Politika

Brajović: Izbori će biti održani u razumnom zakonskom roku

Mjere će trajati dok god bude trajala epidemiološka situacija i ne bi se trebalo baviti procjenom rokova, pa ni sa aspekta predstojećih izbora. Provjera povjerenja od građana biće sprovedena u razumnom i zakonskom roku. Izazovi su pred nama, a mi smo spremni da opravdamo povjerenje u državne institucije kazao je u intervju za praznični trobroj Pobjede Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Zakazali ste plenarnu sjednicu za 22. april, zašto ne ranije?

BRAJOVIĆ: Aktuelna dešavanja treba posmatrati u širem društvenom i političkom kontekstu, posebno sada u situaciji zdravstvene krize nesagledivih razmjera i opasnosti sa kojom se svijel suočava. Zdravstvena ugroženost i nove nepredvidljive okolnosti uz mnogo nepoznanica nameću drugačije ponašanja i za institucije i pojedince, a kvalitet rada i rezultati zavise od svih učesnika. Upravo u takvim okolnostima funkcioniše Skupština Crne Gore i upravo su poslanici pokazali odgovornost prema opštim interesima građana i države.

Od početka epidemije, Kolegijum predsjednika Skupštine je u gotovo stalnom zasjedanju. U ovom tijelu su svi šefovi poslaničkih klubova zastupljenih u parlamentu, pa njegov sastav reprezentuje izabrane poslanike. Pored internih sastanaka, Kolegijum je više puta za ovih mjesec i po zasjedao u proširenom sastavu sa brojnim pozvanim učesnicima. Najčešće su to bili predstavnici Vlade, ali i privrede, finasijskih institucija, sindikata i drugih. Izvještavani smo o statusu, planovima, aktivnostima, setu mjera, a poslanici su predstavili svoje viđenje tih prijedloga i dali sugestije kako bi se došlo do najboljih rješenja u ovoj istinski izazovnoj situaciji. Apsolutni prioritet je, naravno, očuvanje zdravlja nacije sa što manjim brojem zaraženih, a potom očuvanje socijalno -ekonomske stabilnosti i planiranje potrebnih mjera u periodu koji slijedi. Skupština je i tako djelovala u okviru svojih nadležnosti. Opredijelili smo se za model funkcionisanja koji podrazumijeva očuvanje stabilnosti i ustavne odgovornosti parlamenta, koji je moguć u okolnostima ograničavajućih preporuka zdravstvenih institucija.

Nakon prostora koji smo ostavili dase i izvršna vlast prilago di novim okolnostima, imajući razumijevanja da se ni sjednice Vlade ne održavaju na dosadašnji način, te da i ministarstva funkcionišu smanjenim kapacitetima, na Kolegijumu smo usaglasili termin i način rada plenarne sjednice za srijedu 22, kao i sjednice posvećene premijerskom satu za 29. april. Biće prilike da se i u toj formi razmijene mišljenja o svemu. Tražili smo od Vlade Informaciju o do sada urađenom po pitanju saniranja nastale situacije, kao i planovima za kratki i duži rok. Dali smo korisne sugestije i vjerujem da će prijedlozi poslanika pažljivo biti razmotreni.

Kako funkcioniše Skupština u ovoj situaciji?

BRAJOVIĆ: Mi smo postupili po preporukama stručnjaka i zaštititili smo zaposlene u Skupštini i njihove porodice, kao i poslanike i njihove porodice, što smatramo odgovornim činom i doprinosom mjerama koje kao što vidimo, daju rezultate.

Što to konkretno znači?

BRAJOVIĆ: Smanjili smo broj prisutnih u zgradi Skupštine, a osim obaveznih dežurstava svih sektora, poslovanje smo preselili i na internet platforme. U međuvremenu su napravljene tehničke pripreme koje omogućavaju online rad skupštinskih tijela, što je ovih dana djelimično i realizovano. Iako se Skupština od proglašenja epidemije još nije sastajala u uobičajenom formatu, skoro svi poslanički klubovi pokazali su saglasnost i dali značajan doprinos da se rad Kolegijuma odvija na ovakav društveno odgovoran način. Pri tome moram reći da su parlamentarizam i demokratija mnogo više od statističkog posmatranja i brojanja održanih sjednica. Vašim prethodnim pitanjem pretpostavljam da aludirate na one učesnike političkogživota, bilo da su pojedinci, političke partije ili dio civilnog sektora, koji svoju inferiornost žele da nadomjeste prisustvom u javnom životu isključivo kroz dovođenje u pitanje dosadašnjih mjera nadležnih organa na zaštiti zdravlja građana.

