Politika

Brajović: Najgnusnija podvala da Đukanović negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori

Najgnusnija je podvala da predsjednik Milo Đukanović negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori i dobro znaju u Beogradu da Crna Gora i njen predsjednik nikada nijesu bili, niti su neprijatelji Srbije, saopštila je danas savjetnica za vanjsku politiku predsjednika Crne Gore Tamara Brajović, reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića.

Selaković je prethodno, u jutarnjem programu TV Pink, rekao da je Đukanovićev problem to što negira postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori, dodajući da Srbi prema popisu čine 29 odsto stanovništva Crne Gore. Naveo je i da je nevjerovatno indikativno da o takozvanom pećinskom srpskom nacionalizmu govori čovjek koji podržava najgori crnogorski pećinski nacionalizam.

Brajović ističe da su, za razliku od srpskog šefa diplomatije kojeg pominjanje ideje velike Srbije i velikosrpskog nacionalizma vraća u 40, 50, 60-e godine, “nama u Crnoj Gori ipak svježija sjećanja na 90-e i tragične posljedice takve politike, o kojima je, između ostalog, sinoć u intervjuu RTCG govorio predsjednik Crne Gore”.

“Drago nam je kada se na tim nivoima u susjednoj Srbiji pažljivo prate intervjui predsjednika Đukanovića, iz kojih svi mnogo toga mogu naučiti. Posebno oni koji se na Balkanu bave politikom. Pažljivim slušanjem se jasno moglo čuti da je predsjednik Crne Gore govorio o Crnoj Gori u kontekstu regiona, evropske i globalne politike. Kritike na račun velikosrpskog nacionalizma i ideje velike Srbije, koje je predsjednik Đukanović sinoć ponovio, nisu novost i dobro su poznate i u Crnoj Gori, u regionu i šire”, naglasila je Brajović.

Kako je dodala, o posljedicama takve politike, uprkos jasnim i brojnim presudama najviših međunarodnih sudskih instanci, “mi u Crnoj Gori mislimo da i dalje treba govoriti, dok god takve ideje žive, lebde u našem političkom prostoru i predstavljaju realnu prijetnju po našu stabilnost”.

“Predsjednik Crne Gore je i sinoć više puta ponovio da nema govora o antisrpstvu u Crnoj Gori. Srpski narod, odnosno građani koji se osjećaju Srbima u Crnoj Gori, su dio i bogatstvo multietničke i građanske Crne Gore, koja je i njihova država. Građani u našoj zemlji svih vjera i nacija se nikada nijesu prebrojavali po tim kriterijumima i mi ćemo učiniti sve da ne dozvolimo bilo kome da to čini”, navela je savjetnica predsjednika.

Ona je istakla da je najgnusnija podvala da predsjednik negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori.

“To mu spočitavaju oni koji nažalost negiraju crnogorski nacionalni identitet. On će nastaviti da, na čelu proevropskih snaga, svojoj politikom pruža otpor velikodržavnim idejama i velikodržavnim nacionalizmima, uključujući i velikosrpski”, kazala je Brajović.

Prema njenim riječima, Đukanović će, kao odgovoran političar i državnik, čvrsto ostati na braniku nacionalnih interesa Crne Gore, bez obzira na nezapamćene pritiske i podmetanja koja dolaze i iz Srbije, ne samo od nacionalističkih struktura, nego i od državnih zvaničnika.

“A kada ministar Selaković govori o ‘najžešćem crnogorskom pećinskom nacionalizmu’, ukoliko pod tim misli na građane koji se okupljaju u okviru komitskog i patriotskog pokreta ovih dana u Crnoj Goru, podsjetićemo ga da su komite upravo krvavo stradale početkom prošlog vijeka od produžene ruke velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Crna Gora oprašta, ali ne zaboravlja ničija zvjerstva i zločine”, zaključila je Brajović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PosteniAbdul
Gost
PosteniAbdul

Niko ne moze da negira postojanje nekog naroda, pa bio taj neko preśednik, patrijarh, mitropolit, ministar, autolimar ili cobanin, sasvim je svejedno !

Vjera
Gost
Vjera

Tako je

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Crnogorska država i nacija se jedine negiraju i to od svetosavske vlasti!

Alienware
Gost
Alienware

Presipanje iz supljeg u prazno…dajte pricu o korupciji i da obnovino privredu i da neko napipa zatvor, za unistenu CG ekonomiju i prezaduzenost!!!!

oooo
Gost
oooo

Zasto objasnjavati Srbima i Srbijancima nesto o Crnoj Gori. Prvo da je srece Srbijanci bi trebali i morali da se ograde od svih osoba u Srbiji koji bilo sta lose izjave ili urade prema Crnoj Gori. A mi imamo i svojih problema da ne razmisljamo sta ce oni iz Srbije reci ili misliti.

Dragan
Gost
Dragan

Selakovicu,Srbi u Crnoj Gori imaju svoju drzavu,Srbija nije njihova drzava..ni njihova matica.

Dule
Gost
Dule

Srbi i njihov pecinski nacionalizam.

Dr.Pg
Gost
Dr.Pg

Odličan tekst, sve dobro i tačno rečeno.

Mila
Gost
Mila

Nema nikakve potrebe da se bilo šta objašnjava Srbiji koja je otvoreno neprijateljski nastrojena prema C.Gori.

PREPOROD
Gost
PREPOROD

Nikada Crna Gora nije loše pomislila ili loše uradila narodu Srpske vjeroispovjesti, samo im je pomogla na svim poljima ali narod Crne Gore ne želi da bude, kolonija Srbije!

Oppo
Gost
Oppo

Mene odbili za penziju iz razloga ne ispunjavam medicinske uslove 😔 Dr 🦊

Emma
Gost
Emma

Iskreno receno nije lijepo.

Saveta
Gost
Saveta

Tako je! Svi su jednaki u Crnoj Gori! Bravo za savjetnicu!

Rumija
Gost
Rumija

Nikola Selakovic, Vuli, Dacic i njima slicni su sramota za gradjane Srbije

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Nista Crnogorci nemaju protiv srpskog naroda, nemojte da nam podmećete, imamo protiv toga da postanemo srpska kolonija,ne moze,ne mozeeee i nikad nece moci!!!

Send this to a friend