Politika

Brajović: Crna Gora dokazuje da Balkan može biti dio uspješne i razvijene Evrope

Vaši susjedi su demokratske, bogate evropske zemlje, pa je i u takvom okruženju vjerujem bilo teško ostvariti svoju posebnost, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na sesiji posvećenoj suverenitetu, porijeklu i međunarodnom priznanju malih država na Dvanaestoj konferenciji predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od milion stanovnika, koja se održava u Lihtenštajnu.

Obraćajući se kolegama iz Andore, Kipra, Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka i San Marina, Brajović je istakao da se Crna Gora nalazi u još uvijek istorijski opterećenom okruženju, ekonomski nerazvijenom, sa dosta otvorenih pitanja između susjeda:

“Međutim, svojom mudrom politikom, dobrim odnosima sa svim susjedima, posvećena reformama, Crna Gora dokazuje da Balkan, kao vaš susjed može biti dio uspješne i razvijene Evrope”,  rekao je Brajović.

Govoreći na temu političkog učešća i posebnih izazova u maloj državi, predsjednik Skupštine je rekao da, iako se mlada crnogorska demokratija i dalje suočava sa brojnim izazovima, ohrabruje činjenica da naši građani razumiju procese i imaju povjerenje u državne institucije, što pokazuju aktivizmom, odnosno odlučnoću da svoju sudbinu kreiraju na izborima.

“Procenat izlaznosti u mojoj zemlji mnogim razvijenim demokratijama je nedostižan. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2016, procenat izlaznosti je bio iznad 73 odsto, a ove godine na predsjedničkim izborima 64 odsto, kao i na lokalnim izborima, gdje je u pojedinim sredinama izlaznost dosezala do 80 odsto. Upravo su visoka izlaznost i rezultati na izborima natjerali najveći dio opozicije da prekine bojkot, oni sada djeluju kao poslanici iz narodnog doma, a populizam su ostavili onima kojima je dovoljan za megalomanske apetite- rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta”, istakao je on.

Na temu međunarodnih odnosa i diplomatije, Brajović je istakao da su u osnovi vanjske politike Crne Gore izgradnja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja.

“Nakon integracije u Sjevernoatlantski savez, ključni prioritet je članstvo u Evropskoj Članstvo u tim organizacijama doživljavamo značajnim ne samo s aspekta usvajanja standarda koji treba da obezbijede kvalitetnije uslove života našim građanima, već prije svega kao garanciju trajne zaštite stabilnosti, suvereniteta i integriteta. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da nijesmo više na putu opstanka, već na putu oporavka i stabilizacije među evropskim i svjetskim državama i demokratijama, što nam je prioritet i strategija, uz jačanje sopstvene privrede i standarda građana”, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Brajović je na Konferenciji predložio da se razmotri mogućnost redovnih parlamentarnih sastanaka nadležnih radnih tijela u oblasti turizma, ekonomije i kulture, kao i da se uputi zajednička inicijativa vladama zemalja učesnica da rade na uspostavljanju svojevrsne organizacije saradnje malih evropskih država.

“Imajući u vidu neophodnost našeg snažnijeg prisustva na međunarodnom planu, odnosno potrebu veće vidljivosti, a s obzirom na kadrovska i finansijska ograničenja, potrebno je da razmislimo na koji način naše pojedinačne potencijale možemo staviti u zajedničku funkciju. Saradnju na multilateralnom planu možemo da učinimo tješnjom putem redovnih konsultacija u okviru međunarodnih organizacija, posebno radi snažnije promocije zajedničkih tema. Napokon, ako imamo „Olimpijadu malih zemalja“ na kojoj sportisti postižu zavidne rezultate, moramo napraviti i „olimpijadu“ svih drugih potencijala i mogućnosti, kako bi na dobrobit naših zemalja i građana na najbolji mogući način iskoristili Brend malih zemalja”,  istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

O mogućnosti saradnje sa svakom od malih zemalja pojedinačno, predsjednik crnogorskog parlamenta razgovaraće i na bilateralnim sastancima sa kolegama iz država među kojima su neke sa najvećim demokratskim i ekonomskim razvojem u Evropi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komsija
Gost
Komsija

Kako je samo pametan svaka mu cast.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U maloj državi ja sam samo u jednom potezu nanio štetu 115 miliona eura! I evo me na funkciji a ne tamo dje treba!

Pjer
Gost
Pjer

Bice bogami no mi coravi kod ociju.

Lipovo
Gost
Lipovo

Svi balkanski drzzavnici se sluzze istom retorikom. Mozzda to EU odgovara, ali narodi odlaze, odlaze…ali se zato popunjavamo migrantima. Ostavite se promassenih politika i otvarajte radna mjesta. Ne dozvolite da vam u ,,penziju,, idu osobe sa 40 god. chekanja na biro rada.

Send this to a friend