Politika

Brajović: Pripadamo državi koja je primjer saglasja nacija, vjera i kultura

Crna Gora će nastaviti da doprinosi razvoju društva koje nikada nije podržavalo nacionalističke ispade, već jasno identifikuje i otvoreno se suprotstavlja svim oblicima šovinizma i ispoljavanja netrpeljivosti. Takva državna politika, koja baštini ono najbolje iz crnogorske tradicije, čini da sa ponosom pripadamo državi koja može biti primjer saglasja nacija, vjera i kultura i u kojoj svi uživaju jednaka prava, slobode, ali i obaveze, kazao je danas predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović je na Konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta istakao da je taj progon najdrastičniji primjer ksenofobije i rasizma i trajna opomena svim društvima da se moraju znati uzroci nastanka, kako se to zlo nikada više ne bi ponovilo.

“Jedan od najvažnijih načina jeste da o ovom trajnom ožiljku čovječanstva stalno govorimo. Buduće generacije moramo činiti budnim i uvijek opreznim, sa temeljnim znanjem i punom sviješću o dešavanjima koja su dovela do holokausta. U Crnoj Gori, buduće generacije treba da budu nastavljači najboljeg iz crnogorske istorije, da čuvaju sve vjere i nacije i svima njima poručuju da je naša država siguran dom”, rekao je Brajović.

Osvrnuo se i na prošlogodišnje istraživanju Eurobarometra, koje je pokazalo da se Evropa, nažalost, suočava sa povećanim antisemitizmom.

“Moram da kažem, a vjerujem da naši prijatelji iz jevrejske zajednice mogu da potvrde, Crna Gora ne daje prilog takvom lošem trendu”, katergoričan je predsjednik Skupštine.

U Crnoj Gori, dodao je, postoji građanska samosvijest o potrebi poštovanja načela tolerancije, mira i suživota.

“Zato su građani Crne Gore, kao i građani drugih država u Crnoj Gori, njihova imovina, tradicija i obilježja sigurni i zaštićeni”, naglasio je.

Kako je kazao, naš region se nagledao huškačkih poziva pod opravdanjem zaštite nacionalnih ili vjerskih interesa.

“Znamo njihove tragične posljedice. A svjedočanstva uoči Drugog svjetskog rata govore da je model i tada bio isti: zlo se približava gotovo neprimijetno, na prvi pogled je bezazleno i banalno. Kako tada, tako i danas, poruke mržnje nalaze svoj put i nalaze svoj medij. Naš zadatak je da poruke dobra, tolerancije, razumijevanja i strpljenja nadjačaju i da uvijek budu dominantan diskurs našeg društva”, istakao je Brajović.

Crna Gora, rekao je, posvećeno njeguje vrijednosti antifašizma.

“U ovim danima te vrijednosti se ogledaju u odlučnosti države da sačuva one postulate koji život u Crnoj Gori čine bezbjednim za sve građane, njihova ljudska prava i zadovoljavanje potreba u modernoj demokratskoj državi 21. vijeka”, kazao je predsjednik parlamenta.

On je poručio da Dan sjećanja na žrtve holokausta traba da bude podsjetnik i na sve antifašiste koji su svoje živote položili za slobodu svoje i drugih država od nacističkog zla.

“Zarad tih žrtava i duga prema njima, Crna Gora neće dozvoliti da se revidiraju istorijske činjenice, da se relativizuju zločini, niti će kolaboracioniste proglašavati patriotama”, poručio je Brajović.

On namjerno nije govorio o brojkama, hiljadama i milionima žrtava…

“I jedan ugroženi čovjek zbog svog imena, porijekla, nacije, vjere, bilo kojeg opredjeljenja, jednako je dostojna i prevelika žrtva danas i zauvijek”, ukazao je Brajović.

Zahvalio je Jevrejskoj zajednici Crne Gore što u Skupštini prepoznaje svog partnera za zajedničko sjećanje na žrtve holokausta i što zajedno čuvaju i njeguju antifašističke vrijednosti.

“Poklanjamo se danas sjenima svih žrtava holokausta, a oslobađanje preživjelih iz logora Aušvic slavimo kao pobjedu života i napretka, i pobjedu dobra nad ništavilom zla. Neka naš današnji susret bude doprinos pobjedi dobra u Crnoj Gori i cijelom svijetu”, zaključio je Brajović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Brajovic,ne foliraj se,kazi posteni da je trenutno u Crnoj Gori na snazi VELIKOSRPSKI I PRORUSKI nacionalizam u cilju rusenka I destabilizovanja svega CRNOGORSKOGA!
Dokle tako???

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Jeste.Vidjelo se to sinoć.

Zelena čoja
Gost
Zelena čoja

Lise srba koji su nekulturni

milokliz
Gost
milokliz

Zašto smeta da konstatujem da se Brajović prejeo pasulja?

Suljo
Gost
Suljo

Obecaste u kampanju radna mjesta DJE SU

Flojd
Gost
Flojd

Ovo vrijedja i inteligenciju velicine cipela..

Dzordz
Gost
Dzordz

Vidi se

Suljo
Gost
Suljo

Hahaha pa sto je ovo sad

Mudrac
Gost
Mudrac

Neka.Brajovicu.u C.Gori.ne zive Abordjini.vec prirodno najbistriji ljudi Dinarita.
Siguran sam .da ti se.na ovu tvoju izjavu.nasmijalo cak preko 99% gradjana.a98% Brajovica.

Boris
Gost
Boris

dzabe ti je sve. ovo je srpska zemlja! vazda bila i bice!!! evo pazite sto vam kazem!

Zelena čoja
Gost
Zelena čoja

Oluja stize

Joxim
Gost
Joxim

E kad je Brajović rekao da vlada multietnički sklad mi mu vjerujemo. Zaista je na onoj poponoćnoj skupštini objedinio sve nacije protiv samo jednog naroda i jedne vjere.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Због твог ДФа.
Него, је ли Пипун почео да узима терапију?

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Nekoliko puta sam slao ovo ali neće da objave. S. Jovanović u djelu Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, objavila Matica crnogorska, 2016. piše da je 1219. Sveti Sava je proglasio na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta 4 eparhije Srpske Pravoslavne Crkve, ZETSKU, HUMSKU, BUDIMLJANSKU I DABARSKU.

Zelena čoja
Gost
Zelena čoja

Jesi bio tamo pa znas

Send this to a friend