Politika

Brajović će pozvati sve partije da daju mišljenje o izbornom zakonodavstvu

Na danas održanom kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore, nastavljen je razgovor o formiranju i načinu rada skupštinskog tijela koje će se baviti unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva. Dogovoreno je, između ostalog, da se na sljedeći sastanak kolegijuma pozovu i predstavnici parlamentarnih partija koji nisu formirali poslaničke klubove, kako bi iznijeli svoje mišljenje i prijedloge.

Svoje prijedloge u međuvremenu su predstavili Demokratski front, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate.

Podsjećamo da po Poslovniku, kolegijumu predsjednika prisustvuju potpredsjednici Skupštine i šefovi poslaničkih klubova.

Članovi kolegijuma su dogovorili takođe da u Skupštini tokom oktobra bude usvojena odluka o formiranju parlamentarnog tijela koje će se baviti izbornim zakonodavstvom.

U izjavi nakon sastanka, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je rekao da je očigledno da je između dva kolegijuma povećano raspoloženje da se što veći broj poslanika uključi u ovaj proces i pruži svoj doprinos.

“Moram da kažem da, od šest poslaničkih klubova koji funkcionišu u našoj Skupštini, na sjednicama kolegijuma aktivno učestvuje njih pet. Jedino nema predstavnika Demokrata, koji kao što znate, vrlo glasno zagovaraju formiranje tog tijela. Rekao  bih da treba što prije da učine praktične korake da svi počnemo da radimo u parlamentu na ovim osnovnim uslovima za stvaranje, kako kažemo, još povoljnijeg i izbornog zakonodavstva i izbornog ambijenta. Danas smo razrađivali organizacionu strukturu i opseg posla ovog skupštinskog tijela, razgovarali smo i o modelu uključivanja partija koji nemaju poslaničke klubove, jer je naš dominantan stav da u tom radnom tijelu budu zastupljeni poslanici preko poslaničkih klubova. Idući četvrtak planiram da razgovaram i pozovem sve predsjednike parlamentarnih partija, znači i one koji nemaju klubove, da čujem njihovo mišljenje o budućem radu tog radnog tijela”, kazao je on.

Brajović je demantovao spekulacije o tome da nevladine organizacije neće biti uključene u ovaj proces.

“To naravno nije tačno. Pravo glasa će imati poslanici, ali će pravo učešća imati referentne nevladine organizacije, akademska zajednica, svi koji stručnim kapacitetima i znanjem mogu da pomognu da dobijemo što bolje izborno zakonodavstvo i što bolji izborni ambijent”, zaključio je predsjednik Skupštine.

S.Đ.

Send this to a friend