Politika

Brajović: Naša djeca i omladina pokazuju kako stasava mladost Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je danas, otvarajući IX zasijedanje Dječjeg parlamenta, da već deveti put naša djeca i omladina pokazuju kako stasava mladost Crne Gore i generacije koje otvoreno traže odgovore i znaju da pitaju.

Brajović je poručio djeci da treba da budu upoznati sa svojim pravima koje propisuje UN Konvencija a čiji je jedan od potpisnika i Crna Gora, da bi, kako je rekao, znali što su sve stariji dužni da obezbijede radi njihovog srećnog djetinjstva i bezbrižnog razvoja i mladosti.

On je pojasnio da među velikima nekada ima određenih nerazumijevanja, ali da je najvažnije razgovarati, biti svjestan važnosti tolerancije i vrijednosti dijaloga.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje i svoje posebnosti, ali svi moramo učiti da se sa poštovanjem odnosimo prema svima koji su iz bilo kojeg razloga drugačiji od nas ili imaju drugačije mišljenje“, naglasio je Brajović.

On je poručio učesnicima IX zasijedanja Dječjeg parlamenta da se nikada ne ustručavaju da pitaju ono što žele i da se nikada ne plaše da predstave i brane neku svoju ideju ili stav.

Brajović je predsjedavanje Dječjim parlamentom prepustio je potom Ognjenu Jokiću, Anastasiji Nišavić i Bojani Ivanović.

Ognjen Jokić je kazao da je poštovanje prava djece postala matrica kako treba poštovati generalno sva ljudska prava.

Bojana Ivanović zahvalila je Skupštini Crne Gore na njenoj otvorenosti za djecu i naglasila da su mladi spremni da nastave da iniciraju pozitivne promjene poput Dječjeg parlamenta.

Ispred Ministarstva sporta ministar Nikola Janović čestitao je Međunarodni dan djeteta i podsjetio da je sjutra 29 godina od usvajanja UN Konvencije. Janović je kazao da su djeca i mladi najveće bogatstvo, te da imaju pravo da budu srećni i zadovoljni.

Anastasija Nišavić najavila je prezentacije i pitanja djece iz svih krajeva Crne Gore, koja su najčešće bila upućena ministarstvima prosvjete i sporta.

IX Dječji parlament organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, uz podršku Ministarstva sporta i Kancelarije UNICEF-a, a povodom obilježavanja 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta.

Skupu je prisustvovalo 70 predstavnika lokalnih dječjih parlamenta iz 23 opštine i to po dva predstavnika osnovnih i srednjih škola, uključujući i predstavnike ranjivih grupa djece iz svih opština Crne Gore.

Pored predsjednika skupštinskih odbora i predstavnika klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, sjednici su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore, domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava djeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

Naša djeca i omladina pokazuju kako stasava mladost Crne Gore,A POGOTOVO ĐECA BRANKA, POTPREDSJEDNIKA,ako ne vjerujete možete ga pitati.

CG za uvijek
Gost
CG za uvijek

Koja jado nasa djeca? Niko se osim Bosnjaka i Albanaca niti zeni nit familiju stvara.Kakva djeca i cija avetinjo

Ljuta
Gost
Ljuta

Povedi ih u Ramadu da nesto nauce i od tebe

Moze
Gost
Moze

A Soros i vi njegove sluge starite. Polako pokoljenja djela sude.

Anonimus
Gost
Anonimus

A i Putin i njegove sluge će za njim….

Ispravka
Gost
Ispravka

Je li im objasnio kako funkcioniše simulacija Skupštine?

Send this to a friend