi Odbora za antikorupciju iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta Branka Bošnjak, Jovan Jole Vučurović i Predrag Bulatović podnijeli su danas ostavke na članstvo u tom skupštinskom tijelu. Na taj način je Predrag Bulatović podnio ostavku na funkciju predsjednika Odbora za antikorupciju.

Kako je saopšteno iz DF-a, neposredan povod da članovi ovog Odbora iz Demokratskog fronta napuste ovaj Odbor jeste odbijanje Demokratske partije socijalista da se izvrši kontrola višemilionskog trošenja sredstava iz tekuće budžetske rezerve za socijalna davanja, a posebno u periodu od trenutka jednostrane promjene zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje izmjene je u aprilu inicirala Demokratska partija socijalista, a usvojio sa svojim partnerima.

Do tada ovim Zakonom je bilo zabranjeno u izbornoj godini izdvajati za socijalna davanja iz tekuće budžetske rezerve.

Demokratski front smatra da treba pomagati najsiromašnije građane i pružati socijalnu pomoć, a posebno danas u uslovima epidemije.

“Poučeni dosadašnjim iskustvima da DPS brutalno zloupotrebljava državne resurse i finansije Demokratski front je predložio kontrolno saslušanje predsjednika NKT, ministra finansija i ministra rada i socijalnog staranja a na temu trošenja ovih sredstava. Kako je DPS odbio kontrolu trošenja ovih sredstava i kako nije predložio niti jedan drugi format rasprave na Odboru za antikorupciju povodom ovog pitanja, članovi Odbora iz Demokratskog fronta ocjenjuju da nema svrhe da ostanu dalje u tom tijelu”, navode u DF-u.

Kako su istakli, ovim činom šalju poruku i domaćoj javnosti, ali i međunarodnim faktorima da je veoma moguće da Vlada i DPS kroz navodna socijalna davanja mogu zloupotrijebiti višemilionske iznose za izborne svrhe.

“Ono što je nesporno jeste da će ova oblast biti van kontrole, a naročito u periodu od izmjene zakona do raspisivanja izbora, ali i sve do održavanja izbora. Očigledno je i da DPS ne želi i da sprečava kontrolu načina trošenja ovih sredstava”, ističu u DF-u..

Članovi Odbora iz Demokratskog fronta podsjećaju da je u kontinuitetu rada ovog Odbora, DPS sprečavao ostvarenje njegove kontrolne funkcije rada državnih organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a što je jasno propisivao Poslovnik Skupštine.

“Takođe, sprečavano je ostvarenje i jasnih zakonskih normi koje su davale mogućnost kontrole rada tužilaštva, a posebno rad VDT i rad glavnog specijanog državnog tužioca tužioca. Članovi Odbora iz DF su ulagali napore da uprkos opstrukcijama DPS ostvare minimum funkcija ovog Odbora, ali odbijanje da se kontroliše trošenje sredstava iz budžetske rezerve za socijalna davanja predstavlja dodatni i ključni razlog za podnošenje ostavki”, ističu u DF-u.

O razlozima podnošenja ostavke Demokratski front će obavijestiti delegaciju Evropske komisije u Podgorici, predstavnike drugih posmatračkih međunarodnih misija i pojedine ambasade u Crnoj Gori.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovana
Gost
jovana

Steta velika,jos kad bi se ova Bosnjak makla sa pol.scene CG bilo bi divno.Dodijala je…

samo CG
Gost
samo CG

A đe su otišle Vučićeve milijarde za lobiranje po Crnoj Gori, zna li se? Kod ove iste grupe koja “napušta” Antikorupciju.

Petar
Gost
Petar

Bravo! Na vrijeme…

Njegoš
Gost
Njegoš

Taj nakaradni zakon o zabrani pomaganja socijalno ugroženim građanima nije ni trebalo donositi, sa druge strane trebalo je donijet zakon o parazitima koji ne dolaze u skupštinu a uzimaju mjesečno po 2000€ za nerad. Nikad više 1918.!!!

Marko
Gost
Marko

U čemu je problem? Sve i da je to istina, i njihov mecena iz Beograda je isto uradio.

Naroz
Gost
Naroz

“Jednostrane promjene zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koje izmjene je u aprilu inicirala Demokratska partija socijalista, a usvojio sa svojim partnerima.” Ako ste vi normalni…:) Pa tako funkcionishe parlamentarizam, jedna strana (“sa svojim partnerima”) glasa za jednu opciju, a druga, sa svojim partnerima, za svoju. Usvaja se onaj akt koji ima vishe glasova. Ako ste bili… Više »

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

kad bi se jos i povukli iz politike da pocinemo od njihove nekulture i zlobe

Send this to a friend