Kako planirate da organizujete plenarnu sjednicu? Da li ćete primijeniti iskustva mnogih drugih parlamenata, koji su ogranizovali rad sa manjim brojem poslanika u planarnoj sali zbog pandemije?

BRAJOVIĆ: Kao što sam rekao, djelovaćemo odgovorno poštujući preporuke nadležnih u skladu sa društvenom ulogom i ustavnim ovlašćenjima. Iskustva parlamenata su različita. Od početka epidemije pratimo dešavanja u drugim parlamentima, kako u regionu tako i u EU. Komuniciram i sa predsjednicima parlamenata iz regiona, imali smo i zajedničku inicijati vu prema Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji u vezi sa mjerama koje olakšavaju borbu protiv COVID19. Jedan od prijedloga koji su kasnije uputila i ministarstva vanjskih poslova regiona, urodio je plodom.

Svaki od parlamenata funkćioniše na svoj način, neki su u potpunosti zaustavili rad, a drugi su se prilagodili lokalnim prilikama. Crna Gorase i u ovom segmentu organizovala u skladu sa procjenom situacije u državi i preporukama nadležnih tijela, bez pukog preslikavanja tuđih rješenja. Rezultati su nam za sada za pohvalu i ugled.

S obzirom na to da će pandemija potrajati i privremene mjere Vlade najmanje do kraja maja, što će biti sa parlamentarnim izborima?

BRAJOVIĆ: Mjere će trajati dok god to bude nalagala epidemiološka situacija i ne treba se baviti procjenom njihovih rokova, pa ni sa aspekta predstojećih izbora. Siguran sam da nam je svima prioritet očuvanje zdravlja građana, njihovih radnih mjesta u najvećoj mogućoj mjeri i ekonomske stabilnosti i razvojne perspektive države. U vezi sa. tim, u narednim mjesecima pa i dalje, ima zaista mnogo posla. Provjera povjerenja od građana biće sprovedena u razumnom i zakonskom roku. Izazovi su pred nama, a mi smo spremni da opravdamo povjerenje u državne institucije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marvo
Gost
Marvo

Izabrali smo vas da vodite racuna o drzavi i svim njenim građanima.Nakon ovakvoga ponasanja u vremenu krize,kada ste nas ostavili na cjedilu,platicete i vi kamatu za ova tri mjesaca.Sram vas bilo!

Staxe
Gost
Staxe

Provizorijum…

Promorije
Gost
Promorije

Gospodine svi oni koje ste ostavili na posao pocev od Vase partijske djece na Aerodrom sezonski da rade a radnike sa dugogodisnjim stazom poslali kuci glasace ovoga puta za vas Vecinski narod C.Gore sigurno je uvidio za vrijeme korone podijele politicko zdradstveno radne struke I kolektivne histerije oko slanja kuci

Komedija
Gost
Komedija

I ti imas obraza da se javljas

Subota
Gost
Subota

Srami se

VJERA
Gost
VJERA

Koji bezobrazluk covjeka koji nije odrzao ni jednu skupsinu da se narodu pomogne …
Sram te bilo

Sefket
Gost
Sefket

Za izbore imate novca a za lijecenje i prevenciju od Korone trazite donacije od naroda. SRAM VAS BILO.

Marvo
Gost
Marvo

Narod vam vise nista ne vjeruje.

Prc CG
Gost
Prc CG

Kad god se održe izbori to su vam zadnji na vlasti.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Amin bože.

Aco b. PG
Gost
Aco b. PG

Jeli to ruski gtu obećao, rano ste se ponadali

Dzonson
Gost
Dzonson

Izbore gubite i to vec znate…makar ih odugovlacili

Amin
Gost
Amin

Jedva ih cekam

Laki
Gost
Laki

Kako ste pomogli gradjane finsnsijski za vrijeme krize tesko ce te vise dobiti vlast

Mitar
Gost
Mitar

U kakvo razumskom roku? Izbori se moraju odrzati u septembru. Nemojte se saliti!

Ranko
Gost
Ranko

Pusti izbore sad,vidji kako cemo glavu od ove napasti izvuc

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Kad te dzanki pogleda pravo u oči…

Send this to a friend