Politika

Božović: Podiže se spomenik onome ko je naredio poharu Kuča

Podizanje spomenika knjazu Danilu I Petroviću aktuelna gradska vlast je obrazložila kao želju za očuvanjem sjećanja na ovu značajnu ličnost crnogorske istorije. Nesporno je da su za vrijeme vladavine knjaza Danila izvršene brojne reforme koje su Crnu Goru učinile uređenijom zemljom, ali postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, saopštio je danas odbornik SNP u Skupštini Glavnog grada Bogdan Božović.

“Izvršene su reforme u vojsci, otvorena je prva škola internatorskog karaktera na Cetinju, donesen je i Zakonik (1855. godine). Na vojnom planu dobijena je bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine, nakon koje je značajno proširena teritorija knjaževine Crne Gore. Međutim, za vrijeme njegove vladavine postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, u dva navrata 1855. godine i 1856. godine”, navodi Božović.

To su, ističe, opštepoznate istorijske činjenice, pa je nejasno što je motivisalo gradsku vlast da donese takvu odluku.

“Izgradnjom spomenika knjazu Danilu doći ćemo u situaciju da se na teritoriji Podgorice nalaze spomenik onome ko je naredio poharu Kuča i spomenik žrtvama te pohare. Očigledno je da osjećanja naših sugrađana Kuča nisu bitna vladajućoj garnituri u našem gradu”, ocjenjuje odbornik SNP.

Kako dodaje, ta odluka aktuelne gradske vlasti je samo nastavak njihove gubitničke politike sa državnog nivoa koja je zasnovana na podjelama i mržnji.

“SNP nikada nije i neće zasnivati svoju politiku na mržnji i podjelama, već ćemo se boriti za ostvarenje interesa svih nasih građana. Smatramo da je to jedini način i put kako bi naše društvo imalo perspektivnu budućnost”, poručuje Božović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

nikada nije postojala pohara kuča već pohara drekalovića. U kučima žive i starokuči koji slave mitrovdan i koji su pravi Crnogorci, a kuči drekalovići slave nikoljdan i oni su albanci koji su prešli u pravoslavlje tek 1638 godine i koji su mahom bili turski plaćenici, pa je zato i izvedena njihova pohara.Vojvoda Marko Miljanov je tada bio perjanik na Cetinju… Više »

Kacamak
Gost
Kacamak

Kuci u to vrijeme nijesu bili dio crane gore I samostalno su bed icije pomoci nekako prezivljavali sa albancima koji su inace bili lojalni turskoj I sa turcima! Naivno su povjerovali mirku I bilo je sto je bilo!

Cetinje
Gost
Cetinje

Danilo nije nista valja

Mongro
Gost
Mongro

Kad toliko znaš opstepoznate istorijske činjenice onda objavi zasto je Mirko naredio vojsci da udare na kuče, a došli su bili da pregovaraju i bili dočekani od većine kuča na razgovor! Prozivali su ga da je trebao crnogorsku kneginju da dovede da joj naprave sina pa bi ga tek onda pustili da uđe u kuče. Dao im je lijep odgovor!… Više »

Orion
Gost
Orion

Kuči su tada bili u savezu sa Skadarskim pasom , ucestvovali u svim vojnim akcijama na strani Turaka , ako neko moze neka demantuje ovo , znaci to su istorijske činjenice, naravno da su za osudu ratni zlocini i nehumano ponasanje djelova Crnogorske vojske. Kucima je nekoliko puta nudjeno da se mirno integrisu u sastav Crne Gore , sto su… Više »

A viđi
Gost
A viđi

Bozovicu, Crna Gora dize spomenik svome vladaru. Batali.

Orli-ban
Gost
Orli-ban

A viđi, ti bi podigao spomenik nekome samo zato što je bio vladar. Spomenik bi trebao da se zasluži.

Tgd
Gost
Tgd

Da ne bi da postavimo Karađorđevića zato što je napravio zlodjela po Crnoj Gori?E nećeš to gledat.

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Nećemo ni Trampa koliko god da si navalio

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Da, podize se!!! Ti su onda bili izajnici Crne Gore i Turski poslusnici – a danas se busaju u prsa veljesrpstvom. Onda su nosili Turban, a danas Sajkacu!! Zivio veliki Danilo Petrovic – kao i svi Petrovici!!

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Nikako da povežem da li su Kuči u svom vremenu bili kao komite ili kao četnici?

Pero
Gost
Pero

bili su turski plaćenici – bašibozuk.

