Politika

Brajović: Izborna reforma će čitavom društvu garantovati spokojan život

Siguran sam da će poboljšano izborno zakonodavstvo ojačati političku stabilnost, egzistencijalnu sigurnost i zacrtane evropske standarde, koji garantuju građanima Crne Gore, domaćim i stranim investitorima, kao i čitavom društvu, miran i spokojan život i rad, kazao je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, na 20. Cetinjskom parlamentarnom forumu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, “Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?” pitanje je na koje su na upravo završenom Forumu, u organizaciji crnogorskog parlamenta, odgovarali poslanici iz regiona i Crne Gore i međunarodni zvaničnici iz Venecijanske komisije – direktor i potpredsjednik, specijalni predstavnik PS OEBS-a, kao i eksperti ODIHR-a, uz učešće nevladinih organizacija i prisustvo diplomatskog kora.

“Naši birači slobodno biraju. Jer slobodna volja je elementarno i neotuđivo pravo svakog čovjeka na planeti i čini identitet slobodnog građanina. A slobodni građanin je identitet jedne zemlje sa svim njegovim kreativnim sposobnostima koje ga čine dostojanstvenim članom i tvoriteljem građanskog društva”, istakao je Brajović.

Kako je rekao, poslanik je medij kroz kojeg progovara volja birača.

“U višepartijskom sistemu birač više nije pasivni posmatrač koji se uključuje u politički život svake četvrte godine, već aktivni sudionik procesa i reformi. Takođe, birač ne mora čekati izbore da reaguje zadovoljstvom ili nezadovoljstvom. I to je ono što čini politički život neprekidnim i transparentim”, naglasio je predsjednik Skupštine.

Ukazao je da, kao i čovjek, i demokratija se u boljim uslovima lakše rađa, a bolje podiže i stari.

“Vjerujem u dugovječan život crnogorske demokratije, jer činimo sve da joj obezbijedimo preduslove, koji vode ka trajnim i progresivnim ciljevima”, zaključio je Brajović.

Po završetku Foruma, učesnici su usvojili Zajedničku izjavu.

Send this to a friend