Oli
Gost
Oli

Pohara onog dijela Kuca koji su zvali Skadarskog pasu upomoc, da nije bilo knjaza Danila danas bi Kuci bili u Albaniji… Isto tako danas jedan dio Kuca bi rado zvao upomoc Vucica…

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Nije protiv kuča već protiv vazala skadarskog paše koji su bili iz kuča!

Milo
Gost
Milo

Vasa politika zasniva se na mrznji prema CG.

mornar
Gost
mornar

Smeta njima Danilo jer okrenuo Crni Goru ka ondašnjoj Evropi.

Musa
Gost
Musa

Dje ti je bio Marko Miljanov u to vrijeme?! Ne pravite se veci katolici od pape…

Koca
Gost
Koca

Bravo Musa to i ja tvrdim cijelo vrijeme.Svaka cast Vojvodi Marku,ali mi je cudno da je on bio na Cetinju i da nije znao da ce da bude pohare,tu mi nesto smrdi aliii

aauu
Gost
aauu

Marko Miljanov u to vrijeme kod Danila bio na Cetinje,eto im istine o pohari.

Omg
Gost
Omg

Što su činjeli ti pojedini Kuči, pa je vojvoda Mirko moro da tako reaguje? Biće da su ko vi bili, radili za tuđina, zbog šake dinara.

Roko Leni
Gost
Roko Leni

Zar nisu Petrovici bili srbi? Ili uzimate ono sto vama odgovara za komponovanje velikosrpske istorije? Hahaha

RECORD
Gost
RECORD

Kakva pohara kad je na stranu crnogorske vojske pored Marka Miljanova i drugih glavara ucestvovalo 95% plemena Kuci?

Volim Crnu Goru
Gost
Volim Crnu Goru

Oće li narod da jede bubulje koje nudite dje su experti koji ocigledno ne postoje kod nas

RECORD
Gost
RECORD

Kada je crnogorska vojska došla u Kuče u njoj je bilo stotine vojnika iz Kuča a jedan veći dio im se priključio. To u Kučima svi znaju i o tome postoji na stotine pisanih dokumenata. Mali dio izdajnika se prodao za šaku turskih zlatnika kao što se danas prodaju za šaku srpskih dinara, ali ogromna većina je uvijek bila uz… Više »

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

RECORD Bravo za komentar👍

Vojvoda
Gost
Vojvoda

Uvijek se nadju protivnici Crne Gore kao i ovaj Božović kojemu je važno da nešto lane pa makar i glupost.
Zato, napred sa podizanje spomenika našem dičnom knjazu Danilu.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Zamislite da se Francuzi odreknu surovoga Napoleona!

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Imamo komplikovanu istoriju, ali budite posteni pa kazite da nije u redu ni obnavljati Aleksandra Karadjordjevica kapelu Njegosevu na Lovcen, koji nas je okupirao i asimilirao. Pomirenje se ne desava ako jedna strana ne priznaje greske, a druga priznaje. Niti ako ih obje strane opravdavaju. Isto tako, Petar I, Njegos, Mirko Petrovic, Danilo, Nikola…:svi su oni imali gresaka kao vladari.… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Podiže mu se spomenik i tako će i ostati. Vi od vladara znate samo Njegoša i kralja Nikolu, nikog drugog od 4 dinastije

Roko
Gost
Roko

Nikola dobro si opisao uopšte stanje pismenosti u državi sto se tiče istorije ! Ja bi se kladio da 80 % gradjana ne poznaje istoriju CG .

Hogar
Gost
Hogar

Kako bi nekome u ovom vremenu odgovarao nadimak “Glava s’ bradom bez obraza”,šta mislite?
Igramo se,prepoznaj ličnost.

FENIKS
Gost
FENIKS

Treba volit zemlju u kojoj si rođen, koja te hrani

amo
Gost
amo

E zalud lijepog i mladog momka,a potpuno nepismenog,na zalost nije jedini kojemu su roditelji ili popovi isprali mozak da je sve srpsko.

Helga
Gost
Helga

Zali Boze ovakvi momak a ovako zatucan

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Mora da mu je ambasador Srbihe strikan!!

marius
Gost
marius

Vama Bog ugodit ne moze. Cas vam Petrovici valjaju, cas vam ne valjaju. To je jedno. Drugo, nikad ve ne cuh da se negativno izraziste prema srpskoj agresiji na Crnu Goru 1918-te .

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

NikAd i neces cut.

Mongro
Gost
Mongro

Tako razmišljaju kukavice! Ne smiju pogledati istini u oči. Al zato vole da guslaju o Marku Kraljeviću😂😂😂

Hogar
Gost
Hogar

Kad se događaji tumače van konteksta vremena u kojem su se desili i još selektivno. Svi Petrovići su vladali na silu,kao i svi prije njih. Uzmimo Njegoša npr,u svom vremenu važio je za ekstremno lošeg čovjeka.Omražen među Crnogorcima,podmukao,na desetine likvidacija naredio,mnoge služeći se prevarom(pozove na Ct i garantuje bezbjednost onome koga pozove),govorili su za njega da je “glava s’ bradom… Više »

nnn
Gost
nnn

Božoviću izgleda da vam je u krvi da radite za interese drugih država. je li ti u srogdstvu Božović ambasador Srbije, rođen u Crnoj Gori?

Naroz
Gost
Naroz

Poharani ste jer ste šurovali sa Turcima, kao što ti danas šuruješ sa Srbima.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

A krijes činjenicu da je MARKO MILJANOV bio na celo kaznene ekspedicije koja je manji dio plemena KUČI KAZNILA ZBOG SARADNJE SA TURCIMA samo koristite priliku falsifikatima da konpromitujete sve sto ima veze sa CRNOGORSKOM SAMOSTALNOM YRZAVOM

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ti si Božoviću zalutao među falsifikate srpske “nauke”. Te “opštepoznate istorijske činjenice” stoje malo drukčije. Te “pohare” nije bilo. Odmetnuti Kuči od centralne vlasti na Cetinju, koji su otvoreno kolaborirali sa Turcima i pružili otpor crnogorskoj vojsci, poraženi su. Sva ostala priča, servirana iz srpske propagandne kuhinje, o stradanju žena i đece čista je LAŽ!

Pjer
Gost
Pjer

9👏👏👏👏👏👏👏

Mufon
Gost
Mufon

Apsolutno.

nick
Gost
nick

Boli vas izdaja CG i saradnja sa Turcima vise no Danilo. I treba cijela CG jednom za vazda da zna da ste izdali i kolaborirali sa Turcima protiv CG, zato je i bila pohara, i nema drugoga razloga.

Pjer
Gost
Pjer

👏👏👏👏👏👏👏👏

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema skoro ni u svijetu velikih vladara koji nijesu napravili za života neku “poharu”, to su bila surova vremena,nemože se to tako gledat,crno bijelo?

MNE
Gost
MNE

Po vasim principima bi trebalo uzimajuci 1918 sve srpsko u CG zatrijet ali crnogorci nikad nijesu bili revansisti i branili su svoj dom osim sramnog rata iz 90 tih proslog vijeka ostavimo se tumacenja istorije jer to nikome nije donijelo dobro

stevović
Gost
stevović

Božoviću, da li znate zašto je crnogorska vojska zajedno sa Kučima napravila te pohare? Ako ne znate, čitajte!!!

mrshava
Gost
mrshava

da zna citati nebi iz tudje glave prica i to gluposti

nick
Gost
nick

Ali pazi toga licemjerja! Tada su se Kuči udružili sa Turcima protiv Crnogoraca. Sad navodno su oni veliki Srbi i mrze sve “Turke”!
Ljudi, shvatite više, mi smo ovđe svi Crnogorci.

Pjer
Gost
Pjer

👏👏👏👏👏👏👏

Tajfun
Gost
Tajfun

Sta je trebao da radi Knjaz Danilo sa onima sto su saradjivali sa Osmanlijama i radili protiv Crne Gore,poceli da mijenjeju vjeru i td.Nego si izgleda i ti naslijedio svoje predke,pa isto radis,samo u drugoj formi.

Pjer
Gost
Pjer

👏👏👏👏👏👏👏

Pjer
Gost
Pjer

A.zasto je izvrsena.pohara Kuca ?!
Zasto o tome ne kazes Bozovicu?
Zasto jw knjaz Danilo napao svoj narod ?!
E.pa ja cu ti osgovoriti kad nece istoricari:-
Napao je zato sto ste htjeli da se pripojite Albaniji kao njihovi potomci.Kraj price !

Janko Tipsarevi
Gost
Janko Tipsarevi

Neka Bozovicu, Ratko Mladic ti je heroj! Pusti pricu

MMM
Gost
MMM

Ne Bozovicu, podize se spomenik Knjazu Crne Gore, slobodne Crne Gore. A to sto je branio svoju teritoriji ne bi trebalo biti greh.
To sto je priveo poznaniju prava turkofilske Kuce bi uradio vladar svake slobodne zemlje. Interesantno je da su potomci tadasnjoj turkofila danas srbifili.

Pjer
Gost
Pjer

👏👏👏👏👏👏👏

Send this to a friend